Ciasto marchewkowe
Ciasta,  Ciasta ucierane,  Przepisy,  Slider

Ciasto marchewkowe z orzechami.

Ciasto marchewkowe z orzechami, to idealne ciasto na jesienną słotę. Miękkie, lekkie i aromatyczne. Dzięki zawartości marchewki jest bardzo wilgotne.

 Chociaż dodaję dość dużo marchewki, jednak nie jest ona wyczuwalna w smaku, zdecydowanie przeważa zapach i smak przypraw korzennych. Dla osób, które nie są zwolennikami piernikowego smaku, zalecam ograniczyć ilość dodawanych przypraw. Można je zastąpić olejkiem arakowym lub aromatycznym whisky. Orzechy można zastąpić dowolnymi bakaliami.

Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe w wykonaniu. Technika wykonania przypomina sposób przygotowania ciasta ucieranego. Gromadzimy składniki suche i mokre.

Mokre dodajemy do suchych, mieszamy do połączenia składników. Ważnym jest, aby marchewka była świeża i soczysta. Wtedy ciasto smakuje najlepiej. Marchewkę dodajemy do suchych składników jednocześnie ze składnikami mokrymi.

ciasto korzenne mjmj

Ciasto rośnie z lekką górką, jednak po odwróceniu do góry nogami, wypłaszcza się. Najlepiej smakuje z kremem serowo – maślanym. Ciasto marchewkowe można posmarować tylko od góry, tak jak w moim przypadku, lub przekroić na dwa blaty i wypełnić kremem.

Przepis na krem maślano – serowy znajdziesz klikając na link/obrazek po lewej.

marchewkowe

Ciasto marchewkowe.

Danie: Deser
Rodzaj: American
Słowa kluczowe: ciasto marchewkowe, łatwe, ucierane
Przygotowanie: 30 minutes
Obróbka termiczna: 40 minutes
Razem: 1 hour 10 minutes
Porcje: 24 cm średnicy
SmartBake.pl zawsze udane wypieki
Wydrukuj

Składniki

Suche składniki

  • 315 g mąki ja użyłam tortowej
  • 190 g cukier brązowy
  • 100 g cukier drobny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki mokre

  • 240 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szt jaj dużych
  • 180 ml mleka
  • 200 g marchewki startej na drobnej tarce
  • 110 g orzechów rodzaj wedle uznania

Przygotowanie

  • Przygotuj składniki. Piekarnik rozgrzej do 180*C. Przygotuj niezbędny sprzęt. Natłuść formę.
  • W dużej misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i gałkę muszkatołową.
    suche składniki na ciasto marchewkowe
  • W osobnej misce wymieszaj: olej, vamilię, jajka, mleko. Wymieszaj delikatnie.
    mokre składniki ciassto marchewkowe
  • Dodaj marchewkę i orzechy do suchych składników, jednocześnie dodając składniki mokre.
    wymieszane składniki na ciastomarchewkowe
  • Delikatnie wymieszaj ręcznie, tylko do połączenia składników.
  • Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz w 180*C przez ok 40 min. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
    ciasto marchewkowe
  • Po upieczeniu, ciasto studzimy, wyjmujemy z formy. Odwracamy do góry nogami i zostawiamy na ok 15 min.
    ciasto marchewkowe
  • Następnie odwracamy i dekorujemy. Ja do dekoracji użyłam, kremu maślanego z serkiem śniadaniowym. Przepis znajdziesz na smartbake.pl .
    ciasto marchewkowe

Notes

Do ciasta marchewkowego oprócz orzechów można dodać bakalie, kandyzowane owoce. Smakuje doskonale zarówno z orzechami włoskimi, laskowymi jak i pistacjami.

Jeśli spodobał Ci się powyższy przepis zachęcam do zapisania się do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.

ciasto korzenne lk

Jeśli wypróbowaliście ten przepis, proszę, dodajcie swój komentarz na dole strony.

ciasto marchew
Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

3 komentarze

  • Marylka

    5 stars
    Dobry przepis, często robię to ciasto i wiem, że nie każdy przepis jest godny zaufania. Wczoraj zrobiłam to ciacho i potwierdzam. Jest pyszne 😋 i bardzo łatwe do zrobienia. 😀

  • Kaja O

    5 stars
    Bardzo smaczny, trochę korzenie, ale kto nie lubi takiego smaczku może ominąć przyprawę korzenną a dodać olejek pomarańczowy. Ja tak zrobiłam za drugim razem i było pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.






error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)