Ciasto ucierane z owocami – z zeszytu mamusi :)
Ciasto ucierane z owocami to szybkie, smaczne i dość efektowne ciasto. Najlepsze jest to, że praktycznie robi się samo. Chyba każdy znalazł się w sytuacji, kiedy goście pojawią się w domu za godzinę, a tu nie ma nic, aby ich poczęstować. Wtedy na ratunek przychodzi ciasto ucierane. Najlepsze w nim jest to, że jest bardzo uniwersalne, jego smak zależy od tego jakich owoców użyjemy, jaki dodatek zapachowy dodamy itp. Efekt końcowy jest ekstra, a najlepsze jest to, że samo ciasto zrobiliśmy w 10 minut. 🙂
O przepisie na ciasto ucierane
Tym przepisem posługiwała się moja mama odkąd tylko pamiętam. Już jako dziecko pamiętam, czas spędzony w kuchni nad ciastem ucieranym ze śliwkami. Bardzo lubiłam to ciasto. Przepis z zeszytu mamy jest przewidziany na mniejszą porcję, jednak dobrze pamiętam, że mama zawsze robiła placek z półtorej porcji, tak aby był wyższy. Teraz też wam prezentuję przepis na półtorej porcji. Jak dla mnie jest idealny. 🙂
Trochę teorii o cieście ucieranym
Receptura na ciasto ucierane jest bardzo stara i prosta. Jednak w tej prostocie jest haczyk. Mimo wszystko jest to bardzo kapryśne ciasto, im bardziej nam zależy, tym gorzej nam wychodzi. Też tego doświadczyłam niestety. 🙁 Ciasto ucierane należy mieszać bardzo krótko, tak tylko do połączenia składników. Dłuższe mieszanie spowoduje, że zacznie wytwarzać się gluten, który sklei nasze ciasto, a proszek do pieczenia ulotni się jeszcze zanim włożymy ciasto do piekarnika. Więcej na temat ciasta ucieranego napisałam w odrębnym artykule, który znajdziesz tutaj.
Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂
Daj znać w komentarzu poniżej jak wyszło wasze ciasto 🙂
Ciasto ucierane z owocami
Ingredients
Instructions
Notes