Ciasta drożdżowe,  Przepisy,  Strona Główna

Bezglutenowy chleb gryczany

Składniki

 Foremka o wymiarach 10cm x 24cm.

 

– 100g mąka gryczana

– 25g skrobia ziemniaczana

– 2 łyżki siemię lniane

– 1/2 łyżeczki soli

– 120ml wody

– 2 łyżeczki cukru

– 10g świeżych drożdży

– olej do wysmarowania

 

 

Kruszę drożdże, dodaję cukier i wlewam letnią wodę o temp niższej niż 40*C (ja robię próbę palca – zanurzam opuszek palca w przygotowanej wodzie, woda nie powinna być parząca a jej temperatura przyjemna). Mieszam dokładnie i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do miski przesiewam mąkę gryczaną i ziemniaczaną. Dodaję zmielone siemię lniane oraz sól. Mieszam. Dodaję wyrośnięte drożdże i wyrabiam ciasto. Konsystencja ciasta powinna przypominać budyń. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaję więcej wody.

Foremkę smaruję olejem i obsypuję mąką gryczaną. Przelewam wyrobione ciasto, obsypuję opcjonalnie ziarnami. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzewam piekarnik do 180*C. Gdy chlebek jest już wyrośnięty, wstawiam go do piekarnika i piekę przez około 40 minut. Po 30 minutach, jeśli wierzch jest blady, smaruję go delikatnie wodą i piekę dalej. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam chlebek do lekkiego wystygnięcia, a następnie wyjmuję go z foremki i studzę na kratce.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)