Krem z czarnym sezamem jest nieco osobliwy w smaku. Stanowi połączenie sezamu i cukru, które przywołują na myśl popularne ciasteczka sezamowe utopione w przepysznym miodzie.
Bazą tego kremu jest pasta z czarnego sezamu. Tutaj przyrządziłam ją w wersji na słodko, z dodatkiem miodu. W krajach azjatyckich często używa się jej w wersji wytrawnej. Znana jest tam pod nazwą Tahini. Pasta jest czarna jak smoła i bardzo łatwa do przygotowania, ponieważ wystarczy posiadać tylko sezam i blender o dużej mocy.
Aby przygotować sezamowy krem należy oleistą czarną pastę wymieszać razem z miodem. Następnie przy pomocy żółtek i mąk zamieniamy pastę w budyń. Po ostudzeniu dodajemy do ubitego masła i … gotowe. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak cieszyć się smacznie słodkim smakiem kremu z czarnym sezamem.
Krem z czarnym sezamem użyłam jako wypełnienie tortu świątecznego. Świetnie komponuje się z biszkoptem makowym. W torcie znalazła się również słodka chrupiąca beza, a dla przełamania smaku kwaskowy lemon curd.
Sezam prażymy na patelni, aż do momentu gdy zacznie wydzielać orzechowy zapach.
Ostudzony przekładamy do misy blendera/ malaksera i miksujemy, aż do momentu gdy zacznie wydzielać się olej. Po kilku minutach utworzy się gładka pasta.
Do pasty dodajemy miód i znowu blendujemy przez chwilkę.
Z przygotowanego mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w nim mąki. Mieszamy intensywnie, aż do rozpuszczenia wszystkich grudek.
Pozostałe mleko gotujemy. Dodajemy po łyżce pasty sezamowej. (do smaku – ja dodałam ok. pół przygotowanego słoiczka).
Do ciepłej mieszanki sezamowo-mlecznej dodajemy żółtka jaj. Cały czas roztrzepujemy trzepaczką. Gotujemy na wolnym ogniu i powoli ciurkiem dodajemy rozpuszczoną mąkę. Cały czas mieszamy. Gdy powstanie krem o konsystencji gęstego budyniu, odstawiamy go na bok do wystudzenia na przynajmniej 4h. (Jeżeli w kremie pojawiły się grudki, krem należy przecisnąć przez sito.)
Masło ucieramy na puszystą masę. Będzie gotowe gdy podwoi swoją objętość i zmieni kolor na blado żółty.
Do utartego masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Całość mieszamy na niskich obrotach miksera.
Tak powstały krem, przed użyciem chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 1h.
Keyword czarny sezam, krem, krem maślany, masa, masa budyniowa
4 komentarze
Agnieszka Niedźwiedzka
Rzeczywiście ciasto z kremem z czarnego sezamu smakuje zaskakująco pysznie 🙂 Pozdrawiam
Anonim
polecam te ciasto jest pyszne
Agnieszka - SmartBake.pl
Dziękuję 🙂
Halina
Krem fajny. Bardzo słodki. Bardzo dobrze smakuje z żurawiną. 🙂