lukier cytrynowy
Dodatki,  Przepisy,  Strona Główna

Lukier cytrynowy

Lukier cytrynowy jest najlepszym dodatkiem do ciast w każdej postaci. W Polsce jest bardzo popularny, ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Drożdżówka lub pączek oblany lukrem smakuje obłędnie. Dodatek białego barwnika powoduje, że nasz lukier nie tylko pięknie ożywia smak naszych łakoci, lecz również wygląda obłędnie.

Zobacz również przepis na ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kakaowym wzorem

Lukier cytrynowy

5 from 2 votes
Prep Time 5 mins
Calories

Ingredients
  

  • 140 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Instructions
 

  • Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i ucieramy łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier.
    Ewentualne grudki rozcieramy łyżką o ścianki miseczki.
    Dostosowujemy konsystencję. Jeśli jest za gęsty dodajemy jeszcze parę kropli soku z cytryny lub wody, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. Rzadki lukier będzie bardziej przeźroczysty doskonały do pączków lub drożdżówek. Gęstszy lukier nadaje się do dekoracji prostych ciasteczek.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)