Ciasto Makowa Panienka z Żurawiną
Przepyszne ciasto Makowa Panienka z Żurawiną to połączenie moich ulubionych smaków. Gorycz maku, kwaskowatość żurawiny, lekkość bitej śmietany i słodycz czekolady mlecznej. Jak dla mnie idealne połączenie smaków i tekstur.
Przygotowanie togo ciasta nie jest trudne. Aby przygotować makową panienkę musisz upiec biszkopt makowy. Przygotowuje się go podobnie jak zwykły biszkopt, jednak zamiast mąki używamy innych składników: mielonych migdałów i wiórek kokosowych. Migdały i kokos doskonale podbijają smak maku. Biszkopt makowy nie zawiera mąki pszennej, a co za tym idzie jest bezglutenowy. Do jego przyrządzenia używamy białek i żółtek jaja kurzego, mąki migdałowej, cukru, wiórek kokosowych i proszku do pieczenia. Wszystko to sprawia, że biszkopt makowy jest lekki i nie zapychający. Dla osób ze szczególną nietolerancją glutenu, proszek do pieczenia można pominąć, ciasto i tak ładnie urośnie. Ja często używam tego biszkoptu również jako blat do tortu.
Kolejną warstwą ciasta jest żurawina. Ja używam żurawiny mrożonej. Bez odmrażania prażę jej owoce na patelni. Następnie dodaje miodu i dalej prażę do uzyskania konsystencji gęstej marmolady. Na samym końcu dodaję napęczniałą żelatynę. Tak powstałą frużelinę chłodzimy w lodówce przez minimum 2h. Frużelina żelatynowa z mojego przepisu nie jest bardzo słodka. Przyjemny słodko-kwaśny smak to idealny akcent smakowy tego deseru.
Śmietana kremówka ubijana z serkiem mascarpone i cukrem pudrem nadaje ciastu lekkości i przyjemnego mleczno-słodkiego smaku. Śmietana nie jest przesłodzona dzięki czemu możemy delektować się jej prawdziwym smakiem. Ubijana śmietana musi być zimna. Wtedy lepiej się ubija a prawdopodobieństwo zwarzenia jest mniejsze. Śmietanę najlepiej ubijać od razu po połączeniu z serkiem mascarpone, stopniowo dodając cukier puder. Wszystkie składniki muszą być chłodne.
Polewa czekoladowa, wbrew temu co mogłoby się wydawać, lubi płatać figle. Wiele osób skarży się, że co jak co, ale polewa im nigdy nie wychodzi. Myślę, że wina leży po stronie masła. Do przygotowania polewy czekoladowej musimy rozpuścić masło razem z czekoladą. Niestety masło bardzo szybko się klaruje (oddziela się tłuszcz od innych substancji), często jest to przyczyną nie ładnie wyglądającej polewy. Zbyt długie gotowanie może przyczynić się do zważenia czekolady. Tutaj możesz poczytać o przyczynach ważenia się kremów.
Ciasto makowa panienka z żurawiną możemy ozdobić dowolnie wybrany przez nas sposób. Ja zatopiłam płatki migdałów w polewie czekoladowej. Zamiast migdałów doskonale pasuje również kokos. Można też użyć dowolnej posypki.
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.
Dziękuję i smacznie zapraszam 😀
Makowa panienka z żurawiną.
Ingredients
Biszkopt makowo – kokosowy
Frużelina żurawinowa
Krem:
Poncz:
Polewa
Instructions
Frużelina
Biszkopt makowy
Poncz
Krem
Polewa
Wykończenie/ Złożenie