krem maślano - serowy
Kremy,  Kremy do tynkowania tortu,  Kremy maślane,  Przepisy

Krem maślano – serowy

Krem maślano – serowy to połączenie masła i serka naturalnego do smarowania. Choć niektórym może się wydawać, że te dwa składniki nie pasują do siebie, jednak po spróbowaniu kremu maślano – serowego na pewno zmienią zdanie.

ciasto korzenne

Ja cukru dodałam do smaku. W moim przypadku 4 łyżki stołowe wystarczyły. Krem ma przyjemny słodko – słono – kwaśny smak. Krem maślano – serowy idealnie komponuje się z ciastem jako przełożenie między blatami lub jako słodka warstwa kremu rozsmarowana na cieście.

Ja tego kremu użyłam do dekoracji ciasta marchewkowego. Przepis możesz znaleźć klikając na poniższy link/obrazek.

krem maślano - serowy

Krem maślano-serowy

Danie: Deser
Rodzaj: łatwe
Słowa kluczowe: do smarowania, krem, serek naturalny
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Porcje: 4
SmartBake.pl zawsze udane wypieki
Wydrukuj

Składniki

  • 200 g zimnego masła min. 82% zawartości tłuszczu
  • 150 g serka naturalnego do smarowania typu: Philadelphia
  • 3 łyżki cukru pudru do smaku (u mnie starczyły 3 łyżki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

  • Zgromadź i odważ składniki.
    krem serowo-maślany
  • Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w misie miksera. Zimny serek dodaj do masła.
    krem serowo-maślany
  • Masło z serkiem ubijaj, aż przekształci się w puszystą i gładką masę. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Dodaj cukier puder (do smaku).
    krem maślano - serowy

Jeśli spodobał Ci się powyższy przepis zachęcam do zapisania się do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂

2 komentarze

  • Jola Wachadzka

    5 stars
    A czy krem nadaje się do tynkowania tortu? Ciekawa jestem też czy rozpuszcza masę cukrową. Niestety nie znalazłam tej informacji w artykule 🙁

  • Agnieszka - SmartBake.pl

    Dziękuję za to pytanie. Niestety moim zdaniem nie nadaje się do tynkowania, ponieważ ma bardzo kruchą konsystencję. Ze względu na to, wykonywanie jakichkolwiek ozdób jest trudne. Ja najpierw rozsmarowałam krem na cieście, w miarę równomiernie a potem schłodziłam całość. Gdy masło stwardniało, ciepłą łyżką (podgrzaną pod kranem) wykonałam zamierzone wzory. Co do łączenia tego kremu z masą cukrową to nie jestem pewna, ale myślę, że ozdoby z masy cukrowej położone na tym kremie nie rozpuszczą się. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)