Apple Curd
Dodatki,  Kremy maślane,  Przepisy,  Slider,  Torty

Krem jabłkowy, czyli przepyszny apple curd

Krem jabłkowy, inaczej apple curd to pochodna popularnego lemon curd (kremu cytrynowego).  Krem cytrynowy jest bardzo rozpowszechniony ze względu na swój intensywnie cytrynowy smak. Apple curd to jego odpowiednik z dodatkiem pysznych jabłek.  Najczęściej stosuje się go nie tylko jako dodatek do deserów, ale również jako dodatek do chleba, naleśników, mięs… itp

Z czego zrobiony jest Krem jabłkowy?

Podstawowym składnikiem kremu jabłkowego są oczywiście… jabłka. 🙂 Od nich wszystko zależy. Jeżeli użyjesz jabłek kwaskowych nasz krem będzie bardzo kwaśny, w konsekwencji aby zbalansować smak dodasz więcej cukru lub mniej soku z cytryny. Z doświadczenia wiem, że najlepsze są te słodkie, miękkie, lekko przejrzałe jabłka, których żaden domownik już się nie tyka. Wystarczy je obrać, pokroić i lekko rozprażyć. 

jabłka na tartę

Sok z cytryny ma za zadanie wzmocnić smak naszych jabłek. Słodycz jabłek jest idealnie zbalansowana przez odrobinę kwaskowatości cytryn. Apple curd należy dosłodzić. Osobiście nie dosładzam za dużo. Może ciężko w to uwierzyć, ale nie lubię za słodkich deserów. Krem dosładzam do smaku. Ilość cukru w przepisie jest już ograniczona w stosunku do oryginalnego.

Apple curd gęstnieje dzięki zdolności białek jaj do przyłączania cząsteczek wody ze środowiska oraz zmianie struktury białka (denaturacji) pod wpływem wzrastającej temperatury. Prościej mówiąc białka jaj (zawarte w białku i żółtku) łączą się z wodą, a następnie poprzez wzrost temperatury (ponad 80*C) zmieniają się z postaci surowej na ugotowaną i na stałe wiążą cząsteczki wody, dzięki temu potrawa gęstnieje. To tak w  wielkim skrócie.

Zastosowanie kremu jabłkowego.

Krem jabłkowy można wykorzystać na wiele sposobów. Jest doskonałym wypełnieniem do tart, tortów, ciast. W postaci ubitej świetnie się sprawdza jako nadzienie drożdżówek, pączków itp. W okresie świątecznym, po dodaniu do niego cynamonu, goździków lub imbiru, pasuje idealnie do wigilijnych ciast.

Apple Curd

Apple curd, czyli krem jabłkowy

Danie: Deser, Dodatek do deseru
Rodzaj: worldwide
Słowa kluczowe: apple curd, cytryny, jabłka, krem jabłkowy, masło
Przygotowanie: 20 minutes
Razem: 20 minutes
Porcje: 250 ml
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Wydrukuj

NIEZBĘDNY SPRZĘT

  • waga kuchenna
  • garnuszek
  • łażka lub silikonowa szpatułka do mieszania

Składniki

  • 1 kg jabłek najlepiej kwaskowych startych na drobnych oczkach tarki) 1 jabłko waży ok 200g
  • 2 szt cytryn skórka otarta i wyciśnięty sok
  • 4 szt jajek rozmiar M
  • 100 g masła min. 82% tłuszczu mlekowego
  • 100 g cukru 100g=½ szklanki (można zastąpić inną substancją słodzącą)

Przygotowanie

  • Jabłka obierz i utrzyj na tarce. Cytrynę obierz ze skórki (ja obieram cytrynę, nie ucieram). Staraj się obrać tylko żółtą skórkę, bez białego miąższu pod nią (biały miąższ jest gorzki). Wyciśnij sok z obranej cytryny. Masło pokrój na kawałki. Wszystkie jajka wymieszaj i roztrzep razem.
  • Do garnuszka wrzuć utarte jabłka, sok z cytryn, skórki z cytryny, cukier. Gotuj chwilę (ok. 5min) do rozprażenia i połączenia składników. Mieszaj co jakiś czas i kontroluj jabłka żeby się nie przypaliły. Po tym czasie wyjmij z garnka skórki cytryn. Możesz zmiksować wszystkie składniki jeśli zależy Ci aby krem był bardzo gładki.
  • Krem przelej do miski szklanej lub metalowej i umieść ją nad garnkiem z gotującą wodą.
  • Dodaj pokrojone masło. Mieszaj aż do jego rozpuszczenia.
  • Gdy masło się rozpuści dodaj roztrzepane jajka i ciągle mieszaj, aż do zgęstnienia kremu.

Notes

W okresie świątecznym do kremu jabłkowego można dodać przypraw korzennych. Dzięki czemu będzie smakował jeszcze lepiej.
Jeśli dysponujesz doświadczeniem i dobrym garnkiem (z powłoką nieprzywierającą) możesz przygotowywać krem cały czas w jednym garnku. Bez konieczności ogrzewania go w kąpieli wodnej.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
3
+1
6
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)