Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, brzmi to trochę jak słowny oksymoron. Na początku sama nie mogłam uwierzyć, że wyjdzie z tego coś smacznego. Za namową koleżanki, która strasznie zachwalała to ciasto, postanowiłam spróbować. Muszę powiedzieć, że się pozytywnie pomyliłam. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, okazało się strzałem w dziesiątkę. Pięknie wyrosło i smakowało wspaniale. Niestety przygotowanie go zajmuje tyle samo czasu co zwykłego ciasta drożdżowego. Jednak fajne jest to, że nie trzeba sobie brudzić rąk 🙂 .
O przepisie na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Przepis ten dostałam od koleżanki, na początku nie mogłam mu zaufać. Przeleżał w szafce parę miesięcy, aż w końcu przyszedł na niego czas. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy wrzucić składniki do miski w odpowiedniej kolejności (mąka z solą, jaja, ciepłe mleko, drożdże, cukier, cukier waniliowy, olej dodajemy na końcu). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Po tym czasie mieszamy wszystko i dodajemy olej. Można mieszać łyżką lub mikserem z końcówkami do mieszania. Należy mieszać, aż do połączenia składników, ciasto nie powinno zawierać grudek. Zazwyczaj, gdy ciasto osiągnie już gładką konsystencję, jednocześnie staje się klejące i ciągliwe.
Takie ciasto wykładamy na blaszkę, na wierzch możemy dodać owoce, mak, konfiturę, powidła (wedle uznania). Ja ułożyłam rabarbar, ponieważ już dawno miałam na niego ochotę. Pamiętajcie, że owoce mokre np. śliwki, owoce mrożone, owoce z puszki, należy najpierw odcedzić, a następnie oprószyć mąką. Mąka pochłonie nadmiar płynu.
Według moich obserwacji, ciasto smakowo niczym się nie różni od ciast drożdżowych ugniatanych. W zwykłym cieście drożdżowym poprzez ugniatanie wytwarza się glutenowy szkielet, ciasto jest bardziej sprężyste, a po upieczeniu ma budowę warstwową. W tym przypadku tego nie zaobserwowałam, za to ciasto ma bardziej kruchą i ziarnistą strukturę.
W poniższym przepisie zaznaczyłam, że są to składniki na 3 porcje. Oczywiście z tego przepisu wyjdzie dużo więcej porcji. Oznaczyłam tak dla łatwości dostosowania ilości ciasta do blaszki. Wystarczy zmienić liczbę porcji, aby zmieniła się ilość podanych składników. Ja 500g mąki użyłam na blaszkę 25x35cm. Ciasto miało ok. 5 cm wysokości.
Zerknij również na mój ulubiony przepis na zwykłe ciasto drożdżowe.
Po kliknięciu tutaj dostaniesz garść pożytecznych informacji o strukturze, składnikach i procesie tworzenia ciasta drożdżowego.
Ciasto Drożdżowe bez zagniatania z rabarbarem
SmartBake.pl Wypieki z pomysłem
5 from 4 votes
Prep Time 20 mins
Cook Time 50 mins
Czas wyrastania 3 hrs
Total Time 4 hrs 10 mins
Course Deser
Cuisine desery polskie
Servings 3 porcje (3porcje na blaszkę 35x25cm)
Calories 123 kcal
Equipment
- duża miska
- mała miska
- szpatułka silikonowa
- blaszka na ciasto z wysokim rantem
- waga kuchenna
- piekarnik
- papier do pieczenia
Ingredients
Ciasto:
- 180 g cukru
- 1 op cukru z prawdziwą wanilią 1 op = 12g
- 50 g świeżych drożdży
- 3 szt jajka
- 125 ml oleju
- 250 ml ciepłego mleka nie za gorące, temp. powinna być przyjemna dla skóry
- 500 g mąki pszennej użyłam tortowej
- szczypta soli
Kruszonka:
- 75 g mąki pszennej użyłam tortowej
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła min. 82% kwasu mlekowego.
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
Dodatkowo
- 400 g pokrojonego rabarbaru umyty i sparzony
- drobno pokrojone jabłka do uzupełnienia jeśli zabraknie nam rabarbaru
Instructions
Ciasto:
- Zgromadź wszystkie składniki, przesiej mąkę, Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- W miseczce rozbełtaj jajka tak aby utworzyły jednolitą masę. Ogrzej mleko tak aby było ciepłe, ale nie gorące (przyjemne dla skóry).
- Do dużej miski wsyp mąkę i zrób w środku mały dołek. Do tego dołka wlej jajka, mleko, pokruszone drożdże ( lub suche). Na koniec dodaj cukier kryształ i cukier waniliowy. Nie mieszaj. Bardzo ważna jest kolejność dodawania składników. Nie mieszaj składników. Miskę nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3h.
- Po tym czasie wyraźnie widać, że drożdże zaczęły pracować.
- Całość wymieszaj łyżką lub silikonową szpatułką. W czasie mieszania zacznij dodawać olej. Wszystko razem wymieszaj na jednolitą, gładką masę. Możesz mieszać również mikserem, końcówką do mieszania ciast. Jeśli nie masz miksera, wymieszaj ciasto szpatułką, do momentu całkowitego połączenia składników. iasto powinno być lepkie i ciągnące. Zaobserwujesz zapewne, jak zmienia się konsystencja ciasta, wraz z mieszaniem.
- Ciasto przełóż do przygotowanej formy w dwóch turach. Ja na 500g mąki użyłam formę 35x25cm. Wylej pierwszą warstwę ciasta i równomiernie rozprowadź je po dnie blaszki. Na tę warstwę wyłóż luźno rabarbar i jabłka. Drugą warstwę rozprowadź w miarę równo na owocach. Na wierzch ułóż rabarbar, dość gęsto.
Kruszonka:
- Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i rękoma zagnieść. Możea włożyć do lodówki na 10 min, jeśli kruszonka jest za luźna.
Keyword bez wyrabiania, ciasto, drożdże, rabarbar
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
9
+1
1
+1
2
+1
5
+1
1
+1
1
+1
2
9 komentarzy
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję 🙂
Anonim
Boskie…polecam
Anonim
Świetne ciasto a,przy tym pycha,już robię drugi raz. Dziękuję
Anonim
Świetny przepis,a przy tym smaczne ciasto wyszło. Dziękuję
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję i życzę smacznego 🙂
miras
Super przepis.
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję 🙂
Teresa
Robiłam to ciasto jest super, nawet z 🍓 truskawkami. 😀