krem kawowy
Kremy,  Kremy śmietanowe,  Przepisy,  Slider,  Torty

Krem kawowy

Krem kawowy, według mnie jest podstawowym smakiem w menu każdego cukiernika. Osobiście bardzo często wykorzystuje ten krem do przełożenia tortów i różnych deserów. Jest do opcja raczej dla dorosłych, chociaż zdarzają się i dzieci, którym ten specyficzny smak nie przeszkadza. Krem jest na tyle delikatny, że w połączeniu z innymi smakami, stanowi ich idealne dopełnienie. Wzbogaca tort o dodatkową nutkę goryczy. Dlatego tort wydaje się, nie być słodki.

Jak wykonać Krem Kawowy?

Wykonanie kremu Kawowego jest dziecinnie proste. Rozpuszczasz kawę, gdy wystygnie mieszasz ją z mascarpone i cukrem pudrem. Następnie dolewasz śmietankę i ubijasz na jednolitą puszystą masę.

Proste.. jeśli o mnie chodzi, to najwyraźniej bardzo się z mascarpone nie lubię. On mnie chyba też… za często mi się warzy.. Dlatego mogę siebie spokojnie nazwać mistrzem ratowania kremów z mascarpone. Przynajmniej raz w tygodniu coś ratuje. :/

Kawałek tortu Baileys

Złotą wskazówką jest aby to, aby wszystkie składniki były w tej samej temperaturze. Jeśli kawa jest za ciepła, krem na pewno się zwarzy. Ja dla pewności wszystkie składniki wkładam do lodówki i mieszam dopiero, gdy wszystkie osiągną temperaturę lodówkową.

Z czym połączyć Krem Kawowy?

Krem kawowy można połączyć zarówno z biszkoptem czekoladowym jak i tradycyjnym – waniliowym. Doskonale pasują do niego kremy tj.: Krem Baileys, Krem Czekoladowy, Krem Śmietankowy, Krem Truflowy, Krem z Białą Czekoladą, Krem Orzechowym, Krem z Kajmakiem, Krem Słony Karmel, Krem Rafaello, Krem Wiśniowy, Krem Malinowy, Krem Cytrynowy, Krem z Cytrynowym Lemon Curd’em, Krem Pomarańczowy, Krem Miętowy.

Artykuł skopiowany ze strony www.slodkipomysl.pl

SMAKI KREMÓW DO TORTU – połączenia smakowe | SŁODKI POMYSŁ

Artykuł skopiowany ze strony www.slodkipomysl.pl

SMAKI KREMÓW DO TORTU – połączenia smakowe | SŁODKI POMYSŁ

Można go połączyć również z następującymi owocami, musami i frużelinami owocowymi: wiśnie, porzeczki, brzoskwinie, pomarańcze, owoce leśne, maliny.

Ciekawego smaku nadaje mu także dodatek: startej skórki z cytryny, wiórek z gorzkiej czekolady, odrobina cynamonu lub przypraw korzennych.

krem kawowy

Krem kawowy

SmartBake.pl wypieki z pomysłem 🙂
5 from 3 votes
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins
Course Deser, Dodatek do deseru
Cuisine worldwide
Servings 4 4=ok 500ml kremu (1przełożenie tortu fi 20cm)
Calories 322 kcal

Equipment

  • mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
  • średnia miska
  • szpatułka silikonowa

Ingredients
  

  • 200 ml śmietanki kremówki min 30% tłuszczu
  • 250 g mascarpone pełnotłusty (nie light)
  • 80 g cukru pudru 80g = ok 7 łyżek
  • 2 łyżki kawy instant
  • 1 łyżka gorącej wody

Instructions
 

  • Rozpuszczam kawę w łyżce gorącej, przegotowanej wody. Odstawiam do przestygnięcia.
  • Serek mascarpone, cukier puder oraz rozpuszczoną kawę, umieszczam w jednym naczyniu. Najpierw mieszam składniki łyżką lub silikonową szpatułką, aż do połączenia.
  • Do powstałej masy wlewam śmietanę i miksuję, aż masa będzie jednolita o kremowej, gęstej konsystencji.

Notes

Wszystkie składniki kremu muszą być w tej samej temperaturze.
Jeśli krem się zwarzy (z różnych przyczyn), nie panikuj! Podgrzej krem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Schłodź w lodówce przez ok. 12h lub w zamrażarce ok. 2h. Zimną masę ubij w wąskim, a wysokim naczyniu.
Keyword kawa instant, krem śmietanowy, krem z mascarpone

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
2
+1
10
+1
21
+1
13
+1
1
+1
1
+1
3

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)