ciasto ucierane z mandarynką
Ciasta ucierane,  Przepisy,  Slider

Ciasto ucierane z owocami – z zeszytu mamusi :)

Ciasto ucierane z owocami to szybkie, smaczne i dość efektowne ciasto. Najlepsze jest to, że praktycznie robi się samo. Chyba każdy znalazł się w sytuacji, kiedy goście pojawią się w domu za godzinę, a tu nie ma nic, aby ich poczęstować. Wtedy na ratunek przychodzi ciasto ucierane. Najlepsze w nim jest to, że jest bardzo uniwersalne, jego smak zależy od tego jakich owoców użyjemy, jaki dodatek zapachowy dodamy itp. Efekt końcowy jest ekstra, a najlepsze jest to, że samo ciasto zrobiliśmy w 10 minut. 🙂

O przepisie na ciasto ucierane

Tym przepisem posługiwała się moja mama odkąd tylko pamiętam. Już jako dziecko pamiętam, czas spędzony w kuchni nad ciastem ucieranym ze śliwkami. Bardzo lubiłam to ciasto. Przepis z zeszytu mamy jest przewidziany na mniejszą porcję, jednak dobrze pamiętam, że mama zawsze robiła placek z półtorej porcji, tak aby był wyższy. Teraz też wam prezentuję przepis na półtorej porcji. Jak dla mnie jest idealny. 🙂

przepis ucierane

Trochę teorii o cieście ucieranym

Receptura na ciasto ucierane jest bardzo stara i prosta. Jednak w tej prostocie jest haczyk. Mimo wszystko jest to bardzo kapryśne ciasto, im bardziej nam zależy, tym gorzej nam wychodzi. Też tego doświadczyłam niestety. 🙁 Ciasto ucierane należy mieszać bardzo krótko, tak tylko do połączenia składników. Dłuższe mieszanie spowoduje, że zacznie wytwarzać się gluten, który sklei nasze ciasto, a proszek do pieczenia ulotni się jeszcze zanim włożymy ciasto do piekarnika. Więcej na temat ciasta ucieranego napisałam w odrębnym artykule, który znajdziesz tutaj.

Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂

Daj znać w komentarzu poniżej jak wyszło wasze ciasto 🙂

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

ciasto ucierane z mandarynką

Ciasto ucierane z owocami

Danie: Deser
Rodzaj: desery polskie
Słowa kluczowe: ciasto ucierane, ciasto z owocami, dla rodziny, łatwe ciasto, szybkie ciasto
Przygotowanie: 5 minutes
Obróbka termiczna: 35 minutes
Czas studzenia: 30 minutes
Razem: 1 hour 10 minutes
Porcje: 28 porcji
SmartBake.pl wypieki z pomysłem 🙂
Wydrukuj

Składniki

  • 300 g masła
  • 410 g mąki pszennej
  • 6 sztuk jajek
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany

Przygotowanie

  • Włącz piekarnik na 180*C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, boki i spód blaszki.
  • Przygotuj wszystkie składniki. Umyj świeże owoce, pokrój według upodobań. Owoce z puszki lub mrożone (rozmrożone) dokładnie odsącz z wody i obtocz w mące lub mące ziemniaczanej.
  • Pokrój masło w kostkę i rozpuść na wolnym ogniu. Nie gotuj za długo. Wyłącz, gdy małe kawałki masła będą jeszcze nie rozpuszczone.
  • Do dużej misy przesiej mąkę i cukier, Powoli mieszając dodawaj jajka, kwaśną śmietanę, ostudzone masło. Na samym końcu proszek do pieczenia.
  • Mieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto może być grudkowate i nie jednorodne.
  • Wlej ciasto do naszykowanej formy.
    ucierane wylane
  • Część owoców, wciśnij głęboko w ciasto, a część ułóż na wierzchu wedle upodobań.
    owoce na ucieranym
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piecz do suchego patyczka przez ok. 35 min.
  • Po upieczeniu wyjmij na blat i pozostaw do ostygnięcia.
    ucierane z jabłkami

Notes

Do upieczenia ciasta z użyciem 6 jaj użyłam blaszki o wielkości 25×35.
Pamiętaj, że soczyste owoce, czyli wszystkie owoce z puszki i odmrażane, należy obtoczyć w mące, aby ta mogła pochłonąć nadmiar wody.
Ciasta ucieranego nie należy mieszać długo, ze względu na zawartość proszku do pieczenia, który już zaczął swoją prace. Jak również na powstające wiązania glutenowe, tworzone podczas mieszania.
Ciasto ucierane można mieszać mikserem. Do tego celu użyj końcówki przeznaczonej do mieszania. (nie ubijania! ta do mieszania ma mniej drucików).
 

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)