
Krem z likierem Baileys
Krem Baileys idealnie pasuje do tortów i ciast. Docenią go szczególnie Ci, którzy lubią nutkę (nie za mocną) goryczy w cieście. Dzięki temu, że jego podstawą jest śmietanka jest lekki i puszysty. Alkohol jest delikatnie wyczuwalny. Co idealnie komponuje się z delikatnie czekoladowym smakiem kremu. Idealnie smakuje w połączeniu z karmelem, kawą lub czekoladą. Czasami dodaje do niego, wiórki czekoladowe lub karmelowe kosteczki.

Baileys to irlandzki likier utworzony na bazie śmietanki i whiskey, z dodatkiem wanilii i kakao. Jak widać, grzechem byłoby przygotować ten krem na innym składniku niż śmietanka. Baileys występuje również w innych kombinacjach smakowych (np.: z dodatkiem czekolady, kawy, karmelu itp.), także Twój krem za każdym razem może mieć inny smak i nie musisz daleko szukać, ponieważ zawsze możesz skorzystać z tego przepisu. 🙂
Czy krem Baileys zawsze się udaje?
Stopień trudności wykonania tego kremu mogłabym określić jako średni. Średni ze względu na konieczność przygotowania żelatyny i prawidłowego rozpuszczenia jej w likierze. Niektórzy kremy z zawartością żelatyny nazywają musami. Ja jednak wolę pozostać przy nazewnictwie „krem”, a określenie mus pozostawić dla „musów” owocowych, z którymi nieodzownie kojarzy mi się to określenie.
Przygotowując ten krem zwróć uwagę, żeby wszystkie składniki były w tej samej temperaturze. Nawet jeśli likier jest w temp pokojowej (22*C), a śmietankę dopiero co wyjęliśmy z lodówki i ma ok. 10*C. Zbyt duża różnica temperatur spowoduje, że krem się zwarzy. Jenak nie martw się, krem Baileys można jeszcze uratować.
Co zrobić gdy Krem Baileys się zwarzył?
Czasami zdarza się nawet najlepszym, że krem się zwarzy. Ja chociaż doskonale wiem (teoretycznie) dlaczego krem się zwarzył to jednak w codziennej praktyce, przynajmniej raz w tygodniu ratuje jakiś krem. Ten należy do tych kremów, które lubią się zwarzyć. Nie martw się. Zwarzony krem wystarczy podgrzać w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Uważaj, aby go nie zagotować, ponieważ zawarta w nim żelatyna straciłaby swoje właściwości. Krem się zważył, gdy jego jednolita konsystencja zamieniła się w taką bardziej „kłaczkowatą”, a on sam zaczyna bardziej chlupać podczas ubijania. O przyczynach warzenia się kremu poczytaj tutaj.
W kąpieli wodnej, podgrzewaj krem ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W mikrofalówce podgrzej najpierw przez 5 sekund i wymieszaj. Czynność tę powtarzaj parę razy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem odłóż do całkowitego ochłodzenia. Następnie przełóż do wysokiego, a wąskiego pojemnika i ubij (zauważyłam, że kremy lepiej ubijają się w takich pojemnikach).
Krem z likierem Baileys
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Prep Time 20 mins
Czas chłodzenia 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins
Course Deser, Dodatek do deseru
Cuisine worldwide
Servings 4 porcje (4porcje na tort fi 20cm)
Calories 232 kcal
Equipment
- rondelek mały
- mikser elektryczny, ręczny lub wolnostojący
- szpatuła silikonowa
- pojemnik do namoczenia żelatyny
Ingredients
- 250 g śmietany
- 3 łyżeczki żelatyny
- ½ szklanki likieru Baileys
- 2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie
- karmelowe perełki lub
- czekoladowe wiórki
Instructions
- Przygotuj wszystkie składniki.
- Żelatynę zalej wodą, odstaw na 10 minut do napęcznienia.
- W małym rondelku podgrzej likier Baileys ( nie gotuj) dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny. Odstaw do ostudzenia. Płyn powinien nie być chłodny, ale jeszcze nie stężały.
- Gdy likier jest już chłodny, zacznij ubijać śmietankę z cukrem pudrem.
- Do ubitej śmietanki wlej w kilku partiach, ostudzony likier. Za każdym razem wymieszaj.
- Wymieszaj krem na jednolitą masę. Włóż krem do lodówki na min 30min.
Notes
Jeśli za bardzo schłodzisz likier, nic się nie martw. Podgrzej w mikrofalówce przez parę sekund, aż do rozpuszczenia. (Pamiętaj: żelatyny nie można zagotować, ponieważ straci swoje właściwości)
Jeśłi zwarzy Ci się krem (czasami się tak dzieje, gdy temperatury składników są bardzo zróżnicowane), podgrzej całość w mikrofalówce ( po parę sekund, nie zagotuj!), lub w kąpieli wodnej. Wymieszaj całość, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Chłodź w lodówce przez ok 1h. Znów wymieszaj. Zimny krem umieść w wąskim, a wysokim pojemniku i ubij powtórnie (blenderem lub mikserem ręcznym).
Krem po całkowitym schłodzeniu ładnie utrzymuje kształt, nadaje się do wykonania nim prostych ozdób. Niestety, ze względu na zawartość śmietanki, nie nadaje się pod masę cukrową, ponieważ ją rozpuszcza.
Keyword Baileys, krem, likier, śmietanka
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
4
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0




You May Also Like


Ciasto parzone – wiadomości podstawowe.
13 stycznia 2020

Tarta z jabłkami.
28 maja 2020
