ciasto cytrynowe
Ciasta,  Ciasta biszkoptowe,  Przepisy,  Slider,  Strona Główna

Ciasto cytrynowe – bardzo wilgotne

Ciasto cytrynowe …. pyszne, wilgotne, a to co w nim najlepsze to intensywny cytrynowy smak. Wprost idealne dla miłośników kwaśnych słodkości. Mnie przekonuje w 100%.

Ciasto cytrynowe jest ekstra wilgotne. Smakuje wyśmienicie zarówno podawane samo bez żadnych dodatków jak i w kombinacji z różnymi kremami, lodami lub galaretką. Gdy tylko spróbowałam tego ciasta, nie mogłam się powstrzymać przed użyciem go jako spód do mojej cytrynowej chmurki. Przepis znajdziesz tutaj. Planuje również wykorzystać to ciasto jako blat do tortu.

ciasto cytrynowe

Przepis na ciasto cytrynowe powstał z modyfikacji przepisu na Browni. Rozpuszczone masło z czekoladą zastąpiłam masłem z naturalnym sokiem z cytryny (lemon curd). Metodą prób i błędów doszłam do perfekcji.

Dzięki zredukowaniu porcji masła, dodaniu proszku do pieczenia powstało pyszne puszyste ciacho. Konsystencja tego ciasta jest dość zwarta, ale ciasto jest bardzo mięciutkie. Moim zdaniem samo rozpływa się w ustach. 

Podczas mieszania składników musimy pamiętać aby dobrze rozmieszać lemon curd w cieście. Inaczej powstaną skupiska, które mogą przypominać zakalec. Jednak to tylko nie wymieszane masełko cytrynowe, równie pyszne jak reszta ciasta:)

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

cytynowe ciasto

Ciasto bardzo cytrynowe

Danie: Deser
Rodzaj: łatwe
Słowa kluczowe: ciasto, ciasto cyrtynowe, cytynowe
Przygotowanie: 20 minutes
Obróbka termiczna: 30 minutes
Razem: 50 minutes
Porcje: 20 osób
Smartbake.pl sprawdzone wypieki
Wydrukuj

NIEZBĘDNY SPRZĘT

  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • waga kuchenna
  • mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
  • szpatuła silikonowa
  • forma na ciasto
  • miski i miseczki

Składniki

  • 120 g masła min 82% tłuszczu mlekowego
  • 4 szt żółtka
  • 3 szt cytryn na sok ok. pół szklanki
  • 2 łyżki cukru pudru płaskie
  • 120 g cukru drobnego do wypieków
  • 4 szt jaja całe oddzielamy żółtka od białek
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op kandyzowana skórka z cytryny lub pomarańczy obcjonalnie

Przygotowanie

  • Przygotuj wszystkie składniki. Dno blaszki wyściel papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem.
  • Masło pokrój w kostkę i rozpuść w małym garnuszku. Do rozpuszczonego masła dodaj sok z cytryny i żółtka jaj i cukier puder . Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje odstaw na bok do ostudzenia. W ten sposób przygotowaliśmy Lemon Curd.
  • Gdy masło ostygnie, nagrzej piekarnik do 180*C.
  • Ubij pianę z białek, podczas ubijania dodawaj cukier po łyżce i miksuj, aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodaj ostudzone masło cytrynowe. Wyłącz mikser i plastikową szpatulą mieszaj tylko do połączenia składników.
  • W kilku turach dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Przełóż masę do przygotowanej formy. Z wierzchu można posypać kandyzowaną skórką z cytryny lub pomarańczy
  • Piecz w piekarniku na środkowej półce ok 30 min. W centralną część ciasta włóż patyczek i wyjmij. Suchy patyczek świadczy o tym, że ciasto jest gotowe do wyjęcia. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.

Notes

Przed spożyciem ciasto musi całkowicie ostygnąć, ze względu na dużą zawartość masła.
Źle wymieszane masło cytrynowe (lemon curd) może w cieście wyglądać jak zakalec, ale nim nie jest a smakuje rewelacyjnie.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)