Ciasto drożdżowe z serem i jagodami i bezą. Idealne dla tych, którzy uwielbiają ciasto drożdżowe, jak również dla tych, których najdzie ochota. Ja należę do tej drugiej grupy, choć ciasto drożdżowe lubię bardzo. Ciasto z jagodami (borówkami) nie tylko pysznie smakuje, ale również wygląda bajecznie.
Dla zainteresowanych więcej o specyfice ciasta drożdżowego poczytasz w zakładce Ciasto drożdżowe – podstawowe informacje. Dowiesz się tam, dlaczego ciasto drożdżowe rośnie i w jaki sposób stworzyć idealne ciasto. Znajdziesz tam również tabelkę z przelicznikiem mas drożdży świeżych i suchych. Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe, który jest w mojej rodzinie używany od lat znajdziesz tutaj.
Poniższy przepis stanowi kombinację ciasta drożdżowego i sernika. Początkowo miałam zrobić jagodzianki, ale z uwagi na moją miłość do bez, za wszelką cenę chciałam ją gdzieś wcisnąć. I tak powstało ciasto drożdżowe z serem, jagodami i bezą, całkiem smaczne. W czasie trwania sesji zdjęciowej, tego pięknego kawałeczka, zniknęło pół blaszki ciasta. Dobrze, że chociaż jeden kawałek miałam odłożony. 😀
45gświeżych drożdży lub 15g drożdży aktywnych suchych
100gcukier
600gmąka pszennatyp 550
100gmasło miękkiemin. 82% tłuszczu mlekowego
2szt.żółtka jajrozmiar L ( białka użyjemy do ubicia bezy)
1szczyptasoli
Sernik
1kgsera mielonego (min. 3x) lub twarogu sernikowego z wiaderka
4szt.żółtek jaj
2szt.białka jajz pozostałych białek ubijamy bezę na wierzchu ciasta
120gcukru drobnego do wypiekówcukier do bezy do sernika
50gcukru drobnego do wypiekówcukier do sernika
2szt.budyniu waniliowego
1szczyptasoli
1 Litrjagód leśnych (borówek)
Beza do dekoracji
4szt.białekbiałka pochodzą z jajek wykorzystanych do sernika i ciasta drożdżowego
200gcukru drobnego do wypieków
1łyżeczka soku z cytryny
Instructions
Przygotuj i odmierz wszystkie składniki. Przygotuj formę do pieczenia ciasta. Przesiej mąkę. Podgrzej mleko.
Ciasto drożdżowe
Przygotuj rozczyn drożdżowy z użyciem drożdży, ciepłego mleka, ¼ części cukru i odrobiny mąki.
Wymieszaj rozczyn, odstaw do wyrośnięcia na 15 min.
Powstały rozczyn dodaj do przesianej mąki, dodaj cukier, sól i żółtka.
Ugniataj ciasto ręcznie, lub w misie robota kuchennego wolnostojącego.
Ugniataj lub miksuj ciasto (końcówką hakową) do momentu uzyskania jednolitej struktury. Następnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1h. Po tym czasie ugniataj ponownie ręcznie, aż do momentu gdy ciasto będzie sprężyste i będzie łatwo odchodziło od ścian naczynia.
Tak przygotowane ciasto delikatnie rozwałkuj, a następnie rozciągnij na dnie przygotowanej blaszki. Piecz przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
Sernik z jagodami i beza
Mieszamy razem ser, budyń, żółtka jaj, cukier do sernika i sól. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Z pozostałych białek ubijamy bezę.
Białka ubijamy mikserem, Gdy piana zacznie formować opadające szczyty dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i łyżkę cukru. Cukier dodajemy powoli. Dobrze miksując po dodaniu każdej łyżki. Bezę miksujemy aż cukier rozpuści się całkowicie, a beza będzie lśniąca i sztywna.
⅓ bezy przekładamy do miski z sernikiem. Delikatnie, plastikową szpatułką, mieszamy bezę z sernikiem. Tylko do połączenia składników.
Tak powstały sernik wylewamy na podpieczony spód drożdżowy i równomiernie rozkładamy na nim jagody.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy przez 30min.
Beza do dekoracji
Po 30 min. wyjmujemy z piekarnika nasze ciasto. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 140*C.
Sernik może trochę opaść w środku – to normalne. Na wierzchy sernika wykładamy pozostałą bezę. Możemy to zrobić za pomocą łyżki i rozsmarować bezę po wierzchu. Możemy również użyć worka cukierniczego, aby stworzyć różne fantazyjne wzory.
Drożdżowe z serem i bezą wkładamy do piekarnika nastawionego na 140*C i pieczemy przez kolejne 20min.
Notes
Masło powinno być miękkie, ale nie rozpuszczone. Masło zimne, prosto z lodówki pozostawi w cieście nieprzyjemne grudki i upośledzi proces wzrastania ciasta drożdżowego. Masło dodajemy na końcu wyrabiania ciasta, ponieważ jego zadaniem jest przerywanie wiązań glutenowych, dzięki czemu ciasto jest puszyste i delikatne.Jednocześnie ubijamy bezę do sernika i do ozdoby na wierzch. Miskę z bezę do ozdoby, przykrywamy i odstawiamy na bok w trakcie pieczenia sernika. Jeżeli beza podejdzie wodą w tym czasie, oznacza to, że cukier nie rozpuścił się całkowicie. Bezę należy ponownie ubić.
Keyword beza, ciasto drożdżowe, jagody, sernik
Jeśli spodobał Ci się powyższy przepis zachęcam do zapisania się do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.
Jeśli wypróbowaliście ten przepis, proszę, dodajcie swój komentarz na dole strony.
4 komentarze
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję bardzo 🙂
halina
Jagody sa cudowne i dobre na wszystko , Polecam ten przepis jest bardzo dobrze wytlumaczony jak sie robi ciasto , Wychodzi zawsze i jest wspaniale
Agnieszka - SmartBake.pl
Cieszę się, że przepis się Pani podoba. Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia innych przepisów i artykułów umieszczonych na mojej stronie:).
Jowita
Uwielbiam drożdżowe. Dla mnie to ciacho pierwsza klasa.