Krem truflowy to nietuzinkowe połączenie smaku czekolady, rumowegoaromatu i chrupkiej konsystencji orzeszków. Smakuje pysznie, a przy tym jest lekki i puszysty. Najprostszą do wykonania jest wersja tego kremu przygotowana z użyciem cukierków truflowych, które są dostępne na rynku praktycznie w każdym sklepie spożywczym.
Skąd wzięła się nazwa Krem Truflowy?
Najpierw należy sobie zadać pytanie: Co to jest trufla? Trufla to jaki grzyb i chyba, każdy o tym wie. W takim razie co ma piernik do wiatraka? Dlaczego te cukierki nazywają się jak ten grzyb, który w smaku nawet cukierka nie przypomina? (podobno, do końca nie wiem, bo jeszcze trufli – grzyba, nie próbowałam).
Trufla, źródło: Wikipedia
Pierwotnie truflami nazywano ręcznie formowane cukierki, przygotowane z ganache (czyli czekolady ze śmietaną). Cukierki te obtaczano w cynamonie, kakao, kokosie itp. Ze względu na bardzo nie regularny kształt, wyglądem przypominały trufle (grzyba). Stąd się wzięła nazwa tych słodkich czekoladowych cukierków. Oczywiście z czasem zmieniała się nie tylko receptura ale i kształt cukierka. Dlatego obecne cukierki trufle niczym nie przypominają tych wykonywanych pierwotnie.
Z drugiej strony, trufla (grzyb) jest wyborem bardzo luksusowym. Dlatego producentom tych słodkości bardzo pasuje, żeby nazwa tych czekoladek się nie zmieniła.
O przepisie na Krem Truflowy
Poniżej znajdziecie przepisy na dwa rodzaje kremów truflowych. Wystarczy, że przewiniesz stronę na sam dół, a na pewno je znajdziesz.
Pierwszy przepis na krem truflowy opiera się na cukierkachtruflowych. Zauważcie jednak, że czekolada z której zrobiony jest ten krem nie zawiera dużej ilości kakao. Dlatego ważne jest, aby uzupełnić te braki dodatkową porcją ciemnej czekolady. Inaczej krem będzie bardzo niestabilny.
Dla tradycjonalistów poniżej wstawiam, przepis na krem „jak truflowy”, przygotowany w całości z czekolady, śmietanki, masła i alkoholu. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com. Trochę go przekształciłam tak, aby lepiej pasował do mojego smaku i stylu pieczenia, gotowania.
Odmierz śmietankę, odważ czekoladę gorzką, trufle. Serek mascarpone zostawiamy na później. Czekoladę i cukierki truflowe posiekaj na drobne kawałki.
W garnuszku podgrzej śmietankę, posiekaną czekoladę i cukierki truflowe. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i ujednolicenia masy. Kremu nie wolno zagotować.
Jeśli zależy Ci na gładkim kremie, przecedź krem przez sito. Krem odstawiamy do wystudzenia, a następnie do lodówki najlepiej na całą noc.
Gdy krem będzie już zimny zmieszaj go razem z serkiem mascarpone. Połącz te dwa składniki razem mieszając początkowo silikonową szpatułką, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym. Najlepiej w wąskim naczyniu o wysokich ściankach. Krem miksuj do momentu, aż stanie się gęsty, puszysty i jaśniejszy.
Gotowy krem możesz kłaść bezpośrednio na ciasto/tort lub przełożyć do worka cukierniczego. Przed wykonaniem ozdób z tym kremem polecam schłodzić go chwilkę (ok. 15mim) w lodówce.
Keyword czekolada, dekorowanie tortu, krem, krem do tortu, krem truflowy
Zgromadź, odmierz i odważ wszystkie składniki. Masło pokrój na kawałeczki. Otrzyj pomarańczę ze skórki.
W małym garnuszku rozpuść masło, czekoladę, cukier waniliowy i śmietankę. Poczekaj, aż roztopi się połowa składników w garnuszku, a drugiej połowie pozwól się roztopić pod wpływem już nagromadzonego ciepła (na wyłączonej kuchence). Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Cały czas mieszając wlej oba alkohole (powoli, partiami) i dodaj skórkę pomarańczową.
Wystudź. Mieszaj co jaki czas, aż do uzyskania gęstszej konsystencji.
Włóż do lodówki do ostudzenia, najlepiej na całą noc. Zimny krem możesz ubić używając blendera lub robota ręcznego. Krem miksuje się najlepiej w wysokim, a wąskim naczyniu.
Gotowy krem można bezpśrednio nakładać na ciasto/tort/deser lub za pomocą rękawa cukierniczego.
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.
Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂