muffinki czekoladowe
Ciasta,  Muffinki,  Przepisy,  Slider

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe zaskakują smakiem i teksturą, są pyszne, mocno czekoladowe, super aromatyczne, zawartość kawałków  czekolady w środku mocno zaskakuje. Dla ścisłości muffinki to małe sycące ciasto, które rozmiarem odpowiada porcji na jedną osoby. Charakteryzują się dobrze wyrośniętym i popękanym szczytem. Wyglądają doskonale w skromnej dekoracji lub bez niej. Tutaj znajdziesz dokładnie wyjaśnienie różnic pomiędzy muffinkami a babeczkami.

muffinki czekoladowe1

Przepis na te cudowne smakołyki dostałam od koleżanki Emilii Świątek prowadzącej SweetEmiCake. Dzięki Emi 🙂 Tym przepisem dzielę się z Wami, czyli robię to co lubię najbardziej. Uważam, że dobrymi i pysznymi przepisami trzeba się dzielić. Przepis zamknięty w szufladzie obumiera, marnieje i niszczeje, a szkoda. To co dobre musi być rozpowszechniane, aby nasz świat stawał się lepszy.

Wykonanie muffinek jest proste, choć składników jest dużo. Jednak tak wspaniały smak nie powstał z niczego. Każdy składnik tych muffinek dodaje swoją nutkę smakową, aby razem stworzyć smak wprost nie zapomniany.

Muffinki czekoladowy robimy podobnie do ciast ucieranych. Ważnym jest, aby nie mieszać za długo, ponieważ elementy spulchniające ciasta (proszek do pieczenia, soda) aktywują się w momencie połączenia z wilgocią. Więcej na ten temat znajdziesz w artykule: Dlaczego ciasto rośnie?.

W kolejnych artykułach postaram się dokładnie opisać o co chodzi z tą temperaturą pieczenia.

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony    f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

Muffinka czekoladowa

Muffinki czekoladowe

Danie: Deser
Rodzaj: łatwe
Słowa kluczowe: czekoladowe, muffinki
Przygotowanie: 30 minutes
Obróbka termiczna: 20 minutes
Razem: 50 minutes
Porcje: 24 muffinki
Smartbake.pl wypiekaj z pomysłem 🙂
Wydrukuj

Składniki

  • 280 g mąki pszennej
  • 75 g kakao ciemne niesłodzone
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 szt dużych jaj
  • 300 ml maślanki
  • 55 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego) min. 82% tłuszczu mlekowego
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki kawy instant
  • 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
  • 170 g posiekanej czekolady różne rodzaje

Przygotowanie

  • Nagrzej piekarnik do 220*C. Wyłóż 12 foremek do muffinek specjalnie dociętym papierem do pieczenia lub papilotkami do muffinek.
  • Rozpuść masło, uważaj aby go nie sklarować. Odstaw masło do ostudzenia i przygotuj inne składniki.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na bok.
  • W średniej misce zmiksuj jaja z maślanką, olejem, rozpuszczonym i wystudzonym masłem, kawą instant creame i ekstraktem z wanilii. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, tylko do połączenia składników. Nie przesadź z miksowaniem, ciasto powinno być gęste i grutkowate. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj delikatnie.
  • Rozlej miksturę do wcześniej przygotowanych foremek tak, aby wypełniły one prawie całą objętość foremki. Piecz przez 3 minuty. Po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180*C. Kontunuuj mieczenie przez kolejne 12-17minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem do pieczenia włożonym w środek muffinki czy jest równo upieczona. Jeśli patyczek wyszedł suchy, oznacza to, że muffinki są już właściwie upieczone. Uwaga: do patyczka przykleja się czasem czekolada, która rozpuściła się podczas pieczenia.
  • Wyjmij muffinki w papilotkach z formy (ważne!) i pozwól im ostygnąć. Muffinki smakują najlepiej po całkowitym ostudzeniu.

Notes

Papilotki/papier do pieczenia odchodzi najlepiej gdy muffinka jest już całkowicie wystudzona lub nawet na następny dzień po ich przygotowaniu. Papilotki/papier do pieczenia zdejmowane na ciepło powodują, że ciasto kruszy się i odchodzi razem z papierem.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)