Krem jabłkowy, inaczej apple curd to pochodna popularnego lemon curd (kremu cytrynowego). Krem cytrynowy jest bardzo rozpowszechniony ze względu na swój intensywnie cytrynowy smak. Apple curd to jego odpowiednik z dodatkiem pysznych jabłek. Najczęściej stosuje się go nie tylko jako dodatek do deserów, ale również jako dodatek do chleba, naleśników, mięs… itp
Z czego zrobiony jest Krem jabłkowy?
Podstawowym składnikiem kremu jabłkowego są oczywiście… jabłka. 🙂 Od nich wszystko zależy. Jeżeli użyjesz jabłek kwaskowych nasz krem będzie bardzo kwaśny, w konsekwencji aby zbalansować smak dodasz więcej cukru lub mniej soku z cytryny. Z doświadczenia wiem, że najlepsze są te słodkie, miękkie, lekko przejrzałe jabłka, których żaden domownik już się nie tyka. Wystarczy je obrać, pokroić i lekko rozprażyć.
Sok z cytryny ma za zadanie wzmocnić smak naszych jabłek. Słodycz jabłek jest idealnie zbalansowana przez odrobinę kwaskowatości cytryn. Apple curd należy dosłodzić. Osobiście nie dosładzam za dużo. Może ciężko w to uwierzyć, ale nie lubię za słodkich deserów. Krem dosładzam do smaku. Ilość cukru w przepisie jest już ograniczona w stosunku do oryginalnego.
Apple curd gęstnieje dzięki zdolności białek jaj do przyłączania cząsteczek wody ze środowiska oraz zmianie struktury białka (denaturacji) pod wpływem wzrastającej temperatury. Prościej mówiąc białka jaj (zawarte w białku i żółtku) łączą się z wodą, a następnie poprzez wzrost temperatury (ponad 80*C) zmieniają się z postaci surowej na ugotowaną i na stałe wiążą cząsteczki wody, dzięki temu potrawa gęstnieje. To tak w wielkim skrócie.
Zastosowanie kremu jabłkowego.
Krem jabłkowy można wykorzystać na wiele sposobów. Jest doskonałym wypełnieniem do tart, tortów, ciast. W postaci ubitej świetnie się sprawdza jako nadzienie drożdżówek, pączków itp. W okresie świątecznym, po dodaniu do niego cynamonu, goździków lub imbiru, pasuje idealnie do wigilijnych ciast.
Jabłka obierz i utrzyj na tarce. Cytrynę obierz ze skórki (ja obieram cytrynę, nie ucieram). Staraj się obrać tylko żółtą skórkę, bez białego miąższu pod nią (biały miąższ jest gorzki). Wyciśnij sok z obranej cytryny. Masło pokrój na kawałki. Wszystkie jajka wymieszaj i roztrzep razem.
Do garnuszka wrzuć utarte jabłka, sok z cytryn, skórki z cytryny, cukier. Gotuj chwilę (ok. 5min) do rozprażenia i połączenia składników. Mieszaj co jakiś czas i kontroluj jabłka żeby się nie przypaliły. Po tym czasie wyjmij z garnka skórki cytryn. Możesz zmiksować wszystkie składniki jeśli zależy Ci aby krem był bardzo gładki.
Krem przelej do miski szklanej lub metalowej i umieść ją nad garnkiem z gotującą wodą.
Dodaj pokrojone masło. Mieszaj aż do jego rozpuszczenia.
Gdy masło się rozpuści dodaj roztrzepane jajka i ciągle mieszaj, aż do zgęstnienia kremu.
Notes
W okresie świątecznym do kremu jabłkowego można dodać przypraw korzennych. Dzięki czemu będzie smakował jeszcze lepiej.Jeśli dysponujesz doświadczeniem i dobrym garnkiem (z powłoką nieprzywierającą) możesz przygotowywać krem cały czas w jednym garnku. Bez konieczności ogrzewania go w kąpieli wodnej.
Keyword apple curd, cytryny, jabłka, krem jabłkowy, masło
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.
Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂
4 komentarze
Agnieszka Niedźwiedzka
Z 1kg jabłek wyszło mi około 400ml kremu. Pozdrawiam
Aga
Ile ml kremu wychodzi z kg jabłek ?
Agnieszka Niedźwiedzka
🙂 Ciekawe połączenie. 😀 już je bardzo lubię 👍
Wanda
Sprawdził się u mnie jako nadzienie do pączków 🙂