Krem czekoladowy
Smartbake.pl wypieki z pomysłem 🙂
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins
Course Deser
Cuisine Polska
Servings 300 ml
Calories 465 kcal
- 250 ml śmietanka kremówka min. 30% tłuszczu
- 100 g czekolady gorzkiej ja używam 64% zawartości kakao
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kawy opcjonalnie
1szy sposób – bezpieczny
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 – 2 łyżkami śmietany i kawą (opcjonalnie). Odstawić do ostygnięcia w temp. pokojowej. Czekolada powinna być płynna po ostygnięciu.
Pozostałą część śmietany ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę.
Przestudzoną czekoladę dodać do ubitej śmietany, ciągle mieszając. Wymieszać delikatnie, najlepiej sylikonową szpatułką lub drewnianą łyżką. Mieszaj aż do utworzenia jednolitej masy.
2gi sposób
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Odstawić do ochłodzenia w lodówce, najlepiej na całą noc.
Zimną śmietanę z czekoladą należy ubić mikserem na puszystą pianę. Podczas ubijania dodajemy odmierzoną ilość cukru pudru.
- Kawa wzmacnia smak czekolady, w czekoladowym kremie śmietanowym smak kawy będzie niewyczuwalny.
- Według mnie pierwszy sposób wykonania kremu jest dużo bezpieczniejszy (krem nie waży się) i jest bardziej efektywny (większa puszystość) niż sposób drugi.
- Sposób 1szy: najczęściej wykorzystywany przeze mnie. Jeśli ubita śmietana jest bardzo zimna, dodaję łyżkę tej ubitej śmietany do czekolady, łączę delikatnie (temp. czekolada obniża się, a ryzyko zastygnięcia czekolady w kremie spada – w ten sposób unikniemy efektu stracciatella). Następnie czekoladę ze śmietaną dodaję do ubitej śmietany i mieszam do połączenia.
2 komentarze
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję za uwagę. Rzeczywiście chodzi o kawę w proszku drobno mielona (instant). Fajnie też smakuje kawa (rozpuszczalna) rozpuszczona w drobnej ilości wody wymieszana z rozpuszczoną czekoladą zamiast śmietanki lub jako dodatek do śmietanki. Taki miks często używam na drip lub jako wypełnienie do makaroników. Pozdrawiam.
M
Chciałam tylko zwrócić uwagę, że dodanie kawy do stopionej czekolady powoduje jej stwardnienie i murowany „efekt stracciatella”. Chyba, że chodziło np o kawę w proszku, ale to nie wynikało z przepisu…