biały krem
Kremy śmietanowe,  Przepisy

Krem kokosowo-śmietanowy

Często pytacie mnie o dobry krem kokosowo-śmietanowy. Wiem, że często są z nim problemy, ponieważ naturalny aromat kokosu nie jest wystarczająco (zadowalająco) wyczuwalny w kremie. Na szczęście jest kilka trików dzięki, którym możemy podkręcić jego smak.

Przede wszystkim naturalny aromat kokosu możemy wzbogacić dzięki zalaniu go mlekiem kokosowym i odparowaniu wody z mleka. Powstanie papka/ pasta, którą należy zmielić. Nie mielcie, jeśli zależy wam, aby tekstura kokosu była wyczuwalna w masie. Dzięki odparowaniu wody, to co interesuje nas najbardziej, czyli aromat, nadal pozostał w naszej papce. Dodanie białej czekolady do masy spowoduje, że będzie bardziej w smaku przypominała wafelek princessa kokosowa. Jednak pamiętajcie, aby nie przesadzić z cukrem do śmietany, przecież czekolada też jest słodka. Szczypta soli, wydobędzie smak naszego kremu.

Kilka prostych trików, a krem jakby lepszy. Wypróbujcie ten krem u siebie i napiszcie w komentarzu jak wam się poszło. 🙂

Z poniższego przepisu wychodzi ok. 1,2kg masy. Taka ilość powinna starczyć na przełożenie 3x tortu o średnicy 20cm. Nie za bardzo wiem jakie przeliczanie porcji najbardziej będzie wam pasowało. Dla porządku przyjęłam, że są to składniki na 10 porcji. Jeśli potrzebujecie mniej lub więcej kremu po prostu zmieńcie ilość porcji.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)