Muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe zaskakują smakiem i teksturą, są pyszne, mocno czekoladowe, super aromatyczne, zawartość kawałków czekolady w środku mocno zaskakuje. Dla ścisłości muffinki to małe sycące ciasto, które rozmiarem odpowiada porcji na jedną osoby. Charakteryzują się dobrze wyrośniętym i popękanym szczytem. Wyglądają doskonale w skromnej dekoracji lub bez niej. Tutaj znajdziesz dokładnie wyjaśnienie różnic pomiędzy muffinkami a babeczkami.
Przepis na te cudowne smakołyki dostałam od koleżanki Emilii Świątek prowadzącej SweetEmiCake. Dzięki Emi 🙂 Tym przepisem dzielę się z Wami, czyli robię to co lubię najbardziej. Uważam, że dobrymi i pysznymi przepisami trzeba się dzielić. Przepis zamknięty w szufladzie obumiera, marnieje i niszczeje, a szkoda. To co dobre musi być rozpowszechniane, aby nasz świat stawał się lepszy.
Wykonanie muffinek jest proste, choć składników jest dużo. Jednak tak wspaniały smak nie powstał z niczego. Każdy składnik tych muffinek dodaje swoją nutkę smakową, aby razem stworzyć smak wprost nie zapomniany.
Muffinki czekoladowy robimy podobnie do ciast ucieranych. Ważnym jest, aby nie mieszać za długo, ponieważ elementy spulchniające ciasta (proszek do pieczenia, soda) aktywują się w momencie połączenia z wilgocią. Więcej na ten temat znajdziesz w artykule: Dlaczego ciasto rośnie?.
W kolejnych artykułach postaram się dokładnie opisać o co chodzi z tą temperaturą pieczenia.
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.
Dziękuję i smacznie zapraszam 😀
Muffinki czekoladowe
Ingredients
Instructions
Notes