mus jagodowy kawałek
Ciasta,  Musy owocowe,  Przepisy

Mus jagodowy.

Mus jagodowy jest idealnym uzupełnieniem ciast, tortów, serników. Pyszny, lekki i stabilny mus przypadnie do gustu każdemu.

Co to jest mus jagodowy?

Musy owocowe od kremów owocowych różnią się tym, ze zawierają dużo większą ilość owoców. Stabilizowane są żelatyną lub galaretą owocową (można też użyć agar jeśli ktoś preferuje) Ubita śmietana spełnia rolę spulchniającą i rozrzedzającą mus. Bez śmietany, mus owocowy nie różniłby się od galaretki lub tzw (frużeliny).

Zastosowanie

Ja bardzo lubię musy owocowe ze względu na ich lekkość, łatwość przygotowania i atrakcyjny smak. Najczęściej  stosuję je do tart, tartaletek, ciast musowych, jako warstwa tortu lub uzupełnienie do serniku. Czas potrzebny do ich przygotowanie jest niewielki, a efekt zaskakujący.

Poniżej przedstawiłam mus z jagód, jednak Ty możesz użyć również innych owoców. Pamiętaj, że do żelatyny nie dodajemy: kiwi, świeżego ananasa, papai i mango, owoce te sprawią, że galaretka nie stężeje. Winny temu jest enzym z grupy peptydaz, zawarty w tych owocach. Rozkłada on białko zawarte w żelatynie.

Aby temu zapobiec, należy:

  • sparzyć owoce wrzątkiem lub obgotować je, lub

  • użyć wody, w której gotowana była wcześniej papryczka chili. Kapsaicyna zawarta w papryczce neutralizuje ten problematyczny enzym.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na krem śmietanowy z galaretką, gdzie w dokładny sposób opisałam sposób rozrabiania i mieszania galaretki ze śmietaną.

mus jagodowy kawałek

Mus jagodowy

Danie: Deser, słodki dodatek
Rodzaj: dodatki do deserów
Przygotowanie: 20 minutes
Chłodzenie: 2 hours
Razem: 2 hours 20 minutes
Porcje: 600 ml
SmartBake.pl wypieki z pomysłem
Wydrukuj

Składniki

  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej
  • 380 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 70 g cukru pudru
  • 1 op galaretki jagodowej Opcjonalnie zamiast żelatyny
  • 14 g żelatyny w proszku 14g = 4,5 łyżeczek = 5 listków żelatyny (Opcjonalnie zamiast galaretki)

Przygotowanie

  • Jagody (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej), sok z cytryny i cukier umieść w garnuszku. Podgrzej i zagotuj do rozpuszczenia się cukru, zdejmij z palnika. Dokładnie zmiksuj blenderem.
    mus jagodowy
  • Jeśli używasz galaretkę zamiast żelatyny, dodaj ją teraz do ciepłego puree z jagód. Mieszaj, aż do rozpuszczenia.
  • Jeżeli używasz żelatynę. Żelatynę zalej wodą tylko do jej przykrycia (wymieszaj delikatnie), odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie ogrzej ostrożnie w mikrofalówce przez ok 5s, w razie potrzeby kolejne 5. Żelatyny nie można zagotować! (straci wtedy swoje żelujące właściwości) Rozpuszczoną żelatynę dodaj do jagodowej mieszanki i wymieszaj dokładnie.
  • W misie miksera umieść schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij. Dodaj puree z jagód, powoli, po jednej łyżce. Całość wymieszaj delikatne lecz dokładnie.
    mas jagodowy

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)