babeczki czekoladowe
Babeczki (cupcake),  Ciasta,  Przepisy,  Strona Główna

Babeczki czekoladowe – najlepszy przepis.

Babeczki czekoladowe.

Babeczki czekoladowe z tego przepisu są super wilgotne, delikatne i puszyste. Ich niewielkie rozmiary powodują, że możemy je udekorować na wiele sposobów. Nie zapychają, a stanowią idealną porcję dla jednej osoby.

Ja w tych babeczkach zakochałam się już dawno. Przepis znalazłam na tej stronie. Zrobiłam, sprawdziłam, pokochałam… a teraz dzielę się nim z Wami.

Choć przepis może wydawać się skomplikowany, ze względu na dużą ilość różnych składników, to jednak tylko na pozór. Babeczki wykonujemy w podobny sposób jak ciasto ucierane. Łączymy wszystkie mokre składniki, osobno wszystkie suche, a potem ostrożnie jedne dodajemy do drugich.

Ciasto na babeczki jest dość rzadkie. Do nałożenia go do przygotowanych i wyścielonych foremek, potrzebujemy głęboką łyżkę. Najlepiej dużą łyżkę do lodów. Bardzo ważnym jest, żeby foremki wypełnić tylko do 2/3 ich wysokości. Babeczki czekoladowe bardzo ładnie rosną. A najładniejsze są te, które mają równy, nie przerośnięty i nie popękany czubek :).

Oczywiście wszystkie są bardzo smaczne. Gładkie babeczki dekoruje się dużo łatwiej. Oczywiście dekorowanie babeczek nie jest obowiązkiem. Czasami wyglądają świetnie jedynie opruszone cukrem pudrem lub oblane czekoladą.

Jeśli jesteś ciekawy co to właściwie są te babeczki (cupcake) i czym różnią się one od muffinek to zapraszam Cię do zapoznania się z artykułem Czym się różnią – cupcake, babeczka i muffin.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis.

 

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

Nie przegap nowych wpisów

Zapisz się już dziś

Nie przegap nowych wpisów i zarejestruj się już dzisiaj. Polityka ZERO SPAMU. Gwarantuję Ci, że twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

babeczka czekoladowa

Babeczki mocno czekoladowe

Danie: Deser
Rodzaj: American
Słowa kluczowe: babeczki, cupcake, czekoladowe
Przygotowanie: 15 minutes
Obróbka termiczna: 15 minutes
Razem: 30 minutes
Porcje: 24 sztuki
SmartBake.pl wypiekaj z pomysłem 🙂
Wydrukuj

Składniki

  • 285 g drobny cukier do wypieków
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 3 szt dużych jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka = 15 ml
  • 120 ml kwaśnej śmietany można zastąpić maślanką
  • 280 g mąki pszennej
  • 55 g kakao ciemne
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej instant (optional) Kawa powinna być super drobna, najlepsza jest kawa typu "creme".
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli kuchennej
  • 355 ml płynnej kawy rozpuszczonej z 2 łyczeczek kawy instant lub kawy z ekspresu.

Przygotowanie

  • Nagrzej piekarnik do 180*c. Wyłóż formenki na babeczki papilotkami lub uformowanym papierem do pieczenia.
  • W dużej misce ubij jaja, powoli dodając po łyżce cukru. Gdy piana z jajek będzie już dobrze ubita, zmniejsz obroty miksera na średnie i dodaj olej roślinny i ekstrakt z wanilii.
  • Następnie wmieszaj kwaśną śmietanę i ubijaj do połączenia składników.
  • W osobnej misce przesiej razem wszystkie suche składniki. Następnie, do składników mokrych dodaj część suchych składników i część płynnej kawy. Mieszaj tylko do momentu gdy mąka zaczyna łączyć się z suchymi składnikami.
  • Finalnie dodaj pozostałe suche składniki. Wlej resztę płynnej kawy i mieszaj miksturę na niskich obrotach miksera tylko do połączenia składników. Nie za długo.
  • Upewnij się, że mąka z boków i dnia naczynia została dobrze wymieszana. Użyj sylikonowej szpatuły do dokładnego oczyszczenia brzegów miski.
  • Dużą łyżką do lodów (lub chochlą do zupy) rozlej ciasto do foremek, tak aby wypełnić je tylko 2/3 objętości.
  • Piecz w temp. 180*C przez ok 14-16minut. Przed wyjęciem z piekarnika zrób test wypieczenia. Umieść drewniany patyczek (do szaszłyków) w samym środku babeczki, jeśli patyczek wyjdzie mokry oznacza to, że nasze babeczki potrzebują jeszcze paru dodatkowych minut.
  • Po upieczeniu wyjmij babeczki (w papilotkach) z formy i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)