ciasteczka Lentynki
Ciasteczka,  Przepisy,  Slider

Ciasteczka Bananowe Kolorowe :)

Ciasteczka maślane w takiej formie to gwarantowana radość każdego dziecka. Gdy tylko zobaczyłam te cuda wiedziałam, że zrobienie ich będzie niezłą frajdą zarówno dla mnie jak i dla nich. I nie myliłam się…. dzieci były zachwycone. Sam przepis jest dziecinnie prosty, tak jak jego wykonanie. Ciasteczka smakują cudownie. Kuszący zapach bananów rozchodzi się po całej kuchni i wodzi za nos domowników.

Przepis i Składniki

Przepis jest bardzo podobny do zwykłych ciasteczek maślanych. Dodatkowym składnikiem w ich składzie jest budyń bananowy. A najlepszą ich cechą jest to, że smak ciasteczek zmienia się w zależności od tego jaki smak budyniu użyjemy :), czyli nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić ciasteczka truskawkowe, malinowe czy akurat takie jaki budyń mamy w szafce.

ciasteczka składniki
ciasto z cukierkami

Sposób podania i kolorowe cukierki sprawiają, że ciasteczka te są bardzo atrakcyjne dla dzieci. Moje skarby skakały pod sufit, gdy dowiedziały się, że mogą je zrobić same. Cukierki typu M&Ms, nie rozpływają się podczas pieczenia. Zauważyłam tylko, że ich zewnętrzna otoczka pękła, ale to w niczym nie przeszkadza, a nawet wygląda dość naturalnie.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

ciasteczka m&m

Ciasteczka Bananowe z Cukierkami

SmartBake.pl wypieki z pomysłem 🙂
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 30 mins
Course Deser
Cuisine deser amerykański
Servings 18 ciasteczek
Calories 123 kcal

Ingredients
  

  • 150 g zimnego masła min 82% tłuszczu mlekowego
  • 70 g cukru brązowego lub białego
  • 1 szt jajko duże "L"
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 1 op budyniu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 210 g mąki uniwersalnej
  • ½ szklanki pokrojonych cukierków typu M&Ms, Lentynki, mogą być z orzeszkami
  • ½ szklanki całych cukierków typu M&Ms, Lentynki,

Instructions
 

  • Przygotuj składniki, pokrój masło w kostkę, włącz piekarnik na 180*C, przygotuj 2 blachy i wyłóż je papierem do pieczenia.
    ciasteczka składniki
  • W dużej misce wymieszaj mikserem (możesz też ręcznie, ale zdecydowanie dłużej schodzi i masło przejmuje ciepło naszych rąk) masło, cukier biały, cukier brązowy i cukier wanilinowy. Dodaj jajko i mieszaj, aż do połączenia składników.
  • W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałe suche składniki tj.: mąkę, budyń o smaku bananowym, proszek do pieczenia.
  • Powoli dosypuj suche składniki do mokrych, cały czas miksuj na wolnych obrotach.
  • Gdy ciasto będzie już jednolite dodawaj partiami posiekane cukierki. Ugniataj ciasto, aż cukierki rozłożą się równomiernie.
    ciasto z cukierkami
  • Rozwałkuj ciasto na grubość ok 1 cm i wykrawaczką do pierników wycianaj kształt. Albo.. podziel ciasto na równe małe części (ile części tyle ciasteczek). I kążdą część formuj w palcach na kształt okrągłego lub jajowatego placka.
  • Piecz przez 12 – 15 min. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastka. Ja ciasteczka ok 8×8 cm piekłam przez 15 min. Ciastka możesz odwrócić w trakcie pieczenia jeśli Twój piekarnik nie piecze równomiernie.
  • Po wyjęciu pozwój ciasteczkom wystygnąć nie ściągając ich z blaszki.
    ciasteczka m&m

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)