drip malinowy
Dekoracje,  Dodatki,  Przepisy,  Slider

Drip malinowy

Drip malinowy jest jednym z najpyszniejszych jakie miałam przyjemność skosztować. Malinowy smak jest wyraźnie wyczuwalny. Drip ładnie się rozprowadza. Jest łatwy w przygotowaniu.

Pomysł na jego przygotowanie już dawno pojawił się w  mojej głowie. Skoro można drobić drip na wodzie, to dlaczego nie pójść o krok dalej? Przez dłuższy czas nie miałam okazji, aby dopracować ten przepis. Aż w końcu udało się. Chwila wolnego czasu (Hurra:), więc rozpuściłam czekoladę i pomału dodawałam syrop, po parę gram jednorazowo. Za każdym razem skrupulatnie zapisywałam wagę dodanego syropu (stąd proporcje podaje w gramach). Chociaż syrop był już gotowy przy proporcji 4:3 (b.czekolada : syropu), to jednak po paru godzinach w lodówce wciąż był miękki i bardzo łatwo było go zetrzeć. Dlatego zdecydowałam się na dodatek żelatyny, i to był strzał w 10tkę. Taki przepis znajdziecie poniżej.

Jak przygotować drip malinowy?

Drip malinowy powstaje z białej czekolady, syropu malinowego i żelatyny. Żelatynę oczywiście należy wcześniej namoczyć.

Poniżej podaje Wam przepis z użyciem mikrofalówki. Sama w ten sposób przygotowuje dripy i kremy na czekoladzie, ponieważ o wiele rzadziej się warzą. Sposób ten wymaga większej ostrożności niż tradycyjny (w kąpieli wodnej). Jak dla mnie jest dużo bardziej wygodniejszy i szybszy. Sprawdza się zwłaszcza przy pracy z białą czekoladą, która jest bardzo wrażliwa na przegrzanie i dużą różnicę temperatur.

Syrop malinowy, z którego korzystam to zwykły syrop butelkowy, który można kupić w każdym sklepie spożywczym. Jest to taki koncentrat soku dodawany do wody. Syrop ten występuje w różnych smakach i prawdopodobnie każdy smak nadaje się do wykonania dripu. Ja wypróbowałam (jak narazie) tylko malinowy, dlatego taki przepis wam podaje. Smak i przepis jest super, także jestem pewna, że nie jest to mój ostatni drip owocowy.

drip malinowy

Drip malinowy

Danie: Dodatek do deseru
Rodzaj: worldwide
Słowa kluczowe: drip malinowy, drip na wodzie
Przygotowanie: 15 minutes
Razem: 15 minutes
Porcje: 70 ml
SmartBake.pl
Wydrukuj

Składniki

  • 50 g białej czekolady
  • 30 g syropu malinowego
  • ¼ łyżeczki żelatyny
  • 15 ml wody

Przygotowanie

  • Żelatynę zalej zimną wodą do napęcznienia.
  • Białą czekoladę należy rozdrobnić, po czym umieścić w szklanym lub plastikowym naczyniu.
  • Rozdrobnioną czekoladę zalej syropem.
  • Włóż do mikrofalówki na 20s i wymieszaj. Ponownie włóż do mikrofalówki na ok. 5s i wymieszaj. Powtarzaj czynności, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  • Żelatynę podgrzej w mikrofalówce przez ok. 3s. Rozpuszczoną wlej do ciepłej czekolady i mieszaj. Pamiętaj, że żelatyny nie można zagotować, ponieważ straci swoje właściwości.
  • Dobrze wymieszany drip o jednolitej konsystencji, przełóż do worka cukierniczego lub do specjalnej butelki z końcówką do dripów.
  • Na zimnej szklance odwróconej do góry dnem sprawdź konsystencję dripu.
  • Drip powinien łagodnie ściekać po ściance naczynia, a zatrzymując się utworzyć ładną kropelkę na końcu stróżki.
  • Jeśli uznasz, że konsystencja jest już odpowiednia, zacznij wylewać drip na torcie. Zacznij od tyłu tortu.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.






error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)