krem karmelowy
Kremy,  Kremy śmietanowe,  Przepisy,  Slider

Krem słony karmel

Krem słony karmel powstaje po skarmelizowaniu cukru i wymieszaniu go z masłem. Ma przyjemną gładką teksturę, a jego smak jest wzbogacamy poprzez dodatek soli.

Ten krem to prawdziwa poezja smaków, połączenie tego co smakuje nam najbardziej 🙂 Słodycz cukru, przełamana odrobiną soli, a wszystko to połączone gładką teksturą masła.

Już sam proces przygotowywania sprowadza do kuchni wrażliwe nosy domowników, a każdy pyta: Co tak pachnie? I tak jest w istocie. Zapach jest cudowny. Zapach, smak, konsystencja przywołuje dzieciństwo. Przypomniały mi się cukierki krówki, w papierkowych opakowaniach, sprzedawane na wagę na pobliskim targu.

Proces przygotowania kremu słony karmel do najłatwiejszych nie należy, ale każdy na pewno sobie z nim poradzi. Trudność polega przede wszystkim na odpowiednim podgrzaniu cukru, powyżej 168*C ( o procesie karmelizacji możesz poczytać w artykule Co z tą temperaturą?) i ładnym skarmelizowaniu cukru.

Kolejnym ważnym punktem jest przestudzenie! karmelu. Do ciepłej (nie wrzącej) mieszanki dodajemy napęczniałą żelatynę i śmietankę. Mieszamy, aż żelatyna rozpuści się całkowicie. Wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ubijamy mikserem. Cały czas obserwujemy nasz krem. Nie ubijamy zbyt długo tylko do wyraźnego zgęstnienia kremu.

Niektórzy tutaj mogą się przyczepić, że po godzinie w lodówce krem nie jest wystarczająco zimny i nie będzie się ubijał. Jednak z moich obserwacji wynika, że prędzej warzy się bardzo zimny krem niż taki w temp pokojowej. Ten bardzo zimny muszę bardzo długo ubijać zanim zgęstnieje, często zdąży się zwarzyć zanim się ubije. Ten w temperaturze pokojowej wystarczy ubijać tylko chwilkę.  Dodatkowo, zawartość żelatyny sprawia, że krem ubity nawet na pół sztywno ciągle jest stabilny w naszym ciachu, a jednocześnie puszysty 🙂 .

Jeśli mimo wszelkich starań krem rozwarstwił się, musisz go lekko podgrzać, ciągle mieszając. Gdy krem stanie się z powrotem jednolity wkładamy do lodówki, czekamy godzinkę i znowu ubijamy 🙂

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

krem karmelowy

Krem słony karmel

Smartbake.pl wypieki z pomysłem 🙂
4.88 from 8 votes
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins
Course Deser
Cuisine desery polskie
Servings 600 ml
Calories 435 kcal

Equipment

  • garnuszek
  • blender lub mikser
  • plastikowa szpatułka
  • waga kuchenna

Ingredients
  

  • 200 g cukru kryształ
  • 60 ml wody
  • 85 g masła
  • 500 ml śmietanki 36%
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki żelatyny zalanej wodą i napęczniałej

Instructions
 

  • Przygotuj składniki. Zalej żelatynę wodą.
  • Do małego rondelka wlej wodę. Gotuj do momentu aż cukier rozpuści się, zaczną pojawiać się małe duże bąble, a cukier zacznie brązowieć. Pod żadnym pozorem nie mieszaj.
  • Gdy cukier zacznie brązowieć zmniejsz ogień i dodaj masło. Mieszaj, aż do rozpuszczenia masła. Do jednolitej mieszanki dodaj sól. Gotuj, aż do zagęszczenia mieszaniny. UWAGA: Przygotowany karmel jest bardzo gorący na tym etapie.
  • Odstaw na bok. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia.
  • Do lekko ostudzonego karmelu dodaj śmietany. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Włóż do lodówki na godzinę. Po ostudzeniu ubij mikserem, aby zwiększyć puszystość kremu. Obserwuj cały czas. Nie ubijaj zbyt długo. Tylko do zauważalnego zgęstnienia kremu.
Keyword cukier puder, krem karmelowy, krem słony karmel, masa karmelowa, masło, słony karmel, śmietana

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
12
+1
3
+1
3
+1
2
+1
2
+1
0
+1
1

14 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)