biszkopt miętowy przekrój
Biszkopty,  Przepisy

Biszkopt miętowy

Biszkopt miętowy powstał, gdy znudzona ciastem „leśny mech” pomyślałam o zmianie. Przecież mamy tyle zielonych ziół dookoła, czy naprawdę tylko szpinak nadaje się do ciasta? Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Wyszło super 🙂 😀 Pulchny, aromatyczny, właśnie taki jaki powinien być.

Biszkopt miętowy połączyłam z biszkoptem czekoladowym. Przepis znajdziesz tutaj. Do tego śmietanowa masa truskawkowa (z truskawek liofilizowanych, ponieważ akurat takie miałam pod ręką) i masa na bazie śmietanki z delikatną nutką cytryny. Tort otynkowany masą maślaną na bezie szwajcarskiej. Ozdoby wykonane z bezy szwajcarskiej. Pycha…

mięta

 🙂 😀 🙂 😀 🙂

Ja wymieszałam szpinak z miętą. Możesz wykonać ten biszkopt przy użyciu wyłącznie liści mięty. Do wymieszania mięty ze szpinakiem skłoniły mnie tylko  względy ekonomiczne. Liście mięty są dość drogie o tej porze roku, dlatego już nie mogę doczekać się mięty z ogródka. Do biszkoptu dodałam odrobinę aromatu miętowego (można zastąpić go np: miętowymi kroplami na żołądek lub likierem miętowym). Myślę, że i bez tego zapach mięty będzie wyczuwalny.

Piszcie w komentarzach, jak podoba wam się przepis. Możecie go ocenić, zaznaczając gwiazdki pod obrazkiem przepisu. 🙂 Jeśli chcesz poznać więcej przepisów jak ten, to Zarejestruj się. Formularz znajdziesz po lewej stronie ekranu. Zachęcam Was do udostępnienia mojego przepisu, na Facebook-u lub Pinterest. Niech inni też go poznają. 🙂 Nie zapomnij  polubić mojej strony na Facebook-u.

tort miętowy

biszkopt miętowy przekrój

Biszkopt szpinakowo-miętowy.

SmartBake.pl sprawdzone wypieki
Prep Time 20 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr 10 mins
Course Dessert
Cuisine średnio trudne
Servings 20 cm (średnica formy)
Calories 500 kcal

Ingredients
  

  • 200 g szpinaku mrożonego 100g szpinaku świerzego
  • 200 g świeżej mięty
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 szt jaj średnich
  • 160 g drobny cukier do wypieków
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml oleju
  • 1 szt aromat miętowy niekonieczny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Instructions
 

  • Przygotuj składniki. Nagrzej piekarnik do 170*C. Przygotuj formę.  Przesiej mąkę. Oddziel liście mięty od łodyg. Łodyg nie potrzebujemy. Oddziel białka od żółtek.
    składniki biszkopt miętowy
  • Zamrożony szpinak – rozmroź. Świeże liście szpinaku i mięty zalej wrzątkiem, odcedź i zblenduj na zieloną papkę. Odciśnij z papki nadmiar wody. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny
    mięta
  • Zacznij ubijać białka z cukrem. Dolej do białek łyżeczkę soku z cytryny lub szczyptę winianu potasu lub octu. Gdy zauważysz tworzącą się pianę, zacznij dodawać po łyżce cukru. Miksuj po każdej dodanej łyżce tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
    ubite białko
  • Żółtka połącz z olejem, aromatem, musem z mięty i szpinaku. Dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.
    łączymy składniki
  • Do żółtkowej masy dodaj ubitą pianę. Najpierw trochę, tylko do rozrzedzenia masy. Potem dodawaj białka w 2 – 3 turach. Nie mieszaj, tylko wkładaj białka pomiędzy masę. Pamiętaj aby zgarniać masę dokładnie z brzegów i ze środka misy. Przestań, gdy tylko składniki połączą się.
    Miętowy w formie
  • Powstałą masę, przelej do przygotowanej formy. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 min. lub aż do „suchego patyczka”.
    biszkopt miętowy

Notes

Biszkopt może być wykonany w całości z liści mięty.
Świeżych ziół nie należy podgrzewać zbyt długo, gdyż tracą kolor.
Keyword biszkopt, mięta

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
7
+1
8
+1
3
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)