Babeczki dyniowe zaskakują smakiem i puszystością. Kiedy pierwszy raz je robiłam, wszystkie zniknęły w ciągu godziny. Tym razem, kilka przetrwało do sesji fotograficznej. Dzięki czemu dzisiaj mogę podzielić się z wami przepisem na te cudowne smakołyki.
Babeczki, po angielskucupcakes(proszę nie mylić z muffinkami) to małe ciasta wielkości filiżanki. Idealne do zaserwowania jako jedna porcja dla jednej osoby. Wierzch idealnej babeczki powinien być płaski lub lekko, równomiernie zaokrąglony. Dzięki temu babeczki znakomicie nadają się do dekorowania kremem, lukrem lub masą cukrową.
Babeczki dyniowe, dzięki zawartości dyniowego puree, są bardzo wilgotne, a przy tym niebiańsko miękkie.
Dzięki zawartości miodu i przypraw do piernika, babeczki dyniowe smakują bardzo świątecznie. Przyprawę piernikową można dodać według własnego uznania. Ja piernikowy smak zrównoważyłam musem jabłkowym, którym nadziałam każdą babeczkę. Dodatkowo na szczycie każdej babeczki umieściłam kostki jabłka oblane galaretką cytrynową. Kawałki jabłka dodają elementu kruchości. Jak to określili moi znajomi „coś do pochrupania”.
Przyprawę korzenną/piernikową można również zastąpić skórką startą z jednej pomarańczy i aromatem pomarańczowym. Osobiście jeszcze nie próbowałam takiego połączenia. Jeśli wy już wypróbowaliście to koniecznie dajcie znać w komentarzach.
Zgromadź składniki, przesiej mąkę, nagrzej piekarnik do 180*C. Przygotuj plastikowe foremki do muffinek lub blachę do muffinek wyłóż papilotkami.
W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą, jasnożółtą pianę. Ubijaj pianę dodając po łyżce cukru i ubijaj aż do jrgo rozpuszczenia. Pod koniec ubijania zmniejsz szybkość miksera i wymieszaj z pianą mokre składniki: olej roślinny, miód, ekstrakt z wanilii.
Na końcu dodaj puree z dyni i wymieszaj ze składnikami mokrymi.
Połącz pozostałe suche składniki.
Połowę suchych składników dodaj do składników mokrych. Jednocześnie dodaj połowę mleka. Mieszaj tylko przez chwilę, aż do połączenia się składników.
Dodaj drugą połowę suchych składników i resztę mleka. Mieszaj krótko tylko do połączenia składników. Aby dobrze wymieszać ciasto ściągaj jego nadmiar ze ścianek i dna naczynia.
Napełnij foremki w ⅔ ich wysokości.
Piecz babeczki w temperaturze 180*C, w piekarniku z termoobiegiem przez 14-16 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź za pomocą patyczka czy babeczka jest dobrze upieczona. Umieść patyczek w centralnej części babeczki, jeśli końcówka wyjdzie sucha oznacza to, że babeczki są upieczone.
Poczekaj aż babeczki wystygną. Ja udekorowałam swoje, kremom maślanym na mleku skondensowanym. A dodatkowo każdą z nich nadziałam jabłkowym puree.
Keyword babeczki, cupcake, dynia, jabłka, jesień
Jeśli spodobał Ci się powyższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.
One Comment
Dyniowe babeczki
No naprawdę jesienny czad, pycha. Śmietanka na mało słodkich babeczkach które już z daleka pachną korzennymi przyprawami. Gorąco polecam:)