Krem śmietanowy – wersja podstawowa z serkiem mascarpone.
SmartBake.pl – sprawdzone przepisy
Prep Time 15 mins
Cook Time 0 mins
Total Time 15 mins
Course Dessert
Cuisine łatwe
Servings 2 przełożenia tortu fi20 (ok. 1L)
Calories 332 kcal
- 400 ml śmietany schłodzonej min 30%
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru dodaj do smaku, jeśli lubisz słodkie kremy
- 1 szt aromat według uznania lub 1 łyżka soku z cytryny
Przygotuj składniki. Otwórz śmietanę i serek mascarpone.
Śmietanę, dobrze schłodzoną wlej do misy miksera. Miksuj na niskich obrotach, dodając cukier puder po łyżce. Za każdym razem poczekaj, aż cukier całkowicie zniknie w masie. Następnie zwiększ obroty miksera gdy śmietana przestanie chlupać w misie (inaczej zachlapiemy całą kuchnię).
Gdy śmietana zacznie zmieniać swoją konsystencję na gęściejszą, włącz wolne obroty miksera. Zacznij dodawać serek mascarpone. Po łyżce, za każdym razem czekaj, aż serek rozmiesza się z masą.
Gotowy krem śmietanowy można wykorzystać jako wypełnienie tortów lub jako dodatek do deserów.
Zagęszczanie kremu (2 sposoby):
- Gdy potrzebujesz, aby Twój krem był extra stabilny rozmocz łyżeczkę żelatyny w ok. 30ml wody. Gdy stężeje podgrzej w mikrofalówce przez ok. 5s, wymieszaj, jeśli to konieczne podgrzej przez kolejne 2s. Żelatyna nie może się zagotować, ponieważ straci swoje właściwości. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do masy śmietanowej. Wstaw do lodówki na 30min. , gdy krem zagęści się, będzie gotowy do użycia.
- Do wykonywania ozdób i dekoracji z kremu śmietanowego użyj proporcji 1:1. Czyli 250ml śmietany do 250 ml serka mascarpone.
Keyword krem, masa, śmietanowy
4 komentarze
Agnieszka Niedźwiedzka
na fi 21 cm średnicy tortu oczywiście 🙂 . W przypadku kremu maślanego z mlekiem skondensowanym ilość mleka należy zmniejszyć tylko do wykonywania ozdób kremem, czyli kwiatów, rozetek itp. W przypadku tynkowania proszę trzymać się przepisu, czyli 1porcja masła w gramach : 1 porcji mleka skond. w gramach. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂
Anonim
fi 21 tj średnica czy inna miara ? mam jeszcze pytanie odnośnie kremu milky way użytego jako tynkowanie, dobrze rozumie ze tam trzeba zmniejszyc ilośc mleka skondensowanego a masła ilośc zostaje tak sama ?
Agnieszka Niedźwiedzka
Witam 🙂 Ja na jedno przełożenie tortu fi21 używam ok 250ml schłodzonej śmietany i 150g mascarpone, i ok. 2 łyżki cukru pudru. Warstwa ma wtedy wysokość do 2cm. Pozdrawiam 🙂
przeliczanie
Bardzo proszę o instrukcję przeliczania składników. Np biszkopt ustawiam na 21 cm, natomiast krem wówczas na ile porcji, bo raczej nie 21 bo wychodzi np 1 litr smietany i 1 l mascarpine co jest za duzo na jedna warstwe