Co zrobić gdy podczas przyrządzania ganache, coś pójdzie nie po naszej myśli? Poniżej przedstawiam kilka najczęściej występujących problemów przy wykonywaniu ganache.
Jak zlikwidować grudki w ganache?
Jeśli w Twoim kremie pojawiły się grudki lub nierozpuszczone części czekolady, a masa jest już chłodna, wystarczy podgrzać całą mieszankę w mikrofalówce przez 5 – 10s. Wyjąć, dokładnie rozmieszać, w razie potrzeby można podgrzać jeszcze raz i powtórzyć proces, aż grudki rozpuszczą się. Jeśli grudki dalej występują możesz zmiksować cały krem, co sprawi, że stanie się on bardzo puszysty.
Co zrobić gdy nasz ganache zwarzy się?
Jeśli Twój ganache zwarzył się (tłuszcz oddzielił się od kakao), możesz go jeszcze uratować. Wystarczy, że dodasz łyżeczkę śmietanki, mleka lub nawet ciepłej wody i wszystko dokładnie wymieszasz lub ubijesz blenderem. Twój ganache stanie się znów lśniący i puszysty.
Co zrobić, gdy ganach stał się ziarnisty ?
Twój krem czekoladowy może stać się ziarnisty gdy czekoladę zalejemy zbyt gorącą śmietanką. Zawsze jest dobrze odczekać parę minut przed ich wymieszaniem.
Jeśli mimo wszystko wasz ganache ma ziarnistą konsystencję, postaraj się podgrzać miksturę i ochłodzić jeszcze raz. Jeśli tego nie zrobimy krem będzie miał bardzo nie przyjemną teksturę.
Co zrobić jeśli ganache jest za rzadki.
Jeśli Twój krem jest za rzadki i nie gęstnieje z upływem czasu, należy dodać więcej rozpuszczonej czekolady i wymieszać energicznie, aż do połączenia składników. Ja zaczęłabym od dodania niewielkiej ilości czekolady, aby sprawdzić jaka konsystencja odpowiada nam najbardziej.
Jeśli Twój krem jest za gęsty, można dodać dwie łyżki ciepłej śmietanki, wymieszać i poczekać aż ostygnie.