babka drożdżowa
Ciasta drożdżowe,  Przepisy,  Slider

Babka drożdżowa z bakaliami.

Babka drożdżowa z bakaliami to jak dla mnie królowa Wielkanocnego stołu… nie tego śniadaniowego, ale tego tuż po śniadaniu. Kiedy zasiadamy z rodziną przy kawie i w całości delektujemy się chwilą obecną . Ta baba na pewno tej chwili nie psuje, to ona stanowi spoiwo naszych rozmów i wzajemnych relacji. Nikt nie ogranicza się w przyjemnych komentarzach na jej temat. Tylko szkoda, że tak szybko znika. 🙁

Przygotowanie babki drożdżowej.

Jak już wspomniałam babka drożdżowa wykonana jest z ciasta drożdżowego. Na temat ciasta drożdżowego rozpisywałam się już w innym artykule: Ciasto drożdżowe informacje podstawowe. Nie jeden sobie pomyśli, że z drożdżami to tyle roboty… Otóż, nie! Nic bardziej mylnego. Ciasto drożdżowe można zrobić szybko. Ważnym jest, aby odpowiednio rozplanować czas.

baba drożdżowa

Mleko podgrzewamy dodajemy do niego trochę cukru i rozkruszone żywe lub suche drożdże. Odstawiamy na 20min i czekamy. W tym czasie możesz sobie przygotować inne składniki i blaszkę. Mąkę wsypujemy do miksera (mąkę najlepiej przesiać, ale można również napowietrzyć w misie miksera, poprzez mieszanie jej na wolnych do średnich obrotach). Do mąki dodajemy drożdże, mieszaj końcówką hakową. Następnie dodajemy po jajku, ciągle mieszamy. Stopniowo zwiększamy prędkość miksowania, aż ciasto osiągnie ciągnącą i sprężystą konsystencję. Teraz możesz dodać pomału roztopione masło, mieszając na średnich obrotach.  Mieszaj tak długo, aż ciasto wchłonie całe dodane masło. Początkowo może Ci się wydawać, że ciasto pływa w tym maśle, ale nie martw się, to się wchłonie. Gdy znowu uzyskasz sprężystą konsystencję ciasta, wyjmij go na stolnicę (suto oprószoną mąką) i dodaj bakalie. Zwróć uwagę, aby dodawać je w miarę równomiernie. Ugnieć jeszcze parę razy i włóż do przygotowanej blaszki. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (jeśli ciasto ładnie rośnie możesz krócej). Na koniec posmaruj górę (podstawę) babki rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika na ok. 40 min. 160*C. 

baby spód

Całość włożonej pracy to mniej niż godzinka (zależy czy wyrabiasz ręcznie, czy używasz miksera… ręcznie trzeba się trochę pogimnastykować). Efekt końcowy…. zniewalający.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

baba drożdżowa

Babka drożdżowa z bakaliami.

Danie: Deser
Rodzaj: desery polskie
Słowa kluczowe: babka drożdżowa, bakalie, drożdże, Wielkanoc
Przygotowanie: 30 minutes
Obróbka termiczna: 45 minutes
Czas wyrastania: 1 hour
Razem: 2 hours 15 minutes
Porcje: 28 porcji
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Wydrukuj

Składniki

  • 500 g mąki pszennej max. Typ 600
  • 50 g drożdży żywych 7g suszone = 25g drożdży żywych
  • 5 szt żółtek
  • 100 g masła
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g rodzynek namoczonych w rumie lub miodzie pitnym
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • ½ szt skórka starta z cytryny
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

  • Zgromadź wszystkie niezbędne składniki. Przesiej mąkę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej lub wyższej (ok. 30*C) Wtedy babka rośnie najlepiej. Można podgrzać składniki na kaloryferze lub włożyć do piekarnika na parę minut (na max 50*C).
  • Mleko ogrzej w mikrofalówce lub zagrzej na kuchence. Masło rozpuść, uważaj aby się nie rozwarstwiło. Rozpuść tylko część masła i poczekaj aż reszta masła rozpuści się pod wpływem ciepła. Rodzynki namocz w rumie, miodzie pitnym lub wodzie z cytryną. Wysmaruj formę do babki masłem.

Przygotuj zaczyn z drożdży.

  • Drożdże pokrusz i wymieszaj z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj, aż podwoi swoją objętość. Max 20 min.

Ciasto

  • Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj stopniowo mlekoz zaczynem i żółtka. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego (z końcówką hakową). Ciasto powinno być sprężyste i rozciągliwe. Gdy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję dodaj (na wolnych obrotach) rozpuszczone i wystudzone masło. Ugniataj, aż do wchłonięcia masła.
  • Jeśli używasz robot kuchenny, to teraz jest czas aby wyjąć ciasto na stopnice. Oprósz stolnice i dłonie mąką. Do ciasta dodaj odsączone rodzynki, skórkę z pomarańczy, płatki migdałów, skórkę z cytryny. Ugniataj, aż składniki rozłożą się w cieście równomiernie. Ugniatając staraj się nie rozrywać ciasta, tylko składać warstwa na warstwę.
  • Gotowe ciasto przełóż do formy i przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. do godziny.
  • W tym czasie nagrzej piekarnik do 160*C z termoobiegiem. Wierzch babki posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy babka jest już gotowa.
  • Po upieczeniu, pozwól babce ochłodzić się trocę w formie. Nastęnie wyciągnij ją z formy i wystudź na kratce. Gdy ostygnie udekoruj cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

Notes

Ja piekłam babkę w formie na babki, która ma średnicę ok 30cm.
 
 

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)