ciasto ucierane
Ciasta,  Ciasta ucierane,  Przepisy

Ciasto ucierane z kakaowym wzorem.

Przepis na ciasto ucierane z kakaowym wzorem, pochodzi z notesu mojej mamy. Jest to pyszne i wilgotne ciasto o wspaniałym aromacie wanilii i kakao. Przypomina mi smak dzieciństwa. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dla mojej mamy wystarczyła krótka przerwa, pomiędzy pierwszym, a drugim daniem, aby ukręcić taki smakołyk na rodzinny deserek. 🙂 🙂 🙂 

ciasto ucierane

Ciasto ucierane

Danie: Deser
Rodzaj: polskie
Słowa kluczowe: ciasto, podstawowy, przepis, ucierane
Przygotowanie: 10 minutes
Obróbka termiczna: 30 minutes
Razem: 40 minutes
Porcje: 18
www.SmartBake.pl sprawdzone wypieki
Wydrukuj

Składniki

  • 4 szt. jaj
  • 0,5 kg mąki
  • 250 g masła
  • 320 g cukru drobnoziarnistego do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki kakao ciemne
  • 1 aromat

Przygotowanie

  • Zgromadź wszystkie niezbędne składniki. Włącz piekarnik i nagrzej do 180*C.
  • Przygotuj formę (u mnie keksówkę) o wymiarach 26/15 cm. Dno i boki natłuść masłem lub margaryną.
    Mąkę przesiej przez sito.
  • Masło ucieraj mikserem, dodając po łyżce cukru. Po każdej łyżce poczekaj chwilę, aż cukier rozpuści się całkowicie.
    Masło ucieraj, aż stanie się puszyste i blado żółte.
  • Do masła utartego na puszystą masę, dodaj jaja, jedno po drugim.  Po każdym jajku dokładnie wymieszaj masę.
  • Do masy dodaj wybrany przez siebie aromat.
  • Do masy jajeczno-maślanej dodaj mleko. Ostrożnie. Ciasto mieszaj na niskich obrotach miksera, aby mleko nie wyskoczyło poza miskę ;).
  • Gdy składniki mokre połączą się na jednolitą masę. zacznij dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  • Teraz ciasto jest gotowe do wylania na blaszkę, jeśli kakaowe wzory nie są przez Ciebie wymagane.
  • Jeżeli chcesz uzyskać kakaowe wzory, część ciasta (ok. 1/3) odlej do osobnego naczynia i wymieszaj z kakao.
  • Połowę jasnej masy przelej do przygotowanej foremki. Na powierzchni jasnego ciasta wylej pasek ciasta kakaowego. Następnie wylej pozostałą część jasnej masy.
  • Wbij nóż pionowe w masę. Kolistymi ruchami mieszaj ciasto, od brzegu do brzegu tak, aby końcówka noża cały czas dotykała dna.
  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok.  40min. Do suchego patyczka.

Notes

Pamiętajmy, że składniki proszku do pieczenia bardzo szybko reagują ze sobą, gdy połączymy je z mokrymi składnikami ciasta.
Wszystkie czynności, które wykonujemy po połączeniu składników suchych i mokrych wykonujemy tak szybko jak to tylko możliwe. Ciasto musi jak najszybciej trafić do nagrzanego piekarnika.

Baba ucierana
Babka przygotowana również z przepisu na ciasto ucierane z kakaowym wzorem.
Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
2
+1
3
+1
2
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)