chałka
Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Przepisy,  Slider

Chałka drożdżowa z dżemem – warkocz z 6 pasm

Od dawna chodziła za mną chałka drożdżowa, taką jaką robiła moja babcia – chałkę zaplataną z 6 warkoczy. Niestety nie miałam okazji się od niej tego nauczyć 🙁 . Cieszę się, że żyjemy w dobie internetu i takie wiadomości są łatwo dostępne. Także jakiś czas temu zakasałam rękawy i namiętnie ugniatam ciasto drożdżowe. Na szczęście moja rodzina nie ma nic przeciwko 😉 Chałka co drugi dzień. A wszystko po to, aby wyćwiczyć sobie ten splot i przekazać go wam, w  jak najbardziej rzetelny sposób.

O cieście drożdżowym.

O ciecie drożdżowym nie będę się rozpisywała, ponieważ już chyba wszystko napisałam w artykule Ciasto drożdżowe – podstawowe informacje. Wyjaśnię tylko, że celowo podwoiłam ilość drożdży w przepisie, oczywiście do ciasta dodajemy drożdże, albo suche, albo świeże. Dla łatwości obliczeń umieściłam oba rodzaje drożdży na liście składników. Wiem, że czasami przeliczanie drożdży może sprawić problem. Pamiętaj, że zanim użyjesz drożdży żywych musisz sporządzić rozczyn. Ja użyłam drożdży suchych, moja chałka wyrosła bardzo ładnie. 🙂 Jest super miękka i puszysta.

chałka przekrój

Nie jest bardzo słodka – co jest charakterystyczne dla ciast drożdżowych. Słodkości dodają dodatki. W moim przypadku pyszna kruszonka, którą uwielbiam i dżem. Polecam dżemy i przetwory, których 100g zostało wyprodukowanych z przynajmniej 100g owoców.A najbardziej te dżemy wykonane samodzielnie :).

Wykonanie.

Przygotowanie ciasta drożdżowego nie sprawia żadnego problemu. Natomiast trudnym elementem, według mnie, jest nadzianie chałki dżemem. Osobiście nie lubię gdy dżem wylewa się z chałki, zatem smarowanie wałków dżemem odpada. Dlatego postanowiłam nadziać, każdy wałek z osobna i to był  strzał w 10tkę. Zaplatanie szło gładko, ręce nie brudziły się, a sam dżem był przyjemnie rozproszony wewnątrz chałki. Gorąco polecam ten sposób.

 

chałka z dżemem

Aby nadziać chałkę należy najpierw:

1.  zrolować wałek (pamiętaj, żeby cały czas wałek był podsypany mąką),

2. rozpłaszczyć wałek,

3. umieścić stróżkę dżemu na środku płaskiego wałka (dżem najlepiej nakłada się workiem cukierniczym, lub innym mocnym, czystym workiem z obciętym rogiem),

4. brzeg wałka delikatnie nawilżyć wodą,

5. skleić brzegi wałka, rozciągając ciasto ponad dżem,

6. na koniec oprósz  wałek mąką i delikatnie zroluj.

 Poniżej umieściłam filmik instruktażowy, który mam nadzieję, że jasno prezentuje sposób nadziania chałki.

Zawijanie chałki

Zawijanie chałki wcale nie jest takie trudne. Na początku było dla mnie dość niezrozumiałe i nie mogłam wyjść z podziwu jak szybko osoby na różnych filmikach radzą sobie z tym warkoczem. Mój pierwszy warkocz był raczej koślawy- też smaczny. Teraz uważam, że nie jest to trudne, wystarczy poznać system i istotę tego splotu. Poniżej umieściłam dla was grafikę z dokładnie podpisanymi czynnościami i poszczególnymi krokami wykonania tego warkocza. Możecie obejrzeć też wykonany przeze mnie filmik, który mam nadzieję pomoże wam szybciej przyswoić tą technikę.

warkocz chałki step by step

Zapraszam do obejrzenia filmiku na YT z dokładnym instruktarzem zawijania chałki. Jeśli filmik Ci się podoba i chciałbyś zobaczyć więcej takich filmików na moim kanale, nie zapomnij dać łapkę w górę i zaSubskrybuj mój kanał 🙂 .

chałka

Chałka drożdżowa z dżemem

Danie: Deser
Rodzaj: desery polskie
Przygotowanie: 30 minutes
Obróbka termiczna: 40 minutes
Czas dla drożdży: 1 hour
Razem: 2 hours 10 minutes
Porcje: 40 porcji
SmartBake.pl wypieki z pomysłem 🙂
Wydrukuj

Składniki

  • 400 ml mleko
  • 45 g świeże drożdże zastosuj tylko jeden rodzaj drożdży
  • 15 g drożdże suche aktywne dwa rodzaje umieściłam dla łatwości przeliczeń
  • 100 g cukier
  • 600 g mąka pszenna Typ 550
  • 100 g masło miękkie
  • 2 szt. jaja rozmiar L
  • 1 szczypta sól

Przygotowanie

  • Przygotuj i odważ wszystkie potrzebne składniki.
  • Przygotuj blachę pokrytą papierem do pieczenia. Najlepiej dwoma kawałkami o szerokości min 25 cm każdy.
  • Podgrzej mleko tak, aby w kontakcie ze skórą było przyjemnie ciepłe.
  • W misie miksera umieść mąkę, drożdże, cukier. Wymieszaj te składniki ze sobą na wolnych obrotach miksera, z załączoną końcówką hakową.

Zagniatamy ciasto. Ręcznie lub mikserem z hakiem.

  • Do wymieszanych suchych składników wlej ciepłe mleko, wolnym strumieniem. Wymieszaj na początku na wolnych, a następnie na średnich obrotach miksera. Miksuj, aż do połączenia składników.
  • Gdy miksowane ciasto będzie miało już jednolitą konsystencję zmniejsz obroty miksera na niskie i dodaj jajka, jedno po drugim. Po każdym jajku miksuj, aż do dokładnego wchłonięcia się jajka.
    ciasto drożdżowe
  • Ciasto miksuj na średnich i okazjonalnie na wysokich obrotach przez min. 5 min.
  • Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 10 – 20 min.
    wyrośnięte drożdżowe
  • Wyrośnięte ciasto wymieszaj jeszcze raz, dodając powoli do niego miękkie masło. Mieszaj na średnich lub szybkich obrotach, aż do połączenia składników. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wierzch ciasta oprósz mąką. Miskę przykryj czystą ściereczką.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij ręcznie na stolnicę suto oprószoną mąką. Przez chwilkę zagnieć ciasto ręcznie.

Formowanie warkocza z 6 splotów.

  • Ciasto uformuj w wałek i podziel na dwa (z 600g mąki powstaną 2 chałki). Jedną część odłóż na bok, a drugą część wałkuj dalej na długość ok. 30 cm. Taki wałek podziej na 6 równych części.
  • Ulubiony dżem lub marmoladę nałóż do worka cukierniczego lub innego mocniejszego woreczka, który ułatwi jego nakładanie na ciasto.
  • Z każdej części zroluj wałek gruby na ok 1,5 cm lub więcej. Środek wałka rozpłaszcz i wypełnij dżemem lub marmoladą.
    chałka z dżemem
  • Brzeg wałka zwilż delikatnie wodą. Pilnuj, aby wałek był obficie podsypany mąką.
    chałka z marmoladą
  • Sklej górny brzeg z dolnym. Łap brzeg delikatnie, rozciągnij, staraj się skleić ponad stróżką dżemu. W ten sposób możesz wypełnić wszystkie wałki chałki lub tylko ich część. Według własnego upodobania.
    klejony wałek chałki
  • Sklejone wałki ułóż równolegle do siebie na stolnicy dobrze podsypanej mąką.

Zawijanie chałki.

  • Opis graficzny oraz film obrazujący zawijanie warkocza chałki złożonego z 6 pasem znajduje się w treści artykułu.
  • Sklej wałki na szczycie. Rozdziel poszczególne pasma.
    6 pasem chałki
  • Skrzyżuj pasma szczytowe.
    chałka warkocz
  • To pasmo które jest na górze przełóż na dół, tak aby po obu stronach zostały po dwa pasma. Przeniesione pasmo przyłóż bliżej do strony gdzie jest odłożone na bok górne pasmo, 4 pasma z jednej strony i 2 z drugiej.
    chałka warkocz na 6
  • 2 pasmo od góry ( z grupy 4) przenieś na przeciwną stronę. Rozchyl symetrycznie pasma na dole.
    chałka warkocz
  • Pasmo pierwsze (z grupy 4) przenieś na dół w utworzone rozchylenie. Dołącz to pasmo do strony gdzie jest odłożone na bok górne pasmo. (powstała nawa grupa 4 i nowa grupa 2 pasm).
    pasma skrzyżowane
  • 2 pasmo od góry ( z grupy 4) przenieś na przeciwną stronę. Rozchyl symetrycznie pasma na dole.
    skrzyżówane pasma
  • Pasmo pierwsze (z grupy 4) przenieś na dół w utworzone rozchylenie. Dołącz to pasmo do strony gdzie jest odłożone na bok górne pasmo. (powstała nawa grupa 4 i nowa grupa 2 pasm). 2 ostatnie kroki powtarzaj, aż do końca chałki. Koniec chałki sklej i zawiń podspód.
    pasma chałki

Czynności końcowe

  • Posmaruj chałkę z wierzchu, przy użyciu delikatnego pędzelka i mieszanki rozmieszanego białka z żółtkiem.
    chałka z dżemem
  • Oprósz ciasto po wierzchu kruszonką lub lukrem wedle upodobania
    kruszonka

Przepis na kruszonkę

  • 150g mąki + 100g cukru pudru + 100g masła. Całość wymieszać, owinąć w folię i bardzo mocno schłodzić. Następnie utrzeć na tarce lub skroić nożem i posypać na ciasto.

Pieczenie

  • Chałkę przekładamy na przygotowany papier do pieczenia. Jeśli pieczemy 2 chałki naraz kładziemy je obok siebie, ale oddzielamy je papierem, aby się nie dotykały. 1 chałkę owijamy luźno papierem.
  • Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 30-40 minut.
    chałka w piekarniku

Notes

Zasady sporządzania ciasta drożdżowego.
Mąka z zawartością glutenu, ale nie zbyt ciężka (najlepiej typ 550). Mąkę należy przesiać, ponieważ zwiększa to napowietrzenie ciasta i pozbywamy się przy okazji niechcianych grudek i zanieczyszczeń.
Składniki muszą być dobrej jakości i NIE MOGĄ być przeterminowane. Szczególnie drożdże. Właściwości drożdży i ich przelicznik znajdziesz tutaj: https://www.smartbake.pl/index.php/dlaczego-ciasto-rosnie-2/ . Masło ma inny skład niż margaryna i nie powinny być stosowane zamiennie.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej lub wyższej.
Temperatura mleka NIE MOŻE przekraczać 49*C, najlepsza temp. to nieco powyżej 40*C (gdy mleko jest przyjemne w dotyku).
Ciasto przykrywamy ściereczkę odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na słońce, zimą na kaloryfer, lub na 10min. do piekarnika włączonego na najniższą temp., po czym piekarnik wyłączamy. W razie potrzeby proces powtarzamy.
Masło rozpuszczamy i OCHŁADZAMY do temp. pokojowe. Gorące masło może zniszczyć drożdże.
Masło dodajemy na końcu wyrabianie ciasta. Masło przerywa wiązania glutenowe, o czym możesz poczytać w artykule: https://www.smartbake.pl/index.php/skladniki-ciasta-scisle-odtajnione-skladniki-ciasta-scisle-odtajnione/

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.






error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)