cytrynowa chmurka
Ciasta,  Ciasta składane,  Przepisy,  Slider,  Strona Główna

Cytrynowa chmurka na cytrynowym spodzie

Lekka cytrynowa chmurka, osadzona na cytrynowym spodzie to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto mocno cytrynowe przykryłam galaretką cytrynową z krojonymi jabłkami. To wszystko zwieńczyłam puszystą bitą śmietaną i chrupiącą bezą. Pyszne…. mniam.

chmurka

Ciasto cytrynowe stanowiące spód naszej chmurki to zmodyfikowane brownie. Ciemną czekoladę zastąpiłam sokiem z cytryny, a dokładniej lemon curd-em. Smak jest bardzo intensywny, a ciasto mega wilgotne.

Kolejną warstwę cytrynowej chmurki stanowi galaretka z owocami. Ja użyłam galaretki cytrynowej przyrządzonej według przepisu na opakowaniu. Galaretkę należy dokładnie rozpuścić w ciepłej wodzie a następnie ostudzić i poczekać aż zacznie gęstnieć. Gdy osiągnęła konsystencję półpłynnego żelu dodałam jabłka pokrojone w kostkę. Okazało się to strzałem w 10tkę, ponieważ grube kawałki jabłek przyjemnie chrupały w zębach. Galaretka cytrynowa zabezpiecza jabłka przed ciemnieniem, a przy okazji nadaje ciastu przyjemny kwaskowaty smak.

Gdy galaretka stężała pokryłam ją bitą śmietaną. Śmietankę min. 30% tłuszczy ubiłam na puszysto razem z cukrem pudrem. Następnie dodałam napęczniałą i lekko podgrzaną żelatynę. Całość dobrze wymieszałam, rozłożyłam równo na galaretce i ponownie włożyłam do lodówki na ok. jedną godzinę.

Całość pokryłam bezową chmurką, wysuszoną na krucho. Przepis na bezę znajdziesz tutaj. Bezę suszyłam przez ok 3h w temperaturze nie wyższej niż 100*C. Pamiętaj aby uchylić piekarnik, umożliwi to swobodną ewakuację wilgoci. Bezę upiekłam dzień wcześniej w tej samej formie, w której upiekłam spód ciasta. 

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony    f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

chmurka cytrynowa

Cytrynowa chmurka na cytrynowym spodzie.

Smartbake.pl udane wypieki.
5 from 2 votes
Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
suszenie bezy 2 hrs
Total Time 3 hrs 30 mins
Course Deser
Cuisine desery polskie
Servings 35 osób
Calories 564 kcal

Ingredients
  

Spód: Ciasto Cytrynowe

  • 120 g masła min 82% tłuszczu mlekowego
  • 4 szt żółtka
  • 3 szt cytryn na sok ok. pół szklanki
  • 2 łyżki cukru pudru płaskie
  • 120 g cukru drobnego do wypieków
  • 4 szt jaja całe oddzielamy żółtka od białek
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op kandyzowana skórka z cytryny lub pomarańczy opcjonalnie

Galaretka z owocami

  • 1 op galaretki cytrynowej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 4 szt jabłek

Bita śmietana

  • 500 ml śmietanki min. 30% tłuszczu
  • 8 g żelatyny
  • 10 ml wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Beza na top

  • 100 g białek jaj ok. 3 średnie jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny można pominąć

Instructions
 

Spód: Ciasto cytrynowe

  • Przygotuj wszystkie składniki. Dno blaszki wyściel papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem.
  • Masło pokrój w kostkę i rozpuść w małym garnuszku. Do rozpuszczonego masła dodaj sok z cytryny i żółtka jaj i cukier puder . Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje odstaw na bok do ostudzenia. W ten sposób przygotowaliśmy Lemon Curd.
  • Gdy masło ostygnie, nagrzej piekarnik do 180*C.
  • Ubij pianę z białek, podczas ubijania dodawaj cukier po łyżce i miksuj, aż do rozpuszczenia cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodaj ostudzone masło cytrynowe. Wyłącz mikser i plastikową szpatulą mieszaj tylko do połączenia składników.
  • W kilku turach dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Za każdym razem po dodaniu mąki dokładnie, delikatnie mieszając. Mieszamy nie zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Przełóż masę do przygotowanej formy. Z wierzchu można posypać kandyzowaną skórką z cytryny lub pomarańczy
  • Piecz w piekarniku na środkowej półce ok 30 min. W centralną część ciasta włóż patyczek i wyjmij. Suchy patyczek świadczy o tym, że ciasto jest gotowe do wyjęcia. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.

Galaretka

  • Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
  • Galaretkę cytrynową zalej ciepłą wodą. Dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki i poczekaj, aż zacznie tężeć.
  • Do tężejącej, zagęszczającej się galaretki dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj. Odstaw na bok w temperaturze pokojowej.

Bita śmietana

  • Żelatynę zalej wodą i odczekaj 10min, aż żelatyna napęcznieje. Następnie rozpuść żelatynę w mikrofalówce lub w małym rondelku. Uważaj, aby nie zagotować żelatyny, ponieważ straci ona swe właściwości żelujące.
  • Śmietanę z cukrem pudrem ubij mikserem, a następnie, używając silikonowej szpatułki, wymieszaj z rozpuszoną żelatyną. Odstaw na bok do zagęstnienia.

Beza na top

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka zważ, wagą kuchenną.
  • Pomnóż masę białek razy 2. Właśnie tyle cukru pudru potrzebujemy.
  • Czynności właściwe:
  • Ubij pianę z białek, z dodatkiem jednej łyżeczki soku z cytryny. Ubijaj aż zobaczysz, że zaczyna formować się piana.
  • Dodawaj po łyżce cukru. Za każdym razem czekaj, aż cukier dokładnie się rozpuści.
  • Białka z cukrem ubijaj ok 15 min., aż ubita piana stanie się puszysta i błyszcząca.
  • Masę nakładamy łyżką na przygotowany papier do pieczenia. Smarujemy bezę tak, aby na papierze osiągnąć pożądany kształt. Na wierzchy możemy bezę posypać, migdałami lub skórką z cytryny.
  • Bezę suszymy przez 3h w piekarniku z termoobiegiem. W temperaturze 90*C.
    chmurka przekruj

SKŁADANIE CIASTA

  • Na ostudzone ciasto cytrynowe wylewamy przygotowaną galaretkę z jabłkami. Wkładamy do lodówki na ok. 1h.
    ciasto chmurka
  • Po tym czasie wyjmujemy i nakładamy grubą warstwę bitej śmietany. Ponownie wkładamy do lodówki na ok 1h.
    jabłka na cieście
  • Na samym szczycie umieszczamy wysuszoną bezę.
    sucha beza
Keyword beza, chmurka, cytryna, lekka, owocowa

cytrynowa chmurka

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)