Murzynek
Ciasta,  Ciasta biszkoptowe,  Przepisy,  Slider

Murzynek – pysznie kakaowy :)

Murzynek to bardzo proste i smaczne ciasto. W sam raz do porannej kawki. Mocno kakaowy, smakuje każdemu. Tym małym i tym dużym. Uwaga! szybko znika 😉

Poniższy przepis jest bardzo podobny do przepisu na Brownie. Jednak oryginalne brownie nie zawiera proszku do pieczenia, a wzbogacone jest o zawartość ciemnej rozpuszczonej czekolady. Dzięki temu jest bardziej wilgotne.

murzynek 2

Przepis dostałam od kochanej szwagierki, która już od paru lat piecze tego murzynka. O dziwo jeszcze nikomu się nie znudził, a co więcej każdy natychmiast sięga po dokładkę, tuż po zjedzeniu pierwszego kawałka. Do upieczenia murzynka idealna jest keksówka ok. 10 x 30 cm, murzynek wyrasta wtedy na wysokość ok. 8cm z górką. Jeśli chcesz upiec murzynka w innym rozmiarze musisz dostosować ilość podanych składników, oraz czas pieczenia.

Jedyną trudnością jest tylko prawidłowe ubicie białek. O prawidłowym ubijaniu białek poczytacie tutaj. Musisz pamiętać, że masło zawarte w przepisie należy jedynie rozpuścić. Masła nie wolno ani gotować ani klarować, w innym razie składniki nie połączą się poprawnie. Żółtka jaj dodajemy zawsze do lekko schłodzonej masy. Żółtka + gorące masło = zakalec. Wszystkie składniki muszą być w takiej samej temperaturze – pokojowej.

Kolejną zasadą przy ciastach tego typu  jest to, że cista nie możemy długo mieszać. Tylko do połączenia składników. Oznacza to, że ciasto może być grudkowate, ale o jednolitym kolorze. Zbyt długie miksowanie ciasta przyśpieszy proces łączenia składników proszku do pieczenia (dzięki którym nasze ciasto rośnie), przez co nasz murzynek nie urośnie w piekarniku. Dodatkowo wzmagane jest do faktem, że podczas długiego miksowania wytwarzają się połączenia glutenowe, które bez odpowiedniego czynnika unoszącego, przyczyniają się do twardości ciasta. 

Więcej o prawidłowej technice wytwarzania ciasta poczytasz tutaj:  Najczęstsze błędy popełniane w kuchni.

W artykule „Dlaczego ciasto rośnie?” poczytasz nie tylko o czynnikach, które pchają nasze ciasto do góry, ale również o tych, które temu szkodzą.

Zapraszam do lektury 🙂

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Murzynek

Murzynek

Danie: Deser
Rodzaj: polskie
Słowa kluczowe: ciasto czekoladowe, czekolada, jajka, kakao, masło, mleko, murzynek
Przygotowanie: 30 minutes
Pieczenie: 50 minutes
Razem: 1 hour 20 minutes
Porcje: 30 porcji
SmartBake.pl wypieki z pomyslem 🙂
Wydrukuj

Składniki

  • 200 g masła min. 82% tłuszczu mlekowego
  • 125 ml mleka
  • 350 g cukru kryształ
  • 4 sztuki jaj średnich
  • 4 łyżki kakao
  • 340 g mąka pszenna max. Typ 550
  • 10 g proszku do pieczenia

Przygotowanie

  • Przygotuj składniki, rozgrzej piekarnik do 180*C, przesiej mąkę.
  • Masło, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski. Odstaw do całkowitego przestudzenia.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i odstaw.
  • Żółtka oddziel od białek. Dodawaj do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając. Jednocześnie dodając partiami mąkę. Mieszaj tylko do połączenia składników. Nie za długo.
  • Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.
  • Ciasto przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50 minut w 180* C. Sprawdź patyczkiem pod koniec pieczenia czy murzynek jest już gotowy do wyjęcia. Czas pieczenia może się różnić w różnych piekarnikach i przy różnej grubości ciast.
  • Upieczone ciasto wyjmij z formy. Gdy lekko przestygnie posmaruj pozostałą masą kakaową i odstaw do zastygnięcia. Smacznego 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.






error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)