
Krem truflowy na dwa sposoby
Krem truflowy to nietuzinkowe połączenie smaku czekolady, rumowego aromatu i chrupkiej konsystencji orzeszków. Smakuje pysznie, a przy tym jest lekki i puszysty. Najprostszą do wykonania jest wersja tego kremu przygotowana z użyciem cukierków truflowych, które są dostępne na rynku praktycznie w każdym sklepie spożywczym.
Skąd wzięła się nazwa Krem Truflowy?
Najpierw należy sobie zadać pytanie: Co to jest trufla? Trufla to jaki grzyb i chyba, każdy o tym wie. W takim razie co ma piernik do wiatraka? Dlaczego te cukierki nazywają się jak ten grzyb, który w smaku nawet cukierka nie przypomina? (podobno, do końca nie wiem, bo jeszcze trufli – grzyba, nie próbowałam).

Pierwotnie truflami nazywano ręcznie formowane cukierki, przygotowane z ganache (czyli czekolady ze śmietaną). Cukierki te obtaczano w cynamonie, kakao, kokosie itp. Ze względu na bardzo nie regularny kształt, wyglądem przypominały trufle (grzyba). Stąd się wzięła nazwa tych słodkich czekoladowych cukierków. Oczywiście z czasem zmieniała się nie tylko receptura ale i kształt cukierka. Dlatego obecne cukierki trufle niczym nie przypominają tych wykonywanych pierwotnie.
Z drugiej strony, trufla (grzyb) jest wyborem bardzo luksusowym. Dlatego producentom tych słodkości bardzo pasuje, żeby nazwa tych czekoladek się nie zmieniła.
O przepisie na Krem Truflowy
Poniżej znajdziecie przepisy na dwa rodzaje kremów truflowych. Wystarczy, że przewiniesz stronę na sam dół, a na pewno je znajdziesz.
Pierwszy przepis na krem truflowy opiera się na cukierkach truflowych. Zauważcie jednak, że czekolada z której zrobiony jest ten krem nie zawiera dużej ilości kakao. Dlatego ważne jest, aby uzupełnić te braki dodatkową porcją ciemnej czekolady. Inaczej krem będzie bardzo niestabilny.
Dla tradycjonalistów poniżej wstawiam, przepis na krem „jak truflowy”, przygotowany w całości z czekolady, śmietanki, masła i alkoholu. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com. Trochę go przekształciłam tak, aby lepiej pasował do mojego smaku i stylu pieczenia, gotowania.
Krem Truflowy (z cukierkami Trufle)
Danie: Deser
Rodzaj: worldwide
Słowa kluczowe: czekolada, dekorowanie tortu, krem, krem do tortu, krem truflowy
Przygotowanie: 15 minutes
czas studzenia: 2 hours
Razem: 2 hours 15 minutes
Porcje: 500 ml kremu
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Wydrukuj
NIEZBĘDNY SPRZĘT
- garnuszek
- waga kuchenna
- szpatuła silikonowa
- blender ręczny
Składniki
- 200 ml śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu
- 175 g cukierków truflowych posiekanych
- 80 g ciemnej czekolady 64% zawartości kakao
- 100 g serka mascarpone
Przygotowanie
- Odmierz śmietankę, odważ czekoladę gorzką, trufle. Serek mascarpone zostawiamy na później. Czekoladę i cukierki truflowe posiekaj na drobne kawałki.
- W garnuszku podgrzej śmietankę, posiekaną czekoladę i cukierki truflowe. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i ujednolicenia masy. Kremu nie wolno zagotować.
- Jeśli zależy Ci na gładkim kremie, przecedź krem przez sito. Krem odstawiamy do wystudzenia, a następnie do lodówki najlepiej na całą noc.
- Gdy krem będzie już zimny zmieszaj go razem z serkiem mascarpone. Połącz te dwa składniki razem mieszając początkowo silikonową szpatułką, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym. Najlepiej w wąskim naczyniu o wysokich ściankach. Krem miksuj do momentu, aż stanie się gęsty, puszysty i jaśniejszy.
- Gotowy krem możesz kłaść bezpośrednio na ciasto/tort lub przełożyć do worka cukierniczego. Przed wykonaniem ozdób z tym kremem polecam schłodzić go chwilkę (ok. 15mim) w lodówce.
Krem Truflowy od podstaw
Danie: Deser
Rodzaj: worldwide
Słowa kluczowe: ciamna czekolada, krem truflowy, mleczna czekolada, rum, śmietanka
Przygotowanie: 15 minutes
Czas studzenia: 2 hours
Razem: 2 hours 15 minutes
Porcje: 500 ml kremu
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Wydrukuj
NIEZBĘDNY SPRZĘT
- waga kuchenna
- rondelek mały lub miska
- mikser ręczny lub blender
- szpatułka silikonowa
Składniki
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 g gorzkiej czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 60 g masła
- 50 ml rumu
- 20 ml spirytusu
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- mała torebka cukru wanilinowego ok 16 g
Przygotowanie
- Zgromadź, odmierz i odważ wszystkie składniki. Masło pokrój na kawałeczki. Otrzyj pomarańczę ze skórki.
- W małym garnuszku rozpuść masło, czekoladę, cukier waniliowy i śmietankę. Poczekaj, aż roztopi się połowa składników w garnuszku, a drugiej połowie pozwól się roztopić pod wpływem już nagromadzonego ciepła (na wyłączonej kuchence). Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Cały czas mieszając wlej oba alkohole (powoli, partiami) i dodaj skórkę pomarańczową.
- Wystudź. Mieszaj co jaki czas, aż do uzyskania gęstszej konsystencji.
- Włóż do lodówki do ostudzenia, najlepiej na całą noc. Zimny krem możesz ubić używając blendera lub robota ręcznego. Krem miksuje się najlepiej w wysokim, a wąskim naczyniu.
- Gotowy krem można bezpśrednio nakładać na ciasto/tort/deser lub za pomocą rękawa cukierniczego.
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
4
+1
3
+1
1
+1
6
+1
0
+1
1
+1
0




You May Also Like


CakePoPs, czyli pyszne ciasteczka na patyku.
31 maja 2019

BŁĘDY najczęściej popełniane w kuchni.
25 lutego 2019
