muffiny dyniowe
Ciasta,  Muffinki,  Przepisy,  Slider

Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe to świetna przekąska, która z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie. Muffiny te smakują wspaniale, a przy tym są bardzo sycące.

muffinki dynie

Dodatek dyniowego puree  sprawia, że muffiny są dobrze nawilżone w środku. Dzięki zawartości skórek z pomarańczy mają lekki i orzeźwiający smak. Moje muffiny dyniowe znikają zaraz po upieczeniu. 🙂 Domownicy ustawiają się w kolejce, aby ich skosztować.

Muffiny dyniowe są bardzo łatwe do przygotowania, jak również ich smak sprawiają, że jest to przekąska bardzo popularna. Przygotowanie muffinek przypomina sposób, w który wykonujemy ciasto ucierane. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki, a następnie mieszamy, ale nie za długo – tylko do połączenia składników. 

Podczas przygotowywania ciasta ucieranego czas jest bardzo istotny. Zbyt długie mieszanie składników spowoduje, że ciasto będzie twarde i nie wyrośnie. Dzieje się tak, ponieważ soda i proszek do pieczenia (który dodajemy do ciasta) w wilgotnym środowisku bardzo szybko aktywuje się. Oznacza to, że nasz środek spulchniający reaguje z innymi składnikami ciasta produkując gazy. Gazy te ulatniają się przez ciągle płynne powłoki naszego ciasteczka.

Muffiny dyniowe photo

Z tego samego powodu ciasto ucierane/muffinkowe nie może być przetrzymywane po zmieszaniu składników suchych i mokrych. Ciasto ucierane po połączeniu składników musi być jak najszybciej przelane do foremek, a blachę z foremkami od razu umieszczamy w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku.

m dyniowe połówki

Nagrzany piekarnik jest kolejnym czynnikiem, od którego zależy sukces naszych muffinek. W nie nagrzanym piekarniku, tj. i poza nim, ciasto traci spulchniające pęcherzyki. Ze względu na niską temperaturę piekarnika ciasto długo pozostaje płynne. Powoduje to, że pęcherzykom gazu jest łatwiej uwalniać się przez nie spieczony szczyt naszej muffinki.

Włożenie muffinek do nagrzanego piekarnika powoduje, że szczyt muffinki spieka się bardzo szybko i blokuję drogę ucieczki pęcherzykom gazu. Dzięki temu osiągamy piękny i spektakularny efekt wyrośniętej muffinki.

Aby dowiedzieć się więcej o cieście ucieranym zajrzyj tutaj. 🙂

Więcej przepisów z kategorii ciasta ucierane znajdziesz tutaj. 🙂

muffiny dyniowe

Muffinki dyniowe

Danie: Deser
Rodzaj: łatwe
Słowa kluczowe: dynia, hallowen, jesień, łatwe, muffinki, pomarańcza, pyszne
Przygotowanie: 20 minutes
Obróbka termiczna: 18 minutes
Razem: 38 minutes
Porcje: 12 sztuk
Smartbake.pl sprawdzone wypieki.
Wydrukuj

NIEZBĘDNY SPRZĘT

  • 2 miski
  • szpatuła sylikonowa
  • piekarnik
  • papilotki do muffinek
  • blacha do muffinek lub silikonowe foremki

Składniki

  • 300 g mąki ja użyłam mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 170 g cukru
  • 2 szt pomarańczy potrzebujemy tylko skórkę pomarańczową
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 szt jaj
  • 200 g puree z pieczonej dyni
  • 60 ml mleka
  • 150 g roztopionego masła min. 82% tłuszczu mlekowego
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

  • Zgromadź wszystkie produkty. Nagrzej piekarnik do 180*C. Formy muffinkowe wyłóż papilotkami lub papierem do pieczenia.
    muffiny dyniowe składniki
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Do mąki dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszaj i odstaw.
    skórka pomarańczowa mąka
  • W drugiej misce roztrzep jajka razem z dyniowym puree.
    mokre składniki mufffiny
  • Dodaj roztopione i wystudzone masło. Wymieszaj, jednocześnie wlewając mleko.
    mokre roztrzepane
  • Teraz mokre składniki łączymy z suchymi. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.
    ciasto na muffiny
  • Ciasto przelewamy do wcześniej naszykowanych papilotek. Wierzch możemy posypać pestkami z dyni lub innymi ziarnami bądź siekanymi orzechami. Dobrze komponuje się również z kawałkami czekolady.
    muffinki dyniowe
  • piecz w temperaturze 180*C przez 18 – 20 min.
    muffiny dyniowe

Notes

Masło możesz zastąpić olejem roślinnym w stosunku wagowym 1:0,8 czyli  np. 150g masła można zastąpić przez 120g oleju roślinnego (140ml).

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)