Muffiny dyniowe
Muffiny dyniowe to świetna przekąska, która z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie. Muffiny te smakują wspaniale, a przy tym są bardzo sycące.
Dodatek dyniowego puree sprawia, że muffiny są dobrze nawilżone w środku. Dzięki zawartości skórek z pomarańczy mają lekki i orzeźwiający smak. Moje muffiny dyniowe znikają zaraz po upieczeniu. 🙂 Domownicy ustawiają się w kolejce, aby ich skosztować.
Muffiny dyniowe są bardzo łatwe do przygotowania, jak również ich smak sprawiają, że jest to przekąska bardzo popularna. Przygotowanie muffinek przypomina sposób, w który wykonujemy ciasto ucierane. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki, a następnie mieszamy, ale nie za długo – tylko do połączenia składników.
Podczas przygotowywania ciasta ucieranego czas jest bardzo istotny. Zbyt długie mieszanie składników spowoduje, że ciasto będzie twarde i nie wyrośnie. Dzieje się tak, ponieważ soda i proszek do pieczenia (który dodajemy do ciasta) w wilgotnym środowisku bardzo szybko aktywuje się. Oznacza to, że nasz środek spulchniający reaguje z innymi składnikami ciasta produkując gazy. Gazy te ulatniają się przez ciągle płynne powłoki naszego ciasteczka.
Z tego samego powodu ciasto ucierane/muffinkowe nie może być przetrzymywane po zmieszaniu składników suchych i mokrych. Ciasto ucierane po połączeniu składników musi być jak najszybciej przelane do foremek, a blachę z foremkami od razu umieszczamy w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku.
Nagrzany piekarnik jest kolejnym czynnikiem, od którego zależy sukces naszych muffinek. W nie nagrzanym piekarniku, tj. i poza nim, ciasto traci spulchniające pęcherzyki. Ze względu na niską temperaturę piekarnika ciasto długo pozostaje płynne. Powoduje to, że pęcherzykom gazu jest łatwiej uwalniać się przez nie spieczony szczyt naszej muffinki.
Włożenie muffinek do nagrzanego piekarnika powoduje, że szczyt muffinki spieka się bardzo szybko i blokuję drogę ucieczki pęcherzykom gazu. Dzięki temu osiągamy piękny i spektakularny efekt wyrośniętej muffinki.
Aby dowiedzieć się więcej o cieście ucieranym zajrzyj tutaj. 🙂
Więcej przepisów z kategorii ciasta ucierane znajdziesz tutaj. 🙂
Muffinki dyniowe
Equipment
Ingredients
Instructions
Notes