Drip malinowy jest jednym z najpyszniejszych jakie miałam przyjemność skosztować. Malinowy smak jest wyraźnie wyczuwalny. Drip ładnie się rozprowadza. Jest łatwy w przygotowaniu.
Pomysł na jego przygotowanie już dawno pojawił się w mojej głowie. Skoro można drobić drip na wodzie, to dlaczego nie pójść o krok dalej? Przez dłuższy czas nie miałam okazji, aby dopracować ten przepis. Aż w końcu udało się. Chwila wolnego czasu (Hurra:), więc rozpuściłam czekoladę i pomału dodawałam syrop, po parę gram jednorazowo. Za każdym razem skrupulatnie zapisywałam wagę dodanego syropu (stąd proporcje podaje w gramach). Chociaż syrop był już gotowy przy proporcji 4:3 (b.czekolada : syropu), to jednak po paru godzinach w lodówce wciąż był miękki i bardzo łatwo było go zetrzeć. Dlatego zdecydowałam się na dodatek żelatyny, i to był strzał w 10tkę. Taki przepis znajdziecie poniżej.
Jak przygotować drip malinowy?
Drip malinowy powstaje z białej czekolady, syropu malinowego i żelatyny. Żelatynę oczywiście należy wcześniej namoczyć.
Poniżej podaje Wam przepis z użyciem mikrofalówki. Sama w ten sposób przygotowuje dripy i kremy na czekoladzie, ponieważ o wiele rzadziej się warzą. Sposób ten wymaga większej ostrożności niż tradycyjny (w kąpieli wodnej). Jak dla mnie jest dużo bardziej wygodniejszy i szybszy. Sprawdza się zwłaszcza przy pracy z białą czekoladą, która jest bardzo wrażliwa na przegrzanie i dużą różnicę temperatur.
Syrop malinowy, z którego korzystam to zwykły syrop butelkowy, który można kupić w każdym sklepie spożywczym. Jest to taki koncentrat soku dodawany do wody. Syrop ten występuje w różnych smakach i prawdopodobnie każdy smak nadaje się do wykonania dripu. Ja wypróbowałam (jak narazie) tylko malinowy, dlatego taki przepis wam podaje. Smak i przepis jest super, także jestem pewna, że nie jest to mój ostatni drip owocowy.
Białą czekoladę należy rozdrobnić, po czym umieścić w szklanym lub plastikowym naczyniu.
Rozdrobnioną czekoladę zalej syropem.
Włóż do mikrofalówki na 20s i wymieszaj. Ponownie włóż do mikrofalówki na ok. 5s i wymieszaj. Powtarzaj czynności, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez ok. 3s. Rozpuszczoną wlej do ciepłej czekolady i mieszaj. Pamiętaj, że żelatyny nie można zagotować, ponieważ straci swoje właściwości.
Dobrze wymieszany drip o jednolitej konsystencji, przełóż do worka cukierniczego lub do specjalnej butelki z końcówką do dripów.
Na zimnej szklance odwróconej do góry dnem sprawdź konsystencję dripu.
Drip powinien łagodnie ściekać po ściance naczynia, a zatrzymując się utworzyć ładną kropelkę na końcu stróżki.
Jeśli uznasz, że konsystencja jest już odpowiednia, zacznij wylewać drip na torcie. Zacznij od tyłu tortu.
Keyword drip malinowy, drip na wodzie
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.
Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂