budyń
Dodatki,  Przepisy

Domowy budyń.

Budyń… pyszny, lekki, słodki. Raczej każdy z nas zna jego smak. Wbrew pozorom budyń jest to bardzo proste danie.  Z łatwością, każdy może przygotować go u siebie w domu. Jego przygotowanie trwa nie więcej niż 10 minut, a pyszny budyń tworzy, samodzielnie lub z dodatkami, doskonały deser dla całej rodzimy. Budyń jest doceniany szczególnie w zimowe wieczory, ponieważ doskonale rozgrzewa. Podawany z różnymi, zdrowymi dodatkami, stanowi dla naszych dzieci doskonały nośnik (przenośnik ;)) witamin. Przygotowując go samodzielnie, możemy zredukować ilość dodanego cukru lub zastąpić go stewią, lub ksylitolem. W przypadku budyniu z torebki, wybierajmy taki, który nie zawiera dodatku cukru.

Budyń domowy jest prosty w przygotowaniu, musimy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Aby w budyniu nie powstały brzydkie i niesmaczne grudki należy bardzo dokładnie wymieszać mąkę w odlanym mleku. Jeżeli zaniedbamy ten etap, to bardzo trudno jest rozpuścić grudki mąki w gotowym budyniu. Mieszaj budyń cały czas po połączeniu składników. Budyń musi się chwilkę gotować, jeśli wyłączymy palnik zbyt szybko, skrobia nie będzie miała czasu aby związać nasz budyń. Budyń bardzo łatwo się przypala, więc pamiętaj… mieszaj. Gdy budyń zgęstnieje, wyłączamy palnik i wykorzystujemy budyń do zamierzonego celu.

Jeśli przygotowujemy budyń do masy budyniowej, zredukuj ilość dodanego mleka (np: 350ml zamiast 450ml). Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia, a po 15min. przyklej folię kuchenną do wierzchy budyniu. Zapobiegnie to tworzenia się kożucha na budyniu.

UWAGA, a teraz najważniejsze. Ja nie jeden budyń wyrzuciłam z tego powodu. W trakcie sporządzania budyniu NIE wolno LIZAĆ łyżki, ponieważ enzymy zawarte w ślinie bardzo szybko rozkładają skrobie, a nasz budyń staje się rzadki.

Budyniu nie wolno też blendować (miksować końcówką z nożykami). Budyń rozrzedza się po zblendowaniu. Nie znam naukowego wytłumaczenia tego procesu. Prawdopodobnie blendując uszkadzamy strukturę cząsteczki skrobi. Tak samo dzieje się gdy blenduję ugotowane ziemniaki. Jeśli wy wiecie dlaczego tak się dzieje, proszę piszcie w komentarzu.

budyniowy deser

Domowy budyń

Danie: Dessert
Rodzaj: łatwe
Słowa kluczowe: budyń, domowy
Przygotowanie: 2 minutes
Obróbka termiczna: 5 minutes
Porcje: 4 osoby
SmartBake.pl udane wypieki.
 
Wydrukuj

Składniki

  • 450 ml mleka może być roślinne
  • 2 żółtka opcjonalnie (można pominąć)
  • 50 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej (1,5 łyżki)
  • 15 g cukru z wanilią lub wanilia z połowy laski wanilii (1 łyżka)
  • Dodatek smakowy np: sok, mus z owoców,

Przygotowanie

  • Połowę mleka podgrzej, a resztę wymieszaj z mąką i cukrem.
  • Dodaj żółtka, cukier z wanilią i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej do gorącego mleka, cały czas podgrzewając, i cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką, a nie łyżką).
  • Mieszaj aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i podaj w preferowany przez siebie sposób.

Notes

Budyń można podać na przykład ze świeżymi owocami, z sokiem, z musem owocowym, z orzechami, z kawą, z palonym cukrem.
Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, np: kokosowym lub migdałowym.
 

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)