Ciasto marchewkowe z orzechami, to idealne ciasto na jesienną słotę. Miękkie, lekkie i aromatyczne. Dzięki zawartości marchewki jest bardzo wilgotne.
Chociaż dodaję dość dużo marchewki, jednak nie jest ona wyczuwalna w smaku, zdecydowanie przeważa zapach i smak przypraw korzennych. Dla osób, które nie są zwolennikami piernikowego smaku, zalecam ograniczyć ilość dodawanych przypraw. Można je zastąpić olejkiem arakowym lub aromatycznym whisky. Orzechy można zastąpić dowolnymi bakaliami.
Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe w wykonaniu. Technika wykonania przypomina sposób przygotowania ciasta ucieranego. Gromadzimy składniki suche i mokre.
Mokre dodajemy do suchych, mieszamy do połączenia składników. Ważnym jest, aby marchewka była świeża i soczysta. Wtedy ciasto smakuje najlepiej. Marchewkę dodajemy do suchych składników jednocześnie ze składnikami mokrymi.
Ciasto rośnie z lekką górką, jednak po odwróceniu do góry nogami, wypłaszcza się. Najlepiej smakuje z kremem serowo – maślanym. Ciasto marchewkowe można posmarować tylko od góry, tak jak w moim przypadku, lub przekroić na dwa blaty i wypełnić kremem.
W dużej misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i gałkę muszkatołową.
W osobnej misce wymieszaj: olej, vamilię, jajka, mleko. Wymieszaj delikatnie.
Dodaj marchewkę i orzechy do suchych składników, jednocześnie dodając składniki mokre.
Delikatnie wymieszaj ręcznie, tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz w 180*C przez ok 40 min. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Po upieczeniu, ciasto studzimy, wyjmujemy z formy. Odwracamy do góry nogami i zostawiamy na ok 15 min.
Następnie odwracamy i dekorujemy. Ja do dekoracji użyłam, kremu maślanego z serkiem śniadaniowym. Przepis znajdziesz na smartbake.pl .
Notes
Do ciasta marchewkowego oprócz orzechów można dodać bakalie, kandyzowane owoce. Smakuje doskonale zarówno z orzechami włoskimi, laskowymi jak i pistacjami.
Keyword ciasto marchewkowe, łatwe, ucierane
Jeśli spodobał Ci się powyższy przepis zachęcam do zapisania się do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.
Jeśli wypróbowaliście ten przepis, proszę, dodajcie swój komentarz na dole strony.
Bardzo smaczny, trochę korzenie, ale kto nie lubi takiego smaczku może ominąć przyprawę korzenną a dodać olejek pomarańczowy. Ja tak zrobiłam za drugim razem i było pyszne.
Dobry przepis, często robię to ciasto i wiem, że nie każdy przepis jest godny zaufania. Wczoraj zrobiłam to ciacho i potwierdzam. Jest pyszne 😋 i bardzo łatwe do zrobienia. 😀
3 komentarze
Kaja O
Bardzo smaczny, trochę korzenie, ale kto nie lubi takiego smaczku może ominąć przyprawę korzenną a dodać olejek pomarańczowy. Ja tak zrobiłam za drugim razem i było pyszne.
Agnieszka - SmartBake.pl
Dziękuję bardzo. Cieszę się, że przepis przypadł Pani do gustu 🙂
Marylka
Dobry przepis, często robię to ciasto i wiem, że nie każdy przepis jest godny zaufania. Wczoraj zrobiłam to ciacho i potwierdzam. Jest pyszne 😋 i bardzo łatwe do zrobienia. 😀