krem czekoladowy
Kremy,  Kremy śmietanowe,  Przepisy,  Slider,  Torty

Krem czekoladowy – pyszny :)

Krem czekoladowy

Prezentuję dziś przed wami Krem Czekoladowypyszny, puszysty, lekki, łatwy w przygotowaniu. Dzięki zastosowaniu prostego triku kulinarnego smak czekolady jest jeszcze bardziej intensywniejszy niż zwykle.

Bardzo lubię ten krem. Szczególnie jako wypełnienie do tortu. Często łączę go z orzeszkami lub z prażynką. Smakuje wyśmienicie, nawet jako deser sam w sobie. Wystarczy dodać herbatniki, kilka malinek i gotowe. Moje dzieci to uwielbiają.

Poniżej opisałam dwa sposoby wykonania tego kremu. Pierwszy sposób, jest dużo bezpieczniejszy, ponieważ ryzyko zważenia kremu jest dużo mniejsze. Drugi sposób jest łatwiejszy w wykonaniu, ale przynajmniej w moim przypadku, krem waży się o wiele częściej. Śmietanę z rozpuszczoną czekoladą (ganache) jest dużo trudniej ubić niż zwykłą śmietaną. Efekt końcowy nie zawsze mnie zadowalał.

W sposobie pierwszym do rozpuszczonej czekolady trzeba dodać parę łyżek śmietany, aby czekolada nie stwardniała zbyt szybko. Czekolada musi ostygnąć, ale pozostać w płynna. Taką ostudzoną czekoladę należy dodać do ubitej śmietany. Kiedyś zdażyło mi się, że dodałam czekoladę do zbyt zimnej śmietany. Czekolada momentalnie stwardniała i zamiast kremu czekoladowego wyszedł mi krem stracciatella. Teraz, aby tego uniknąć do rozpuszczonej czekolady dodaję łyżkę ubitej śmietany. Dzięki temu temperatura zrównuje się, a czekoladę rozcieńczamy. 

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

krem czekoladowy

Krem czekoladowy

Smartbake.pl wypieki z pomysłem 🙂
5 from 1 vote
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins
Course Deser
Cuisine Polska
Servings 300 ml
Calories 465 kcal

Ingredients
  

  • 250 ml śmietanka kremówka min. 30% tłuszczu
  • 100 g czekolady gorzkiej ja używam 64% zawartości kakao
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kawy opcjonalnie

Instructions
 

1szy sposób – bezpieczny

  • Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 – 2 łyżkami śmietany i kawą (opcjonalnie). Odstawić do ostygnięcia w temp. pokojowej. Czekolada powinna być płynna po ostygnięciu.
  • Pozostałą część śmietany ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę.
  • Przestudzoną czekoladę dodać do ubitej śmietany, ciągle mieszając. Wymieszać delikatnie, najlepiej sylikonową szpatułką lub drewnianą łyżką. Mieszaj aż do utworzenia jednolitej masy.

2gi sposób

  • Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Odstawić do ochłodzenia w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Zimną śmietanę z czekoladą należy ubić mikserem na puszystą pianę. Podczas ubijania dodajemy odmierzoną ilość cukru pudru.

Notes

  1. Kawa wzmacnia smak czekolady, w czekoladowym kremie śmietanowym smak kawy będzie niewyczuwalny.
  2. Według mnie pierwszy sposób wykonania kremu jest dużo bezpieczniejszy (krem nie waży się) i jest bardziej efektywny (większa puszystość) niż sposób drugi.
  3. Sposób 1szy: najczęściej wykorzystywany przeze mnie. Jeśli ubita śmietana jest bardzo zimna, dodaję łyżkę tej ubitej śmietany do czekolady, łączę delikatnie (temp. czekolada obniża się, a ryzyko zastygnięcia czekolady w kremie spada – w ten sposób unikniemy efektu stracciatella). Następnie czekoladę ze śmietaną dodaję do ubitej śmietany i mieszam do połączenia.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
16
+1
8
+1
5
+1
52
+1
1
+1
4
+1
3

3 komentarze

  • Sligudka

    5 stars
    Wszystko bardzo fajnie opisane. Kawę zaparzyłam i dodałam do czekolady podczas kąpieli wodnej i nic nie stężało, oczywiście mieszałam cały czas. Dziękuję będę korzystać z tego przepisu😁

  • Agnieszka Niedźwiedzka

    Dziękuję za uwagę. Rzeczywiście chodzi o kawę w proszku drobno mielona (instant). Fajnie też smakuje kawa (rozpuszczalna) rozpuszczona w drobnej ilości wody wymieszana z rozpuszczoną czekoladą zamiast śmietanki lub jako dodatek do śmietanki. Taki miks często używam na drip lub jako wypełnienie do makaroników. Pozdrawiam.

  • M

    Chciałam tylko zwrócić uwagę, że dodanie kawy do stopionej czekolady powoduje jej stwardnienie i murowany „efekt stracciatella”. Chyba, że chodziło np o kawę w proszku, ale to nie wynikało z przepisu…

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)