Ciasto Madeira
SmartBake.pl sprawdzone wypieki
Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins
Course Deser
Cuisine łatwe
Servings 14 średnica formy
Calories 546 kcal
- 175 g masła min. 82% tłuszczu mlekowego
- 175 g cukier drobnocząsteczkowy
- 2 szt jaja średnie
- 260 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotuj składniki. Rozgrzej piekarnik do 180*C. Przygotuj formę na ciasto. Przesiej mąkę.
Utrzyj masło razem z cukrem na puszystą masę. Masło będzie ubite, gdy masa będzie puszysta, podwoi swoją objętość i zmieni kolor na jasno żółty.
Dodaj jajka naprzemiennie z łyżką mąki. Jedno po drugim, po każdym jajku dobrze mieszając i jajko i mąkę. Ubij całkowicie masę.
Wyłącz mikser, Dodaj pozostałą część mąki, łyżka po łyżce. Po każdej łyżce dokładnie mieszaj drewnianą lub plastikową szpatułą. Mieszaj tylko do połączenia składników. Pamiętaj, aby dokładnie zebrać mąkę ze ścianek i z dna misy. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
Przelej powstałą masę do przygotowanej formy. Wygładź szpatułą wierzch ciasta. Piecz przez 1h (w zależnośco od wielkości formy) do suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw w formie do wystygnięcia. Odetnij brzegi nożem. Wyjmij ciasto i odwróć do góry nogami do ostygnięcia.
Ciasto Madeira lubi rosnąć z górką. Pamiętaj, aby dobrze wygładzić powierzchnię ciasta przed włożeniem do piekarnika. Możesz nawet lekko przyklepać w środku a podnieść brzegi. W sklepach dostępne są specjalne pasy do owinięcia formy. Opóźniają one nagrzewanie się blaszki, dzięki czemu ciasto rośnie równomiernie.
Keyword biszkopt, ciasto, do przycinania, madeira