Ciasto cytrynowe – bardzo wilgotne
Ciasto cytrynowe …. pyszne, wilgotne, a to co w nim najlepsze to intensywny cytrynowy smak. Wprost idealne dla miłośników kwaśnych słodkości. Mnie przekonuje w 100%.
Ciasto cytrynowe jest ekstra wilgotne. Smakuje wyśmienicie zarówno podawane samo bez żadnych dodatków jak i w kombinacji z różnymi kremami, lodami lub galaretką. Gdy tylko spróbowałam tego ciasta, nie mogłam się powstrzymać przed użyciem go jako spód do mojej cytrynowej chmurki. Przepis znajdziesz tutaj. Planuje również wykorzystać to ciasto jako blat do tortu.
Przepis na ciasto cytrynowe powstał z modyfikacji przepisu na Browni. Rozpuszczone masło z czekoladą zastąpiłam masłem z naturalnym sokiem z cytryny (lemon curd). Metodą prób i błędów doszłam do perfekcji.
Dzięki zredukowaniu porcji masła, dodaniu proszku do pieczenia powstało pyszne puszyste ciacho. Konsystencja tego ciasta jest dość zwarta, ale ciasto jest bardzo mięciutkie. Moim zdaniem samo rozpływa się w ustach.
Podczas mieszania składników musimy pamiętać aby dobrze rozmieszać lemon curd w cieście. Inaczej powstaną skupiska, które mogą przypominać zakalec. Jednak to tylko nie wymieszane masełko cytrynowe, równie pyszne jak reszta ciasta:)
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.
Dziękuję i smacznie zapraszam 😀
Ciasto bardzo cytrynowe
Equipment
Ingredients
Instructions
Notes