krem z czarnym sezamem
Kremy,  Kremy maślane,  Przepisy,  Strona Główna

Krem z czarnym sezamem

Krem z czarnym sezamem jest nieco osobliwy w smaku. Stanowi połączenie sezamu i cukru, które przywołują na myśl popularne ciasteczka sezamowe utopione w przepysznym miodzie.

Bazą tego kremu jest pasta z czarnego sezamu. Tutaj przyrządziłam ją w wersji na słodko, z dodatkiem miodu. W krajach azjatyckich często używa się jej w wersji wytrawnej. Znana jest tam pod nazwą Tahini. Pasta jest czarna jak smoła i bardzo łatwa do przygotowania, ponieważ wystarczy posiadać tylko sezam i blender o dużej mocy. 

Aby przygotować sezamowy krem należy oleistą czarną pastę wymieszać razem z miodem. Następnie przy pomocy żółtek i mąk zamieniamy pastę w budyń. Po ostudzeniu dodajemy do ubitego masła i … gotowe. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak cieszyć się smacznie słodkim smakiem kremu z czarnym sezamem.

tort makowy

Krem z czarnym sezamem użyłam jako wypełnienie tortu świątecznego. Świetnie komponuje się z biszkoptem makowym. W torcie znalazła się również słodka chrupiąca beza, a dla przełamania smaku kwaskowy lemon curd.

krem z czarnym sezamem

Krem z czarnym sezamem.

SmartBake.pl sprawdzone przepisy
5 from 5 votes
Prep Time 30 mins
Chłodzenie 4 hrs
Total Time 4 hrs 30 mins
Course Deser
Cuisine egzotyczny
Servings 1000 ml
Calories 453 kcal

Ingredients
  

  • 125 ml czarny sezam
  • 3-4 łyżek miodu
  • 350 ml mleka
  • 2 szt żółtek jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżek mąki pszennej
  • 300 g masła

Instructions
 

  • Sezam prażymy na patelni, aż do momentu gdy zacznie wydzielać orzechowy zapach.
  • Ostudzony przekładamy do misy blendera/ malaksera i miksujemy, aż do momentu gdy zacznie wydzielać się olej. Po kilku minutach utworzy się gładka pasta.
    sezam
  • Do pasty dodajemy miód i znowu blendujemy przez chwilkę.
    sezam z miodem
  • Z przygotowanego mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w nim mąki. Mieszamy intensywnie, aż do rozpuszczenia wszystkich grudek.
    mleko
  • Pozostałe mleko gotujemy. Dodajemy po łyżce pasty sezamowej. (do smaku – ja dodałam ok. pół przygotowanego słoiczka).
    mleko z sezamem
  • Do ciepłej mieszanki sezamowo-mlecznej dodajemy żółtka jaj. Cały czas roztrzepujemy trzepaczką. Gotujemy na wolnym ogniu i powoli ciurkiem dodajemy rozpuszczoną mąkę. Cały czas mieszamy. Gdy powstanie krem o konsystencji gęstego budyniu, odstawiamy go na bok do wystudzenia na przynajmniej 4h. (Jeżeli w kremie pojawiły się grudki, krem należy przecisnąć przez sito.)
    mleko sezam jaja
  • Masło ucieramy na puszystą masę. Będzie gotowe gdy podwoi swoją objętość i zmieni kolor na blado żółty.
    przykryta pasta
  • Do utartego masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Całość mieszamy na niskich obrotach miksera.
    ubite masło krem
  • Tak powstały krem, przed użyciem chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 1h.
    krem sezamowy
Keyword czarny sezam, krem, krem maślany, masa, masa budyniowa

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

4 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)