ciasto parzone
Ciasta,  Ciasta parzone,  Przepisy,  Strona Główna

Ciasto parzone – przepis podstawowy.

Ciasto parzone to cudowne, lekkie i miękkie ciasto. W oryginalnej, francuskiej wersji, ciasto wypełnia się Crème Pâtissière, czyli kremem na bazie budyniu. Takie pyszności jak eklerki, ptysie, profiterolki, tradycyjna karpatka, wykonuje się z ciasta parzonego. Wachlarz pomysłów jest ograniczony tylko naszą wyobraźnią.

Bardzo lubię ciasto parzone. Karpatka z kremem budyniowym jest ulubionym przysmakiem mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się bardzo wykwintnie, ponieważ mama przygotowywała je na specjalne okazje. Pamiętam nie tylko smak, ale i kształt karpatki, był dla mnie bardzo atrakcyjny.

Z poniższego przepisu udało mi się zrobić ok. 60 sztuk profiterolek o średnicy ok 3-5 cm. Dokładny opis procesu powstawania ciasta parzonego możrcie znaleźć tutaj.

profiterole

Ciasto parzone – przepis podstawowy

SmartBake.pl – sprawdzone wypieki
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Dessert
Cuisine French
Servings 60 profiterolek
Calories 165 kcal

Ingredients
  

  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 200 g masła
  • 250 g mąki pszennej max. typ550
  • 1 szczypta soli
  • 5 średnich jaj u mnie wystarczyły 4

Instructions
 

  • Zgromadź potrzebne składniki. Włącz piekarnik na 210*C. Przesiej mąkę i sól.
    składniki ciasto parzone
  • Wlej do garnka 200ml wody, 200ml mleka i 200g masła. Rozpuść i zagotuj.
    masło roztopione
  • Do gotującego się płynu wsyp mąkę. Na małym ogniu ucieraj energicznie drewnianą pałką lub szpatułką. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję i zacznie odrywać się od brzegów, zdejmujemy garnek z ognia i dalej chwilkę mieszamy.
    zaparzona mąka
  • Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy blaszkę.
  • Do ochłodzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając masę po każdym z nich. Musimy uważać, aby nie rozrzedzić za bardzo ciasta.
    masa parzone
  • Ciasto ma odpowiednią konsystencję, gdy jego wierzchołek opada swobodnie (a nie spływa) z pałki lub szpatułki.
    soft pick parzone
  • Teraz formujemy ciasto w pożądany kształt, na wcześniej przygotowanej blaszce. Ja nakładałam ciasto rękawem cukierniczym, ale można również użyć łyżki.
    parzone w piekarniku
  • Wkładamy ciasto do piekarnika dobrze nagrzanego do 210*C. Teraz zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180*C. pieczemy przez ok 30min. NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA.
    ciasto parzone
Keyword jaja, mąka, masło, mleko, profiterole, ptysie, woda

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
7
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)