cupcake
Babeczki (cupcake),  Muffinki,  Porady

Czym się różnią – cupcake, babeczka i muffin?

Jak ziemia długa i szeroka, tak często cupcake-i i muffiny są ze sobą mylone. W  naszym rodzimym języku, często nazywamy wszelkie małe, jednoosobowe ciasta po prostu babeczkami. Jednak różnice pomiędzy cupcake-ami i muffin-ami  jest znacząca.

Aby raz na zawsze rozwiać wasze wątpliwości, poniżej przedstawiłam 

definicję i krótki rys historyczny każdej z omawianych pyszności:

Cupcake, czyli babeczka – Przywędrowała do nas z Ameryki Północnej. Początkowo kojarzona była z małym ciastkiem pieczonym w filiżance, stąd wzięła się angielska nazwa tego przysmaku, czyli cup-filiżanka i cake-ciasto.

Babeczki dyniowe z kremem MilkyWay
babaeczki solo
Dyniowe cupcake

Obecnie nazwą tą nazywamy małe, miękkie ciasteczko/tort, który przeznaczony jest dla jednej osoby, jako jedna porcja. Najczęściej pieczona jest w papierowych papilotkach, w blaszce ze specjalnymi zagłębieniami. Cupcake/babeczka po upieczeniu jest płaska z wierzchu. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju dekoracji. Najczęściej stosuje się dekoracje z masy cukrowej, lukru królewskiego, czekolady, różnego rodzaju kremów. Cupcake są bardzo dekoracyjne, dzięki czemu bardzo często możemy je znaleźć na słodkich stołach lub obok tortu, jako jego uzupełnienie.

Ciasto na cupcake/babeczki jest dość rzadkie, lejące. Kiedy pierwszy raz je robiłam konsystencja ciasta bardzo mnie zaskoczyła i nie bardzo wierzyłam w sukces moich muffinek. Jednak po upieczeniu wyszły cudownie miękkie,  puszyste i pyszne 🙂 .

Muffin (Muffinki, Muffiny) – to ciasto pochodzenia amerykańskiego. Etymologia słowa Muffin sięga początków 17 wieku i zawsze oznaczała małe ciasto. W wyglądzie przypominają cupcake, jednak wyrastają bardziej, a ich szczyt jest wybrzuszony i popękany

Muffiny dyniowe
muffinki czekoladowe
Muffiny czekoladowe z czekoladą

Muffinki, tak jak cupcake, są pieczone w specjalnej formie.  W metalowe zagłębienia wkładamy papilotki (czyli specjalne papierowe, karbowane koszyczki), albo papier do pieczenia, wycięty w kwadrat ok. 15x15cm.

Sposób przyrządzania muffinek przypomina recepturę ciasta ucieranego. Ciasto na muffiny jest dużo gęstsze, niż ciasto na cupcake. Przyrost muffin w piekarniku jest wraźnie większy niż cupcake-ów. Popękany szczyt jest charakterystyczny dla muffinów.

Muffiny są popularne na całym świecie. Można je przyrządzić na tysiące sposobów, a kucharze prześcigają się w coraz to śmielszych recepturach. Muffiny smakują wyśmienicie na słodko. Z dodatkiem owoców lub czekolady, są traktowane jako deser. Słone i wytrawne muffiny też nie pozostają długo na talerzu, ponieważ są przygotowane z dodatkiem przeróżnych warzyw, wędlin, serów i mogą być traktowane jako śniadanie lub inny szybki posiłek. 

Jeśli spodobał Ci się powyższy przepis zachęcam do zapisania się do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
2
+1
2
+1
1
+1
3
+1
0
+1
0
+1
1

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)