Drożdżowe z serem, jagodami i bezą.
Bezy,  Ciasta,  Ciasta drożdżowe,  Ciasta składane,  Przepisy

Drożdżowe z serem, jagodami i bezą.

Ciasto drożdżowe z serem i jagodami i bezą. Idealne dla tych, którzy uwielbiają ciasto drożdżowe, jak również dla tych, których najdzie ochota. Ja należę do tej drugiej grupy, choć ciasto drożdżowe lubię bardzo. Ciasto z jagodami (borówkami) nie tylko pysznie smakuje, ale również wygląda bajecznie. 

Dla zainteresowanych więcej o specyfice ciasta drożdżowego poczytasz w zakładce Ciasto drożdżowe – podstawowe informacje. Dowiesz się tam, dlaczego ciasto drożdżowe rośnie i w jaki sposób stworzyć idealne ciasto. Znajdziesz tam również tabelkę z przelicznikiem mas drożdży świeżych i suchych. Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe, który jest w mojej rodzinie używany od lat znajdziesz tutaj.

Drożdżowe z serem, jagodami i bezą.

Poniższy przepis stanowi kombinację ciasta drożdżowego i sernika. Początkowo miałam zrobić jagodzianki, ale z uwagi na moją miłość do bez, za wszelką cenę chciałam ją gdzieś wcisnąć. I tak powstało ciasto drożdżowe z serem, jagodami i bezą, całkiem smaczne. W czasie trwania sesji zdjęciowej, tego pięknego kawałeczka, zniknęło pół blaszki ciasta. Dobrze, że chociaż jeden kawałek miałam odłożony. 😀

Drożdżowe z serem, jagodami i bezą.

Ciasto drożdżowe z serem, jagodami i bezą.

Danie: Deser
Rodzaj: średnio trudne
Słowa kluczowe: beza, ciasto drożdżowe, jagody, sernik
Przygotowanie: 2 hours
Obróbka termiczna: 45 minutes
Razem: 2 hours 45 minutes
Porcje: 25 porcji
Smartbake.pl sprawdzone wypieki.
Wydrukuj

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 400 ml ciepłego mleka
  • 45 g świeżych drożdży lub 15g drożdży aktywnych suchych
  • 100 g cukier
  • 600 g mąka pszenna typ 550
  • 100 g masło miękkie min. 82% tłuszczu mlekowego
  • 2 szt. żółtka jaj rozmiar L ( białka użyjemy do ubicia bezy)
  • 1 szczypta soli

Sernik

  • 1 kg sera mielonego (min. 3x) lub twarogu sernikowego z wiaderka
  • 4 szt. żółtek jaj
  • 2 szt. białka jaj z pozostałych białek ubijamy bezę na wierzchu ciasta
  • 120 g cukru drobnego do wypieków cukier do bezy do sernika
  • 50 g cukru drobnego do wypieków cukier do sernika
  • 2 szt. budyniu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 Litr jagód leśnych (borówek)

Beza do dekoracji

  • 4 szt. białek białka pochodzą z jajek wykorzystanych do sernika i ciasta drożdżowego
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  • Przygotuj i odmierz wszystkie składniki. Przygotuj formę do pieczenia ciasta. Przesiej mąkę. Podgrzej mleko.

Ciasto drożdżowe

  • Przygotuj rozczyn drożdżowy z użyciem drożdży, ciepłego mleka, ¼ części cukru i odrobiny mąki.
  • Wymieszaj rozczyn, odstaw do wyrośnięcia na 15 min.
    rozczyn drożdży
  • Powstały rozczyn dodaj do przesianej mąki, dodaj cukier, sól i żółtka.
  • Ugniataj ciasto ręcznie, lub w misie robota kuchennego wolnostojącego.
  • Ugniataj lub miksuj ciasto (końcówką hakową) do momentu uzyskania jednolitej struktury. Następnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1h. Po tym czasie ugniataj ponownie ręcznie, aż do momentu gdy ciasto będzie sprężyste i będzie łatwo odchodziło od ścian naczynia.
    drożdżowe wyrośnięte
  • Tak przygotowane ciasto delikatnie rozwałkuj, a następnie rozciągnij na dnie przygotowanej blaszki. Piecz przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180*C.

Sernik z jagodami i beza

  • Mieszamy razem ser, budyń, żółtka jaj, cukier do sernika i sól. Mieszamy tylko do połączenia składników.
  • Z pozostałych białek ubijamy bezę.
  • Białka ubijamy mikserem, Gdy piana zacznie formować opadające szczyty dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i łyżkę cukru. Cukier dodajemy powoli. Dobrze miksując po dodaniu każdej łyżki. Bezę miksujemy aż cukier rozpuści się całkowicie, a beza będzie lśniąca i sztywna.
  • ⅓ bezy przekładamy do miski z sernikiem. Delikatnie, plastikową szpatułką, mieszamy bezę z sernikiem. Tylko do połączenia składników.
  • Tak powstały sernik wylewamy na podpieczony spód drożdżowy i równomiernie rozkładamy na nim jagody.
    ciasto sernik jagody
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy przez 30min.

Beza do dekoracji

  • Po 30 min. wyjmujemy z piekarnika nasze ciasto. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 140*C.
  • Sernik może trochę opaść w środku – to normalne. Na wierzchy sernika wykładamy pozostałą bezę. Możemy to zrobić za pomocą łyżki i rozsmarować bezę po wierzchu. Możemy również użyć worka cukierniczego, aby stworzyć różne fantazyjne wzory.
    beza na jagodach
  • Drożdżowe z serem i bezą wkładamy do piekarnika nastawionego na 140*C i pieczemy przez kolejne 20min.

Notes

Masło powinno być miękkie, ale nie rozpuszczone. Masło zimne, prosto z lodówki pozostawi w cieście nieprzyjemne grudki i upośledzi proces wzrastania ciasta drożdżowego. Masło dodajemy na końcu wyrabiania ciasta, ponieważ jego zadaniem jest przerywanie wiązań glutenowych, dzięki czemu ciasto jest puszyste i delikatne.
 
Jednocześnie ubijamy bezę do sernika i do ozdoby  na wierzch. Miskę z bezę do ozdoby, przykrywamy i odstawiamy na bok w trakcie pieczenia sernika. Jeżeli beza podejdzie wodą w tym czasie, oznacza to, że cukier nie rozpuścił się całkowicie. Bezę należy ponownie ubić.

Jeśli spodobał Ci się powyższy przepis zachęcam do zapisania się do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.

Jeśli wypróbowaliście ten przepis, proszę, dodajcie swój komentarz na dole strony.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)