Murzynek to bardzo proste i smaczne ciasto. W sam raz do porannej kawki. Mocno kakaowy, smakuje każdemu. Tym małym i tym dużym. Uwaga! szybko znika 😉
Poniższy przepis jest bardzo podobny do przepisu na Brownie. Jednak oryginalne brownie nie zawiera proszku do pieczenia, a wzbogacone jest o zawartość ciemnej rozpuszczonej czekolady. Dzięki temu jest bardziej wilgotne.
Przepis dostałam od kochanej szwagierki, która już od paru lat piecze tego murzynka. O dziwo jeszcze nikomu się nie znudził, a co więcej każdy natychmiast sięga po dokładkę, tuż po zjedzeniu pierwszego kawałka. Do upieczenia murzynka idealna jest keksówka ok. 10 x 30 cm, murzynek wyrasta wtedy na wysokość ok. 8cm z górką. Jeśli chcesz upiec murzynka w innym rozmiarze musisz dostosować ilość podanych składników, oraz czas pieczenia.
Jedyną trudnością jest tylko prawidłowe ubicie białek. O prawidłowym ubijaniu białek poczytacie tutaj. Musisz pamiętać, że masło zawarte w przepisie należy jedynie rozpuścić. Masła nie wolno ani gotować ani klarować, w innym razie składniki nie połączą się poprawnie. Żółtka jaj dodajemy zawsze do lekko schłodzonej masy. Żółtka + gorące masło = zakalec. Wszystkie składniki muszą być w takiej samej temperaturze – pokojowej.
Kolejną zasadą przy ciastach tego typu jest to, że cista nie możemy długo mieszać. Tylko do połączenia składników. Oznacza to, że ciasto może być grudkowate, ale o jednolitym kolorze. Zbyt długie miksowanie ciasta przyśpieszy proces łączenia składników proszku do pieczenia (dzięki którym nasze ciasto rośnie), przez co nasz murzynek nie urośnie w piekarniku. Dodatkowo wzmagane jest do faktem, że podczas długiego miksowania wytwarzają się połączenia glutenowe, które bez odpowiedniego czynnika unoszącego, przyczyniają się do twardości ciasta.
Przygotuj składniki, rozgrzej piekarnik do 180*C, przesiej mąkę.
Masło, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski. Odstaw do całkowitego przestudzenia.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i odstaw.
Żółtka oddziel od białek. Dodawaj do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając. Jednocześnie dodając partiami mąkę. Mieszaj tylko do połączenia składników. Nie za długo.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.
Ciasto przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50 minut w 180* C. Sprawdź patyczkiem pod koniec pieczenia czy murzynek jest już gotowy do wyjęcia. Czas pieczenia może się różnić w różnych piekarnikach i przy różnej grubości ciast.
Upieczone ciasto wyjmij z formy. Gdy lekko przestygnie posmaruj pozostałą masą kakaową i odstaw do zastygnięcia. Smacznego 🙂
2 komentarze
Agnieszka - SmartBake.pl
Dziękuję 🙂
Lena
Świetny przepis, uwielbiam murzynka 🙂