Krem kawowy, według mnie jest podstawowym smakiem w menu każdego cukiernika. Osobiście bardzo często wykorzystuje ten krem do przełożenia tortów i różnych deserów. Jest do opcja raczej dla dorosłych, chociaż zdarzają się i dzieci, którym ten specyficzny smak nie przeszkadza. Krem jest na tyle delikatny, że w połączeniu z innymi smakami, stanowi ich idealne dopełnienie. Wzbogaca tort o dodatkową nutkę goryczy. Dlatego tort wydaje się, nie być słodki.
Jak wykonać Krem Kawowy?
Wykonanie kremu Kawowego jest dziecinnie proste. Rozpuszczasz kawę, gdy wystygnie mieszasz ją z mascarpone i cukrem pudrem. Następnie dolewasz śmietankę i ubijasz na jednolitą puszystą masę.
Proste.. jeśli o mnie chodzi, to najwyraźniej bardzo się z mascarpone nie lubię. On mnie chyba też… za często mi się warzy.. Dlatego mogę siebie spokojnie nazwać mistrzem ratowania kremów z mascarpone. Przynajmniej raz w tygodniu coś ratuje. :/
Złotą wskazówką jest aby to, aby wszystkie składniki były w tej samej temperaturze. Jeśli kawa jest za ciepła, krem na pewno się zwarzy. Ja dla pewności wszystkie składniki wkładam do lodówki i mieszam dopiero, gdy wszystkie osiągną temperaturę lodówkową.
Servings 44=ok 500ml kremu (1przełożenie tortu fi 20cm)
Calories 322kcal
Equipment
mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
średnia miska
szpatułka silikonowa
Ingredients
200mlśmietanki kremówkimin 30% tłuszczu
250gmascarponepełnotłusty (nie light)
80gcukru pudru80g = ok 7 łyżek
2łyżkikawy instant
1łyżkagorącej wody
Instructions
Rozpuszczam kawę w łyżce gorącej, przegotowanej wody. Odstawiam do przestygnięcia.
Serek mascarpone, cukier puder oraz rozpuszczoną kawę, umieszczam w jednym naczyniu. Najpierw mieszam składniki łyżką lub silikonową szpatułką, aż do połączenia.
Do powstałej masy wlewam śmietanę i miksuję, aż masa będzie jednolita o kremowej, gęstej konsystencji.
Notes
Wszystkie składniki kremu muszą być w tej samej temperaturze.Jeśli krem się zwarzy (z różnych przyczyn), nie panikuj! Podgrzej krem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Schłodź w lodówce przez ok. 12h lub w zamrażarce ok. 2h. Zimną masę ubij w wąskim, a wysokim naczyniu.
Keyword kawa instant, krem śmietanowy, krem z mascarpone
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.
Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂
2 komentarze
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję 🙂
Teresa
Świetny przepis 🙂