Mąka,  Porady,  Strona Główna

Mąki bezglutenowe – rodzaje i zastosowanie

Mąki bezglutenowe nie tylko są smaczne ale i zdrowe. Z powodzeniem można nimi zastąpić większość mąk pszennych używanych w codziennej diecie. Niestety nie wszystkie i musimy być tego świadomi, że wypieki z mąk bezglutenowych nie są tak puszyste jak z mąk tradycyjnych.

Poniżej, w formie tabeli, przedstawiłam dla was zawartość znaczących składników odżywczych w zbożach i roślinach mącznych. W ostatnich dwóch kolumnach umieściłam Indeks Glikemiczny (GI – glycemic index). Dla przypomnienia powiem waż, że index glikemiczny informuje nas jaka ilość glukozy krąży w naszej krwi po dwóch godzinach od posiłku. Wynika z tego, że należy sięgać po produkty o NISKIM indeksie glikemicznym.

Powyższa tabela obrazuje nam, które rośliny najlepiej odżywiają nasz organizm. Na prowadzenie wysunęła się komosa , która jest polecana ze względu na wysoką zawartość witamin. Razem z nią na podium stoi amarantus, spożycie którego wzbogaci naszą dietę w wapń, magnez i żelazo. Właściwości tych roślin wzajemnie uzupełniają się. Powinniśmy wprowadzić produkty pochodzące z tych roślin do naszej codziennej diety. Komosę, najczęściej ryżową, możemy łączyć z amarantusem na przykład przygotowując „owsiankę”, mus lub przepyszną sałatkę.

Aby dowiedzieć się więcej o mąkach bezglutenowych, kliknij poniższe linki lub wybierz zakładkę z rozwijanego menu głównego.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂

2 komentarze

  • Nicolialia Pizzeria

    Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it
    from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make
    my blog shine. Please let me know where you got your design. Thanks a lot

  • admin

    Hi, I am using Ashe theme from WordPres site. Thank you for your comment. I’m still working on getting the great look to my blog.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)