biszkopt orzechowy
Biszkopty,  Przepisy,  Torty

Biszkopt orzechowy – świetny przepis.

Biszkopt orzechowy z tego przepisu, wychodzi miękki i puszysty. Orzechowy smak jest dodatkowo wzmacniany poprzez dodatek kawy i gorzkiej czekolady. Kawa wbrew pozorom, nie przyćmiewa smaku orzechów, tylko go wzmacnia. Dodatek gorzkiej czekolady, również wzmacnia gorzkawy orzechowy smak.

O przepisie na biszkopt orzechowy.

Przepis pochodzi… sama już nie wiem skąd. Poprostu go mam w swoim zeszycie, i pewnie znalazłam go gdzieś w internecie dawno temu. Sama nie pamiętam, ale zawsze korzystam z tego przepisu, gdy potrzebuje biszkoptu orzechowego.

Sposób wykonania jest podobny do biszkoptu tradycyjnego. Z tą różnicą, że tutaj ubijamy całe jajka, białka razem z żółtkami. Jajka powinny być ogrzane, ponieważ wtedy więcej wiązań białkowych ulega denaturacji. (przeczytaj artykuł o ubijaniu pian).

Co pasuje do biszkoptu orzechowego?

Poncz:

Biszkopt orzechowy możesz nasączyć kawą, herbatą, whisky, rumem, likierem orzechowym lub czekoladowym, szampanem, białym winem, piwem. Pamiętaj, że poncze alkoholowe najlepiej jest rozrobić z wodą przed nasączaniem, ponieważ intensywna woń alkoholu może znacznie przytłumić pyszny smak biszkoptu.

Kremy

Świetnie pasuje krem czekoladowy, kram orzechowy, krem Baileys, krem śmietanowy, krem Oreo, krem kawowy, krem kokosowy, krem truflowy, kram z ajerkoniakiem, krem solony karmel, krem z białych michałków, krem z białej czekolady, krem hibiskusowy.

Owoce, musy, frużeliny:

 Znakomicie sprawdzą się mandarynki, krem mandarynkowy, wiśnie, krem wiśniowy, maliny, mus lub krem z malin, krem cytrynowy, cieńka warstwa lemon curd, mus mango-marakuja, mus jagodowy i wszystkie inne wariacje kremów, galaretek, musów z tymi owocami.

biszkopt orzzechowy

Biszkopt orzechowy

Danie: Deser
Rodzaj: desery polskie
Słowa kluczowe: biszkopt orzechowy, czekolada, jajka, kawa instant, najlepszy biszkopt, orzechy, tort
Przygotowanie: 15 minutes
Obróbka termiczna: 30 minutes
Razem: 45 minutes
Porcje: 7 jaj ( biszkopt z 7 jaj pieczemy w formie o 24cm średnicy)
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Wydrukuj

NIEZBĘDNY SPRZĘT

  • waga kuchenna
  • mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
  • piekarnik
  • szpatułka silikonowa
  • duża miska
  • średnia miska

Składniki

  • 7 szt jajek
  • 110 g mąki pszennej
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g cukru drobnego do wypieków
  • 50 g tartej czekolady gorzkiej dobrej jakości, min 65% zawartości kakao
  • 100 g mielonych orzechów najlepsze są orzechy włoskie
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  • Przygotuj składniki. Ogrzej jajka w piekarniku nastawionym na max 50*C. Przesiej mąkę. Przygotuj formę na biszkopt. Opcjonalnie: utrzyj czekoladę, zmiel orzechy.
  • Ciepłe jajka wyjmij z piekarnika. Piekarnik przekręć na 170*C. Jajka rozbij, ubij mikserem (razem biała i żółtka), końcówką z gęstymi drucikami. Po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj długo, ok 10min, aż piana z jajek będzie puszysta, wyraźnie jaśniejsza i będzie utrzymywała swój kształt po wyjęciu mieszadła.
    ubite jaja
  • Suche składniki wymieszaj razem. Mąka pszenna, mąka ziemniaczana, mielone orzechy, kawa instant, proszek do pieczenia.
  • Do piany ubitej z białek dodawaj partiami składniki suche. W trakcie mieszania dodaj startą gorzą czeoladę. Mieszaj powoli, delikatnie, aby nie uwolnić powietrza uwięzionego wśród pian. Nie zapomnij dokładnie wymieszać składników z dna i boków miski. Mieszaj tylko do połączenia składników.
  • Mieszankę na biszkopt przelej do przygotowanej formy. Włóż biszkopt do nagrzanego (170*C) piekarnika. Piecz do "suchego patyczka", ok. 40 - 50 minut.
  • Po upieczeniu odstaw biszkopt do ostudzenia.
    biszkopt orzzechowy

Notes

W powyższym przepisie podałam ilość porcji na 7, ponieważ zużyłam 7 jajek (jajka są dość niepodzielne). Jeśli chcesz dostosować przepis do swoich potrzeb po prostu zmień ilość porcji. Z 7 jajek powstanie biszkopt o średnicy 24cm i wysokości 6cm)

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
3
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

One Comment

  • Jola

    5 stars
    Fajny biszkopt, super mi wyszedł dzisiaj. Szkoda, że nie wiem jak tu zdjęcie wkleić bo od razu bym się pochwaliła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)