cake pops
Ciasteczka,  Przepisy

CakePoPs, czyli pyszne ciasteczka na patyku.

Cakepops to pyszne ciasteczka na patyku, które podobają się każdemu. Niemniej jednak smakują, a przy tym wszystkim są bardzo łatwe w wykonaniu. Mnie w ich wykonaniu pomagały córeczki, 5cio i 6cio-latka i muszę przyznać, że szło im bardzo dobrze 🙂 .

Zaletą cakepops-ów jest też ich ekonomiczność. Ja do ich przygotowania użyłam pokruszony i wysuszony biszkopt, który kiedyś zrobiłam nadmiarowo. Jeśli nie masz żadnego zbytecznego biszkoptu możesz, albo zrobić nowy z tego przepisu, albo pokruszyć herbatniki kupione w sklepie.

Ciasteczka te można udekorować wedle własnego gustu, są dobre na każdą okazję, a szczególnie na dziecięce przyjęcia. W tym przepisie wykorzystuję serek mascarpone do połączenia ciasta, ale równie dobrze można wykorzystać nutelle i różne smakowe ciasteczka.

Kompozycje smakowe są ograniczone tylko naszą wyobraźnią. Jeśli szukasz pewnego przepisu wkrótce na SmartBake.pl pojawią się inne odsłony tego przysmaku.

Jeśli podoba Ci się ten przepis zachęcam do komentowania i udostępniania tego postu innym. 🙂 Udostępnić możesz poprzez kliknięcie ikony f – facebook lub P – Pinterest.

minipops

cake pops

CakePOPs

Danie: Deser
Rodzaj: łatwe
Słowa kluczowe: cakepops, ciasteczka, dladzieci, łatwe, lizaki, mascarpone
Przygotowanie: 10 minutes
Formowanie i chłodzenie: 2 hours
Razem: 2 hours 10 minutes
Porcje: 28 cake pops
SmartBake.pl sprawdzone wypieki.
Wydrukuj

Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki pokruszonego ciasta użyłam biszkopt, ale każde inne też będzie dobre
  • 250 g serka mascarpone można dosłodzić (cukrem pudrem) do smaku

Polewa z ciemnej czekolady

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Polewa z białej czekolady

  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżeczki masła

Przygotowanie

  • Pokruszone ciasto wymieszaj z serkiem mascarpone. Jeśli lubisz słodkie ciasta dodaj cukru pudru. Według mnie biszkopt jest na tyle słodki, że dodatkowy cukier jest nie potrzebny.
    skladniki pops
  • Dokładnie wymieszaj składniki. Jeśli ciasto wydaje Ci się za suche, to nie martw się, tak ma być.
  • Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.
  • Po tym czasie wyjmij z lodówki i zacznij formować kule. Używając przy tym miarki do lodów lub innej głębokiej łyżki, aby wasze porcje były takie same.
    popskule
  • Uformowane kule włóż do lodówki na 30 min, lub zamrażarki na 10min.
  • Po tym czasie rozpuść czekoladę. Dodaj tłuszczu jeśli widzisz, że Twoja czekolada jest za gęsta.
    biała rozpuszczona czekolada
  • Wyjmij kulki i w każdej zrób patyczkiem dziurkę. Mniej więcej do połowy głębokości.
    kulki dziurka
  • Zanurz końcówkę patyczka w rozpuszczonej czekoladzie i umieść ją w wydrążonej wcześniej dziurce na szczycie kulki.
    koncowka pops
  • Umieść w lodówce na 30min, lub w zamrażarce na 10min.
  • Po tym czasie przystąp do dekorowania powstałych lizaków.
  • Zanurz w rozpuszczonej czekoladzie. Poczekaj, aż obcieknie z nadmiaru czekolady.
    pops w czekoladzie
  • Umieść pionowo lizakiem do góry w specjalnym stojaki, lub w szklance, lub w styropianie. Można też położyć lizaki kulką do dołu i udekorować.
    Stojak pops

Notes

Nie dodawaj zbyt dużo serka mascarpone, ponieważ ciasto na początku wygląda jakby było za suche. W czasie formowania, pod  wpływem ciepła naszych rąk,  składniki ładnie łączą się ze sobą.
Jeśli widzisz, że czekolada jest zbyt gęsta, dodaj do niej tłuszcz (masło, margarynę).

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)