Beza francuska
SmartBake.pl udane wypieki.
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins
Course Dessert
Cuisine French
Servings 40 bezowych lizaków
Calories 150 kcal
mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
papier do pieczenia
piekarnik
mała łyżeczka lub warek cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdy
silikonowa szpatułka do zgarnienia i nabierania bezy
waga kuchenna
- 100 g białek jaj ok. 3 średnie jajka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny można pominąć
Przygotowanie składników:
Białka oddziel od żółtek.
Białka zważ, wagą kuchenną.
Pomnóż masę białek razy 2. Właśnie tyle cukru pudru potrzebujemy.
Czynności właściwe:
Ubij pianę z białek, z dodatkiem jednej łyżeczki soku z cytryny. Ubijaj aż zobaczysz, że zaczyna formować się piana.
Dodawaj po łyżce cukru. Za każdym razem czekaj, aż cukier dokładnie się rozpuści.
Białka z cukrem ubijaj ok 15 min., aż ubita piana stanie się puszysta i błyszcząca. Do białek możesz dodać owoców liofilizowanych lub łyżeczkę kakao.
Masę przekładamy do worka cukierniczego. Jeśli używasz dwóch kolorów bezy, każdy umieszczamy osobno na dwóch stronach worka. Worek delikatnie ściskamy i zagniatamy, aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Jeżeli nie posiadasz worka cukierniczego, możesz użyć zwykłej łyżeczki do formowania bezików. Beziki wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstęp między bezami nie powinien być mniejszy niż 2cm.
Beziki suszymy przez 3h w piekarniku z termoobiegiem. W temperaturze 90*C.
Aby dodać koloru dzielimy masę na dwie dowolne części. Jedną część barwimy na wybrany kolor. Najlepsze z wyboru, będą barwniki żelowe. Bezy ładnie się barwią, jednak potrzebują większą ilość barwnika, aby uzyskać pożądany kolor, niż np. czekolada.
Ilość porcji zależy od wielkości przygotowywanych przez nas bezików.
Keyword beza, beza francuska, białko jaj, cukier puder
2 komentarze
admin
Ach, przepraszam. Już poprawiam. To dlatego, że zawsze suszę w temperaturze 90*C przez 3 godziny. Tak jest najbezpieczniej. Czasami można przyśpieszyć i zwiększyć do 140*C (nie więcej niż 150*C) przy wyższej temperaturze beziki za bardzo się przyrumienią.
Anonim
szkoda że nie ma temperatury w jakiej mają się suszyć