Makowa Panienka
Ciasta,  Ciasta składane,  Przepisy,  Slider

Ciasto Makowa Panienka z Żurawiną

Przepyszne ciasto Makowa Panienka z Żurawiną to połączenie moich ulubionych smaków. Gorycz maku, kwaskowatość żurawiny, lekkość bitej śmietany i słodycz czekolady mlecznej. Jak dla mnie idealne połączenie smaków i tekstur.

Przygotowanie togo ciasta nie jest trudne. Aby przygotować makową panienkę musisz upiec biszkopt makowy. Przygotowuje się go podobnie jak zwykły biszkopt, jednak zamiast mąki używamy innych składników: mielonych migdałów i wiórek kokosowych. Migdały i kokos doskonale podbijają smak maku. Biszkopt makowy nie zawiera mąki pszennej, a co za tym idzie jest  bezglutenowy. Do jego przyrządzenia używamy białek i żółtek jaja kurzego, mąki migdałowej, cukru, wiórek kokosowych i proszku do pieczenia. Wszystko to sprawia, że biszkopt makowy jest lekki i nie zapychający. Dla osób ze szczególną nietolerancją glutenu, proszek do pieczenia można pominąć, ciasto i tak ładnie urośnie. Ja często używam tego biszkoptu również jako blat do tortu.

ciasto makowa panienka

Kolejną warstwą ciasta jest żurawina. Ja używam żurawiny mrożonej. Bez odmrażania prażę jej owoce na patelni. Następnie dodaje miodu i dalej prażę do uzyskania konsystencji gęstej marmolady. Na samym końcu dodaję napęczniałą żelatynę. Tak powstałą frużelinę chłodzimy w lodówce przez minimum 2h. Frużelina żelatynowa z mojego przepisu nie jest bardzo słodka. Przyjemny słodko-kwaśny smak to idealny akcent smakowy tego deseru.

Śmietana kremówka ubijana z serkiem mascarpone i cukrem pudrem nadaje ciastu lekkości i przyjemnego mleczno-słodkiego smaku. Śmietana nie jest przesłodzona dzięki czemu możemy delektować się jej prawdziwym  smakiem. Ubijana śmietana musi być zimna. Wtedy lepiej się ubija a prawdopodobieństwo zwarzenia jest mniejsze. Śmietanę najlepiej ubijać od razu po połączeniu z serkiem mascarpone, stopniowo dodając cukier puder. Wszystkie składniki muszą być chłodne.

polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa, wbrew temu co mogłoby się wydawać, lubi płatać figle. Wiele osób skarży się, że co jak co, ale polewa im nigdy nie wychodzi. Myślę, że wina leży po stronie masła. Do przygotowania polewy czekoladowej musimy rozpuścić masło razem z czekoladą. Niestety masło bardzo szybko się klaruje (oddziela się tłuszcz od innych substancji), często jest to przyczyną nie ładnie wyglądającej polewy. Zbyt długie gotowanie może przyczynić się do zważenia czekolady. Tutaj możesz poczytać o przyczynach ważenia się kremów.

Ciasto makowa panienka z żurawiną możemy ozdobić dowolnie wybrany przez nas sposób. Ja zatopiłam płatki migdałów w polewie czekoladowej. Zamiast migdałów doskonale pasuje również kokos. Można też użyć dowolnej posypki.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony    f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

Makowa Panienka

Makowa panienka z żurawiną.

Danie: Deser
Rodzaj: desery polskie
Przygotowanie: 40 minutes
Obróbka termiczna: 20 minutes
Tężenie galaretki: 1 hour
Razem: 2 hours
Porcje: 30 porcji
SmartBake.pl sprawdzone wypieki
Wydrukuj

Składniki

Biszkopt makowo – kokosowy

  • 150 g suchego maku
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 8 szt jajek oddzielamy białka od żółtek
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina żurawinowa

  • 500 g żurawiny ja użyłam mrożonej
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml letniej wody

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szt cytryny na sok
  • 250 ml ciepłej wody

Polewa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 100 g płatków migdałowych do dekoracji możesz użyć kokosu lub innej posypki

Przygotowanie

  • Przygotuj składniki, formę wyłóż papierem do pieczenia, nagrzej piekarnik do 170*C

Frużelina

  • Wymieszaj żelatynę z ciepłą wodą. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 min.
    Żelatyna
  • Na patelni rozpraż żurawinę, gotuj aż do zmięknienia skórek. Żurawina powinna mieć konsystencję gęstej marmolady z kawałkami owoców. Schłodź do temperatury pokojowej.
  • Żelatynę podgrzej w mikrofali na 5s, ale tylko jeśli zesztywniała za bardzo i jest zbyt gęsta. Wymieszaj z rozprażoną żurawiną i włóż do lodówki na min. 2h lub zamrażarki na min. 30min.
    Żurawina

Biszkopt makowy

  • Białka ubij na puszystą pianę, dodawaj cukier stopniowo, łyżka po łyżce, aby nie przeciążyć białek. Ubijaj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Piana powinna być gęsta i bardzo dobrze utrzymywać kształt.
    Ubite białko
  • Mak wymieszaj z wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. ( można zblendować całe migdały, zastąpić innymi orzechami lub inną mąką bezglutenową)
    mak z migdałami
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko miksuj na wolnych obrotach. Następnie wsyp w trzech partiach suche składniki i mieszaj tylko do połączenia składników.
    białka z makiem
  • Przełóż ciasto do wcześniej przygotowanej foremki. Rozmieść ciasto równo w formie.
  • Piecz ciasto w 170*C przez około 30minut – do suchego patyczka.
    ciasto w formie
  • Po upieczeniu ostudź, wyjmij z formy, odklej od papieru do pieczenia a następnie włóż z powrotem na ten sam papier do tej samej formy. (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroić)
    upieczone makowe ciasto

Poncz

  • Wymieszaj razem składniki ponczu.
  • Łyżeczką lub butelką z dziurkami w zakrętce nawilż równomiernie biszkopt makowy.

Krem

  • Ubijaj śmietanę powoli dodając po łyżce cukru pudru, na zmianę z łyżkami mascarpone.
  • Ubijaj aż do momentu gdy krem będzie puszysty a jednocześnie wystarczająco sztywny, aby utrzymać kształt.

Polewa

  • Czekolady połam na małe kawałeczki, rozpuść razem z masłem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia, gdy tylko się rozpuści.
    polewa czekoladowa
  • Odstaw na bok, aby lekko ostygły.

Wykończenie/ Złożenie

  • Tężejącą (gęstą ale ciągle płynną) galaretkę wylej na spód ciasta nasączony ponczem. Włóż do lodówki na 30 min.
    tężejąca galaretka
  • Gdy galaretka stężeje, pokryj ją równo schłodzoną masą śmietanową.
    żurawinowa frużelina
  • Na masę śmietanową wylej polewę czekoladową. W razie potrzeby rozsmaruj równo. Posyp z wierzchu kokosem, migdałami lub inną dowolnie wybraną posypką. .
    ciasto makowe blacha

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.






error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)