Babka drożdżowa z bakaliami.
Babka drożdżowa z bakaliami to jak dla mnie królowa Wielkanocnego stołu… nie tego śniadaniowego, ale tego tuż po śniadaniu. Kiedy zasiadamy z rodziną przy kawie i w całości delektujemy się chwilą obecną . Ta baba na pewno tej chwili nie psuje, to ona stanowi spoiwo naszych rozmów i wzajemnych relacji. Nikt nie ogranicza się w przyjemnych komentarzach na jej temat. Tylko szkoda, że tak szybko znika. 🙁
Przygotowanie babki drożdżowej.
Jak już wspomniałam babka drożdżowa wykonana jest z ciasta drożdżowego. Na temat ciasta drożdżowego rozpisywałam się już w innym artykule: Ciasto drożdżowe informacje podstawowe. Nie jeden sobie pomyśli, że z drożdżami to tyle roboty… Otóż, nie! Nic bardziej mylnego. Ciasto drożdżowe można zrobić szybko. Ważnym jest, aby odpowiednio rozplanować czas.
Mleko podgrzewamy dodajemy do niego trochę cukru i rozkruszone żywe lub suche drożdże. Odstawiamy na 20min i czekamy. W tym czasie możesz sobie przygotować inne składniki i blaszkę. Mąkę wsypujemy do miksera (mąkę najlepiej przesiać, ale można również napowietrzyć w misie miksera, poprzez mieszanie jej na wolnych do średnich obrotach). Do mąki dodajemy drożdże, mieszaj końcówką hakową. Następnie dodajemy po jajku, ciągle mieszamy. Stopniowo zwiększamy prędkość miksowania, aż ciasto osiągnie ciągnącą i sprężystą konsystencję. Teraz możesz dodać pomału roztopione masło, mieszając na średnich obrotach. Mieszaj tak długo, aż ciasto wchłonie całe dodane masło. Początkowo może Ci się wydawać, że ciasto pływa w tym maśle, ale nie martw się, to się wchłonie. Gdy znowu uzyskasz sprężystą konsystencję ciasta, wyjmij go na stolnicę (suto oprószoną mąką) i dodaj bakalie. Zwróć uwagę, aby dodawać je w miarę równomiernie. Ugnieć jeszcze parę razy i włóż do przygotowanej blaszki. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (jeśli ciasto ładnie rośnie możesz krócej). Na koniec posmaruj górę (podstawę) babki rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika na ok. 40 min. 160*C.
Całość włożonej pracy to mniej niż godzinka (zależy czy wyrabiasz ręcznie, czy używasz miksera… ręcznie trzeba się trochę pogimnastykować). Efekt końcowy…. zniewalający.
Babka drożdżowa z bakaliami.
Ingredients
Instructions
Przygotuj zaczyn z drożdży.
Ciasto
Notes
5 komentarzy
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję:) Miło słyszeć takie słowa 🙂
halina
Wspaniale naprawde ja uielbiam slodkie i cala nasza rodzina tylko jesc i jesc . Aga jest wspanialym artysta cukierniczym i daje wspaniale przepisy . Radze korzystac.
Anonim
Babeczka pycha
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję za tak miły komentarz. Cieszę się, że smakowało 🙂 Proszę zaglądać. Już niedługo jeszcze więcej dobrych przepisów 🙂
Mariola Długosz
Polecam ten przepis, ciasto wyszło mięciutkie jak nigdy. Trochę długo trzeba ugniatać, żeby to masło się wchłonęło i dlatego zdecydowanie lepiej używać robót kuchenny. Jeszcze raz dziękuję za przepis jest super. Rodzina była zachwycona. 😀