krem truflowy
Kremy,  Kremy śmietanowe,  Przepisy,  Torty

Krem truflowy na dwa sposoby

Krem truflowy to nietuzinkowe połączenie smaku czekolady, rumowego aromatu i chrupkiej konsystencji orzeszków. Smakuje pysznie, a przy tym jest lekki i puszysty. Najprostszą do wykonania jest wersja tego kremu przygotowana z użyciem cukierków truflowych, które są dostępne na rynku praktycznie w każdym sklepie spożywczym.

Skąd wzięła się nazwa Krem Truflowy?

Najpierw należy sobie zadać pytanie: Co to jest trufla? Trufla to jaki grzyb i chyba, każdy o tym wie. W takim razie co ma piernik do wiatraka? Dlaczego te cukierki nazywają się jak ten grzyb, który w smaku nawet cukierka nie przypomina? (podobno, do końca nie wiem, bo jeszcze trufli – grzyba, nie próbowałam).

Trufla, źródło: Wikipedia
Trufla, źródło: Wikipedia

Pierwotnie truflami nazywano ręcznie formowane cukierki, przygotowane z ganache (czyli czekolady ze śmietaną). Cukierki te obtaczano w cynamonie, kakao, kokosie itp. Ze względu na bardzo nie regularny kształt, wyglądem przypominały trufle (grzyba). Stąd się wzięła nazwa tych słodkich czekoladowych cukierków. Oczywiście z czasem zmieniała się nie tylko receptura ale i kształt cukierka. Dlatego obecne cukierki trufle niczym nie przypominają tych wykonywanych pierwotnie.

Z drugiej strony, trufla (grzyb) jest wyborem bardzo luksusowym. Dlatego producentom tych słodkości bardzo pasuje, żeby nazwa tych czekoladek się nie zmieniła.

O przepisie na Krem Truflowy

Poniżej znajdziecie przepisy na dwa rodzaje kremów truflowych. Wystarczy, że przewiniesz stronę na sam dół, a na pewno je znajdziesz.

Pierwszy przepis na krem truflowy opiera się na cukierkach truflowych. Zauważcie jednak, że czekolada z której zrobiony jest ten krem nie zawiera dużej ilości kakao. Dlatego ważne jest, aby uzupełnić te braki dodatkową porcją ciemnej czekolady. Inaczej krem będzie bardzo niestabilny.

Dla tradycjonalistów poniżej wstawiam, przepis na krem „jak truflowy”, przygotowany w całości z czekolady, śmietanki, masła i alkoholu. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com. Trochę go przekształciłam tak, aby lepiej pasował do mojego smaku i stylu pieczenia, gotowania.

Krem truflowy

Krem Truflowy (z cukierkami Trufle)

SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Prep Time 15 mins
czas studzenia 2 hrs
Total Time 2 hrs 15 mins
Course Deser
Cuisine worldwide
Servings 500 ml kremu
Calories 455 kcal

Equipment

  • garnuszek
  • waga kuchenna
  • szpatuła silikonowa
  • blender ręczny

Ingredients
  

  • 200 ml śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu
  • 175 g cukierków truflowych posiekanych
  • 80 g ciemnej czekolady 64% zawartości kakao
  • 100 g serka mascarpone

Instructions
 

  • Odmierz śmietankę, odważ czekoladę gorzką, trufle. Serek mascarpone zostawiamy na później. Czekoladę i cukierki truflowe posiekaj na drobne kawałki.
    składniki krem truflowy
  • W garnuszku podgrzej śmietankę, posiekaną czekoladę i cukierki truflowe. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i ujednolicenia masy. Kremu nie wolno zagotować.
    rozpuszczająca się czekolada krem truflowy
  • Jeśli zależy Ci na gładkim kremie, przecedź krem przez sito. Krem odstawiamy do wystudzenia, a następnie do lodówki najlepiej na całą noc.
    gładki krem truflowy
  • Gdy krem będzie już zimny zmieszaj go razem z serkiem mascarpone. Połącz te dwa składniki razem mieszając początkowo silikonową szpatułką, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym. Najlepiej w wąskim naczyniu o wysokich ściankach. Krem miksuj do momentu, aż stanie się gęsty, puszysty i jaśniejszy.
    krem truflowy składniki
  • Gotowy krem możesz kłaść bezpośrednio na ciasto/tort lub przełożyć do worka cukierniczego. Przed wykonaniem ozdób z tym kremem polecam schłodzić go chwilkę (ok. 15mim) w lodówce.
    krem truflowy
Keyword czekolada, dekorowanie tortu, krem, krem do tortu, krem truflowy
krem truflowy od podstaw

Krem Truflowy od podstaw

SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Prep Time 15 mins
Czas studzenia 2 hrs
Total Time 2 hrs 15 mins
Course Deser
Cuisine worldwide
Servings 500 ml kremu
Calories 343 kcal

Equipment

  • waga kuchenna
  • rondelek mały lub miska
  • mikser ręczny lub blender
  • szpatułka silikonowa

Ingredients
  

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 60 g masła
  • 50 ml rumu
  • 20 ml spirytusu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • mała torebka cukru wanilinowego ok 16 g

Instructions
 

  • Zgromadź, odmierz i odważ wszystkie składniki. Masło pokrój na kawałeczki. Otrzyj pomarańczę ze skórki.
  • W małym garnuszku rozpuść masło, czekoladę, cukier waniliowy i śmietankę. Poczekaj, aż roztopi się połowa składników w garnuszku, a drugiej połowie pozwól się roztopić pod wpływem już nagromadzonego ciepła (na wyłączonej kuchence). Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • Cały czas mieszając wlej oba alkohole (powoli, partiami) i dodaj skórkę pomarańczową.
  • Wystudź. Mieszaj co jaki czas, aż do uzyskania gęstszej konsystencji.
  • Włóż do lodówki do ostudzenia, najlepiej na całą noc. Zimny krem możesz ubić używając blendera lub robota ręcznego. Krem miksuje się najlepiej w wysokim, a wąskim naczyniu.
  • Gotowy krem można bezpśrednio nakładać na ciasto/tort/deser lub za pomocą rękawa cukierniczego.
Keyword ciamna czekolada, krem truflowy, mleczna czekolada, rum, śmietanka

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
9
+1
4
+1
2
+1
26
+1
1
+1
1
+1
1

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)