ciasto brownie z truskawkami
Ciasta,  Ciasta biszkoptowe,  Ciasta składane,  Przepisy,  Slider

Brownie z truskawkami, bitą śmietaną i bezą.

Brownie z truskawkami to pyszne ciasto biszkoptowe, które  smakiem i teksturą zachwyci każdego smakosza. Wilgotne, mocno czekoladowe, a do tego z truskawkami. Mmmmniam 🙂 Uwielbiam takie połączenie. Jak widać nie tylko ja, bo blaszka ciasta zniknęła w mgnieniu oka. Nawet bita śmietana nie zdążyła porządnie stężeć. Na szczęście uratowałam dwa kawałeczki i przetrzymałam je trochę dłużej w lodówce, dzięki mam jako-takie zdjęcie, które mogę Wam pokazać.

Wszystko o brownie z truskawkami

Brownie to ciasto wywodzące się z kuchni amerykańskiej. Na całym świecie jest przygotowywany w różnoraki sposób i w sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na różnego rodzaju brownie. Ja przedstawiam Wam ten, który lubię najbardziej. Cechą charakterystyczną brownie’s jest wilgotny środek ciasta, sprawiający wrażenie jakby niedopieczonego, trochę taki zakalec. I to jest w tym cieście najpyszniejsze, dzięki wilgotnemu wnętrzu, brownie jest super czekoladowe i smakuje obłędnie.

brownie z truskawkami

A brownie z truskawkami na wierzchu to już prawdziwy rarytas. Truskawki dodają świeżości i świetnie przełamują smak czekolady. To połączenie jest pyszne i moje dzieci zjadły część brownie od razu, bez czekania na bitą śmietanę.

brownie z truskawkami
brownie z truskawkami

Wady i zalety żelatyny.

W tym przepisie ubiłam śmietankę, a następnie dodałam żelatyny, aby usztywnić całość. Ten sposób ma swoje wady i zalety.

Wadą jest to, że trzeba długo czekać, aż żelatyna się zsiądzie i łatwo jest ją przegotować (czyli pozbawić ją właściwości). Dla niektórych wada jest również to, że żelatyna jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, kiedyś wołowego. Co zwiększało ryzyko zakażenia się prionami groźnych chorób. Z tego względu już parę lat temu zaprzestano produkcję żelatyny wołowej. Obecnie w obiegu jest tylko żelatyna wieprzowa.

Zalety. Ja lubię posługiwać się żelatyną w rozmaitych sytuacjach. Jest to wspaniały środek zagęszczający, którego można być pewnym w 100%. I to jest właśnie zaleta tego produktu. Sprzedawana w małych torebkach z długą datą ważności jest zawsze pod ręką.

Czym zastąpić żelatynę?

Żelatynę z powodzeniem można zastąpić serkiem mascarpone w proporcji 1:1. W tym celu należy wymieszać żelatynę z serkiem, schłodzić chwilę, a następnie całość ubić dodają po łyżce cukru pudru. Smak ten sam, a efekt też jest podobny. A do tego nie musimy czekać, aż stężeje, ponieważ od razu jest gotowy do użycia.

brownie z truskawkami, bitą śmietaną i bezą

Brownie z truskawkami, bitą śmietaną i bezą

Danie: Deser
Rodzaj: worldwide
Słowa kluczowe: beza, biała czekolada, bita śmietana, brownie, truskawki
Przygotowanie: 1 hour
Obróbka termiczna: 30 minutes
Razem: 1 hour 30 minutes
Porcje: 24 porcje
Smartbake.pl wypieki z pomysłem
Wydrukuj

NIEZBĘDNY SPRZĘT

  • mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
  • papier do pieczenia
  • mały nożyk
  • rondelek mały
  • szpatułka silikonowa
  • waga kuchenna
  • blacha do pieczenia (z piekarnika)
  • Forma do pieczenia brownie
  • kieliszek lib mała miseczka (na żelatynę)

Składniki

Beza

  • 3 szt białka kurze
  • 180 g cukru drobnego do wypieków

Brownie

  • 200 g masło min. 82% zawartości tłuszczu mlekowego
  • 400 g ciemna czekolada min. 64% kakao
  • 200 g mąka pszenna Typ405 – Typ550
  • 60 g kakao
  • 5 całych jaj średniej wielkości
  • 500 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek

Bita śmietana

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml wody
  • 300 ml śmietanki kremówki min 30%t zawartości tłuszczu
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  • Przygotuj składniki, przesiej mąkę. Blaszkę na beze wyściel papierem do pieczenia. W formie na brownie wyściel spód, a boki pozostaw gołe. Truskawki pokrój, Białą czekoladę potnij na małe kawałeczki.

Beza

  • Najpierw ubij bezę. W tym celu białka oddziel od żółtek (rozbij tyle jajek ile sztuk białek jest potrzebne w przepisie).
    Piana z białek stiff peaksMM
  • Białka ubijaj w mikserze ręcznym lub elektrycznym. Cukier zacznij dodawać, gdy piana będzie już częściowo utworzona. Cukier dodawaj po łyżce, za każdym razem czekaj, aż cukier rozpuści się. Ubijaj, aż do utworzeniu sztywnej piany.
  • Pianę przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie, mniej-więcej na wielkość Twojej formy na brownie. Na koniec grzbietem łyżki zrób na powierzchni piany szpice lub inne wzory.
    beza brownie
  • Susz w piekarniku nastawionym na 90* przez min 90minut.
  • Pod koniec suszenia zacznij przygotowywać brownie.

Brownie z truskawkami

  • Pokrój masło w kostkę, połam ciemną czekoladę na małe kawałki. Umieść masło w małym rondelku, rozpuść. Przygotuj cukier, mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Do rozpuszczonego masła dodaj połamaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do wystudzenia.
    maslo browniem
  • W czasie gdy masło z czekoladą się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 160*C. Przygotuj blaszkę. Wystarczy, że dno blaszki będzie przykryte papierem do pieczenia.
  • Ubij całe jajka plus pozostałe żółtka, stopniowo dodawaj drobnego cukru. Ubijaj, aż do momentu, gdy nasza piana będzie sztywna, podwoi swoją objętość i zmieni kolor na blado żółty, a cukier całkowicie się rozpuści.
    ubite jaja
  • Wyłącz mikser. Przelej ostudzone masło z czekoladą do piany z jajek (powoli). Plastikową szpatułką, delikatnie mieszaj. Mieszaj tak, aby nie uwolnić pęcherzyków powietrza zamkniętych w pianie. Mieszaj tylko do połączenia składników.
    mieszanie brownie z truskawkamiczekolady
  • W kilku turach dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników.
    ciasto brownie z truskawkami
  • Przełóż masę do przygotowanej formy. Na wierzchu poukładaj drobno pokrojone truskawki, na przemian z białą czekoladą.
    ciasto brownie z truskawkami
  • Piecz w piekarniku na środkowej półce, ok 25-30min. Ciasto będzie gotowe, gdy na wierzchu utworzy się skorupka, a środek będzie jeszcze miękki.
  • Po wyjęciu z piekarnika, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto ostygnie.
    ciasto brownie z truskawkami

Bita śmietana

  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
  • Bitą śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  • Żelatynę rozpuść w mikrofalówce. Ogrzewać ok. 5s i sprawdź czy już się rozpuściła, jeśli nie włóż z powrotem na parę sekund. Pamiętaj, że żelatyny nie można zagotować, ponieważ straci swoje właściwości.
  • Żelatynę wlej do ubitej śmietany w kilku partiach. Za każdym razem mieszaj delikatnie szpatułką, aż do całkowitego połączenia składników.
    piana z bitej śmietany

Składanie ciasta

  • Na wystudzonym brownie rozsmaruj śmietanę. Na śmietanę połóż wysuszoną bezę.
    ciasto brownie z truskawkami
  • Całość schłodź w lodówce przynajmniej przez 2h. Najlepiej smakuje po 12h chłodzenia.
    ciasto brownie z truskawkami

Notes

Śmietankę możesz również połączyć również z serkiem mascarpone w proporcji 1:1. (z dodatkiem cukru). Serka możesz użyć zamiast żelatyny. Takie połączenie sprawia, że ciasto jest szybciej gotowe do spożycia, ponieważ nie trzeba czekać na tężejącą żelatynę. Ja użyłam żelatyny ponieważ takie składniki miałam akurat dostępne.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

One Comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)