Czekoladowe gniazdo to urocza ozdoba wielu ciast, tortów i babeczek. Jest prosta w wykonaniu i praktycznie każdy może ją zrobić w domu. Inspirację na ten koszyczek znalazłam w internecie, od razu się w nim zakochałam i wiedziałam, że kiedyś muszę taki zrobić. Jest całkowicie wykonany z czekolady co sprawia, że można go zjeść do ostatniego ździebełka. 🙂 Przez co jest szczególnie ceniony przez dzieci.
Dobre rady 🙂 – Czekoladowe gniazdo.
Do wykonania gniazda potrzebujemy czekolady, worka cukierniczego i baaaardzo zimnego alkoholu.
Czekoladę należy rozpuścić. Dobrze by było, aby rozpuszczając ją, jej nie roztemperować. Jeśli nie chcesz zagłębiać się w te szczegóły po prostu rozdrobnij czekoladę (nożem lub blenderem) i podziel na dwie części. Jedną cześć rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (ostrożnie), a gdy tylko czekolada uzyska jednolitą, płynną konsystencję dodaj do niej tą drugą część. I już bez podgrzewania mieszaj, aż znikną grudki, a czekolada uzyska jednolitą konsystencję. Czekolada roztemperowana traci swój połysk, staje się matowa i często zachodzi białym nalotem, szybciej się też rozpuszcza.
Ja użyłam spirytusu rozrobionego pół/pół z wodą. Przez całą noc mroziłam go w zamrażalniku i rano był lekko zmrożony. Używamy zimnego alkoholu, ponieważ temperatura zamarzania alkoholu jest niższa niż wody. Co sprawie, że de facto temperatura w talerzu jest niższa niż 0*C. Spirytus rozrobiłam w okrągłym, zamykanym pojemniku, więc po prostu go otworzyłam i poczekałam chwilkę, aż grube kostki się roztopią (mogły by przeszkadzać w ładnym ukształtowaniu gniazdka). Przelałam do naczynia z płaskim dnem, ale wysokimi ściankami i przystąpiłam do wylewania czekolady. Zauważyłam, że podczas wolnych ruchów, powstają bardziej pofalowane gałązki, lub nawet poskręcane (takie loki). Podczas szybkich ruchów, szybkich okręgów gałązki są gładsze i bardziej przypominają te prawdziwe. Gniazdko wygląda najładniej jako miks takich i takich gałązek.
Wykorzystując tą technikę możesz wykonać również inne ozdoby lub ciekawe struktury na cieście. Jeśli macie jakiś pomysł proszę, podzielcie się nim w komentarzu.
Poniżej znajdziesz filmik z instruktażem jak zrobić czekoladowe gniazdo. Jestem amatorem w kręceniu filmików, więc proszę bądźcie wyrozumiali. 🙂
Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂 Tort na zdjęciu ozdobiony jest również makaronikami i cukrowym tynkiem.
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki lub rozdrobnij blenderem.
Teraz możesz rozpuścić ⅔ porcji czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ja rozpuszczam w mikrofalówce, mieszam i sprawdzam co 10 s czy już jest rozpuszczona.
Gdy już praktycznie cała czekolada jest rozpuszczona dodaj pozostałą ⅓ i mieszaj, aż do gładkiej konsystencji.
Gniazdko
Zimny alkohol wlej do talerza.
Nałóż czekoladę do worka cukierniczego i odetnij końcówkę.
Wyciśnij czekoladę z worka, ruchem okrężnym na kształt gniazda.
Po paru sekundach wyjmij czekoladę i wylej następny okrąg.
Notes
Jeśli chcesz, aby gniazdo było złożone z prostych patyków, musisz wylewać je szybko. Jeśli wylejesz wolno, czekolada będzie pofalowana.