Przepis na ciasto ucierane z kakaowym wzorem, pochodzi z notesu mojej mamy. Jest to pyszne i wilgotne ciasto o wspaniałym aromacie wanilii i kakao. Przypomina mi smak dzieciństwa. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dla mojej mamy wystarczyła krótka przerwa, pomiędzy pierwszym, a drugim daniem, aby ukręcić taki smakołyk na rodzinny deserek. 🙂 🙂 🙂
Zgromadź wszystkie niezbędne składniki. Włącz piekarnik i nagrzej do 180*C.
Przygotuj formę (u mnie keksówkę) o wymiarach 26/15 cm. Dno i boki natłuść masłem lub margaryną. Mąkę przesiej przez sito.
Masło ucieraj mikserem, dodając po łyżce cukru. Po każdej łyżce poczekaj chwilę, aż cukier rozpuści się całkowicie. Masło ucieraj, aż stanie się puszyste i blado żółte.
Do masła utartego na puszystą masę, dodaj jaja, jedno po drugim. Po każdym jajku dokładnie wymieszaj masę.
Do masy dodaj wybrany przez siebie aromat.
Do masy jajeczno-maślanej dodaj mleko. Ostrożnie. Ciasto mieszaj na niskich obrotach miksera, aby mleko nie wyskoczyło poza miskę ;).
Gdy składniki mokre połączą się na jednolitą masę. zacznij dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Teraz ciasto jest gotowe do wylania na blaszkę, jeśli kakaowe wzory nie są przez Ciebie wymagane.
Jeżeli chcesz uzyskać kakaowe wzory, część ciasta (ok. 1/3) odlej do osobnego naczynia i wymieszaj z kakao.
Połowę jasnej masy przelej do przygotowanej foremki. Na powierzchni jasnego ciasta wylej pasek ciasta kakaowego. Następnie wylej pozostałą część jasnej masy.
Wbij nóż pionowe w masę. Kolistymi ruchami mieszaj ciasto, od brzegu do brzegu tak, aby końcówka noża cały czas dotykała dna.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok. 40min. Do suchego patyczka.
Notes
Pamiętajmy, że składniki proszku do pieczenia bardzo szybko reagują ze sobą, gdy połączymy je z mokrymi składnikami ciasta.Wszystkie czynności, które wykonujemy po połączeniu składników suchych i mokrych wykonujemy tak szybko jak to tylko możliwe. Ciasto musi jak najszybciej trafić do nagrzanego piekarnika.
Ciasto ucierane wychodzi najlepiej jak się wcale nie staramy, żeby nam dobrze wyszło. Dziękuję za ten komentarz, podkreśla on jak bardzo wrażliwe jest ciasto ucierane. Najprawdopodobniej przyczyną zakalca (jeśli był twardy) było zbyt długie ucieranie\miksowanie lub (jeśli miękki) ciasto było niedopieczone. Pozdrawiam.
Ciasto ucierane to ciasto dla leniwych. Mieszać tylko do wymieszania składników i tyle. Lepiej niedomieszać niż mieszać za długo. Inaczej tworzy się zakalec 🙁
8 komentarzy
Agnieszka Niedźwiedzka
Ciasto ucierane wychodzi najlepiej jak się wcale nie staramy, żeby nam dobrze wyszło. Dziękuję za ten komentarz, podkreśla on jak bardzo wrażliwe jest ciasto ucierane. Najprawdopodobniej przyczyną zakalca (jeśli był twardy) było zbyt długie ucieranie\miksowanie lub (jeśli miękki) ciasto było niedopieczone. Pozdrawiam.
Agnieszka
Ciasto totalna porażka. Robiłam zgodnie z przepisem. Zakalec nie nadaje się do jedzenia. Ostrzegam nie róbcie, szkoda składników i waszego czasu.
Agnieszka Niedźwiedzka
Ciasto ucierane to ciasto dla leniwych. Mieszać tylko do wymieszania składników i tyle. Lepiej niedomieszać niż mieszać za długo. Inaczej tworzy się zakalec 🙁
Ania
Robiłam krok po kroku z przepisu ,po dodaniu mleka zrobił się zakalec 😕
iza
Fajny przepis. Swietny smak.
Aśka
Ciasto smakuje nieźle, ale jest cieżkie a sposób mieszania nożem w ogóle nie sprawdza się – wyszedł wielki kakaowy kleks na środku… 😏
Agnieszka Niedźwiedzka
Dzięuję:)
Anonim
Super przepis 🙂