Krem maślano – serowy to połączenie masła i serka naturalnegodo smarowania. Choć niektórym może się wydawać, że te dwa składniki nie pasują do siebie, jednak po spróbowaniu kremu maślano – serowego na pewno zmienią zdanie.
Ja cukru dodałam do smaku. W moim przypadku 4 łyżki stołowe wystarczyły. Krem ma przyjemny słodko – słono – kwaśny smak. Krem maślano – serowy idealnie komponuje się z ciastem jako przełożenie między blatami lub jako słodka warstwa kremu rozsmarowana na cieście.
Ja tego kremu użyłam do dekoracji ciasta marchewkowego. Przepis możesz znaleźć klikając na poniższy link/obrazek.
150gserka naturalnego do smarowaniatypu: Philadelphia
3łyżkicukru pudrudo smaku (u mnie starczyły 3 łyżki)
1łyżeczkasoku z cytryny
Instructions
Zgromadź i odważ składniki.
Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w misie miksera. Zimny serek dodaj do masła.
Masło z serkiem ubijaj, aż przekształci się w puszystą i gładką masę. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Dodaj cukier puder (do smaku).
Keyword do smarowania, krem, serek naturalny
Jeśli spodobał Ci się powyższy przepis zachęcam do zapisania się do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.
Dziękuję za to pytanie. Niestety moim zdaniem nie nadaje się do tynkowania, ponieważ ma bardzo kruchą konsystencję. Ze względu na to, wykonywanie jakichkolwiek ozdób jest trudne. Ja najpierw rozsmarowałam krem na cieście, w miarę równomiernie a potem schłodziłam całość. Gdy masło stwardniało, ciepłą łyżką (podgrzaną pod kranem) wykonałam zamierzone wzory. Co do łączenia tego kremu z masą cukrową to nie jestem pewna, ale myślę, że ozdoby z masy cukrowej położone na tym kremie nie rozpuszczą się. Pozdrawiam.
2 komentarze
Agnieszka - SmartBake.pl
Dziękuję za to pytanie. Niestety moim zdaniem nie nadaje się do tynkowania, ponieważ ma bardzo kruchą konsystencję. Ze względu na to, wykonywanie jakichkolwiek ozdób jest trudne. Ja najpierw rozsmarowałam krem na cieście, w miarę równomiernie a potem schłodziłam całość. Gdy masło stwardniało, ciepłą łyżką (podgrzaną pod kranem) wykonałam zamierzone wzory. Co do łączenia tego kremu z masą cukrową to nie jestem pewna, ale myślę, że ozdoby z masy cukrowej położone na tym kremie nie rozpuszczą się. Pozdrawiam.
Jola Wachadzka
A czy krem nadaje się do tynkowania tortu? Ciekawa jestem też czy rozpuszcza masę cukrową. Niestety nie znalazłam tej informacji w artykule 🙁