lukier cytrynowy
Dodatki,  Przepisy,  Strona Główna

Lukier cytrynowy

Lukier cytrynowy jest najlepszym dodatkiem do ciast w każdej postaci. W Polsce jest bardzo popularny, ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Drożdżówka lub pączek oblany lukrem smakuje obłędnie. Dodatek białego barwnika powoduje, że nasz lukier nie tylko pięknie ożywia smak naszych łakoci, lecz również wygląda obłędnie.

Zobacz również przepis na ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kakaowym wzorem

Lukier cytrynowy

Przygotowanie: 5 minutes
Wydrukuj

Składniki

  • 140 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  • Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i ucieramy łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier.
    Ewentualne grudki rozcieramy łyżką o ścianki miseczki.
    Dostosowujemy konsystencję. Jeśli jest za gęsty dodajemy jeszcze parę kropli soku z cytryny lub wody, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. Rzadki lukier będzie bardziej przeźroczysty doskonały do pączków lub drożdżówek. Gęstszy lukier nadaje się do dekoracji prostych ciasteczek.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)