Brownie z truskawkami, bitą śmietaną i bezą.
Brownie z truskawkami to pyszne ciasto biszkoptowe, które smakiem i teksturą zachwyci każdego smakosza. Wilgotne, mocno czekoladowe, a do tego z truskawkami. Mmmmniam 🙂 Uwielbiam takie połączenie. Jak widać nie tylko ja, bo blaszka ciasta zniknęła w mgnieniu oka. Nawet bita śmietana nie zdążyła porządnie stężeć. Na szczęście uratowałam dwa kawałeczki i przetrzymałam je trochę dłużej w lodówce, dzięki mam jako-takie zdjęcie, które mogę Wam pokazać.
Wszystko o brownie z truskawkami
Brownie to ciasto wywodzące się z kuchni amerykańskiej. Na całym świecie jest przygotowywany w różnoraki sposób i w sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na różnego rodzaju brownie. Ja przedstawiam Wam ten, który lubię najbardziej. Cechą charakterystyczną brownie’s jest wilgotny środek ciasta, sprawiający wrażenie jakby niedopieczonego, trochę taki zakalec. I to jest w tym cieście najpyszniejsze, dzięki wilgotnemu wnętrzu, brownie jest super czekoladowe i smakuje obłędnie.
A brownie z truskawkami na wierzchu to już prawdziwy rarytas. Truskawki dodają świeżości i świetnie przełamują smak czekolady. To połączenie jest pyszne i moje dzieci zjadły część brownie od razu, bez czekania na bitą śmietanę.
Wady i zalety żelatyny.
W tym przepisie ubiłam śmietankę, a następnie dodałam żelatyny, aby usztywnić całość. Ten sposób ma swoje wady i zalety.
Wadą jest to, że trzeba długo czekać, aż żelatyna się zsiądzie i łatwo jest ją przegotować (czyli pozbawić ją właściwości). Dla niektórych wada jest również to, że żelatyna jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, kiedyś wołowego. Co zwiększało ryzyko zakażenia się prionami groźnych chorób. Z tego względu już parę lat temu zaprzestano produkcję żelatyny wołowej. Obecnie w obiegu jest tylko żelatyna wieprzowa.
Zalety. Ja lubię posługiwać się żelatyną w rozmaitych sytuacjach. Jest to wspaniały środek zagęszczający, którego można być pewnym w 100%. I to jest właśnie zaleta tego produktu. Sprzedawana w małych torebkach z długą datą ważności jest zawsze pod ręką.
Czym zastąpić żelatynę?
Żelatynę z powodzeniem można zastąpić serkiem mascarpone w proporcji 1:1. W tym celu należy wymieszać żelatynę z serkiem, schłodzić chwilę, a następnie całość ubić dodają po łyżce cukru pudru. Smak ten sam, a efekt też jest podobny. A do tego nie musimy czekać, aż stężeje, ponieważ od razu jest gotowy do użycia.
Brownie z truskawkami, bitą śmietaną i bezą
Smartbake.pl wypieki z pomysłem
5 from 1 vote
Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Course Deser
Cuisine worldwide
Servings 24 porcje
Calories 234 kcal
Equipment
- mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
- papier do pieczenia
- mały nożyk
- rondelek mały
- szpatułka silikonowa
- waga kuchenna
- blacha do pieczenia (z piekarnika)
- Forma do pieczenia brownie
- kieliszek lib mała miseczka (na żelatynę)
Ingredients
Beza
- 3 szt białka kurze
- 180 g cukru drobnego do wypieków
Brownie
- 200 g masło min. 82% zawartości tłuszczu mlekowego
- 400 g ciemna czekolada min. 64% kakao
- 200 g mąka pszenna Typ405 – Typ550
- 60 g kakao
- 5 całych jaj średniej wielkości
- 500 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
Bita śmietana
- 2 łyżeczki żelatyny
- 30 ml wody
- 300 ml śmietanki kremówki min 30%t zawartości tłuszczu
- 3 łyżki cukru pudru
Instructions
- Przygotuj składniki, przesiej mąkę. Blaszkę na beze wyściel papierem do pieczenia. W formie na brownie wyściel spód, a boki pozostaw gołe. Truskawki pokrój, Białą czekoladę potnij na małe kawałeczki.
Beza
- Najpierw ubij bezę. W tym celu białka oddziel od żółtek (rozbij tyle jajek ile sztuk białek jest potrzebne w przepisie).
- Białka ubijaj w mikserze ręcznym lub elektrycznym. Cukier zacznij dodawać, gdy piana będzie już częściowo utworzona. Cukier dodawaj po łyżce, za każdym razem czekaj, aż cukier rozpuści się. Ubijaj, aż do utworzeniu sztywnej piany.
- Pianę przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie, mniej-więcej na wielkość Twojej formy na brownie. Na koniec grzbietem łyżki zrób na powierzchni piany szpice lub inne wzory.
- Susz w piekarniku nastawionym na 90* przez min 90minut.
- Pod koniec suszenia zacznij przygotowywać brownie.
Brownie z truskawkami
- Pokrój masło w kostkę, połam ciemną czekoladę na małe kawałki. Umieść masło w małym rondelku, rozpuść. Przygotuj cukier, mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Do rozpuszczonego masła dodaj połamaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do wystudzenia.
- W czasie gdy masło z czekoladą się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 160*C. Przygotuj blaszkę. Wystarczy, że dno blaszki będzie przykryte papierem do pieczenia.
- Ubij całe jajka plus pozostałe żółtka, stopniowo dodawaj drobnego cukru. Ubijaj, aż do momentu, gdy nasza piana będzie sztywna, podwoi swoją objętość i zmieni kolor na blado żółty, a cukier całkowicie się rozpuści.
- Wyłącz mikser. Przelej ostudzone masło z czekoladą do piany z jajek (powoli). Plastikową szpatułką, delikatnie mieszaj. Mieszaj tak, aby nie uwolnić pęcherzyków powietrza zamkniętych w pianie. Mieszaj tylko do połączenia składników.
- W kilku turach dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Przełóż masę do przygotowanej formy. Na wierzchu poukładaj drobno pokrojone truskawki, na przemian z białą czekoladą.
- Piecz w piekarniku na środkowej półce, ok 25-30min. Ciasto będzie gotowe, gdy na wierzchu utworzy się skorupka, a środek będzie jeszcze miękki.
- Po wyjęciu z piekarnika, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto ostygnie.
Bita śmietana
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
- Bitą śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Żelatynę rozpuść w mikrofalówce. Ogrzewać ok. 5s i sprawdź czy już się rozpuściła, jeśli nie włóż z powrotem na parę sekund. Pamiętaj, że żelatyny nie można zagotować, ponieważ straci swoje właściwości.
- Żelatynę wlej do ubitej śmietany w kilku partiach. Za każdym razem mieszaj delikatnie szpatułką, aż do całkowitego połączenia składników.
Notes
Śmietankę możesz również połączyć również z serkiem mascarpone w proporcji 1:1. (z dodatkiem cukru). Serka możesz użyć zamiast żelatyny. Takie połączenie sprawia, że ciasto jest szybciej gotowe do spożycia, ponieważ nie trzeba czekać na tężejącą żelatynę. Ja użyłam żelatyny ponieważ takie składniki miałam akurat dostępne.
Keyword beza, biała czekolada, bita śmietana, brownie, truskawki
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
1
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
One Comment
Blendman
Uwielbiam brownie, a z truskawkami musi być petarda 🙂