Mus jagodowy jest idealnym uzupełnieniem ciast, tortów, serników. Pyszny, lekki i stabilny mus przypadnie do gustu każdemu.
Co to jest mus jagodowy?
Musy owocowe od kremów owocowych różnią się tym, ze zawierają dużo większą ilość owoców. Stabilizowane są żelatyną lub galaretą owocową (można też użyć agar jeśli ktoś preferuje) Ubita śmietana spełnia rolę spulchniającą i rozrzedzającą mus. Bez śmietany, mus owocowy nie różniłby się od galaretki lub tzw (frużeliny).
Zastosowanie
Ja bardzo lubię musy owocowe ze względu na ich lekkość, łatwość przygotowania i atrakcyjny smak. Najczęściej stosuję je do tart, tartaletek, ciast musowych, jako warstwa tortu lub uzupełnienie do serniku. Czas potrzebny do ich przygotowanie jest niewielki, a efekt zaskakujący.
Poniżej przedstawiłam mus z jagód, jednak Ty możesz użyć również innych owoców. Pamiętaj, że do żelatyny nie dodajemy: kiwi, świeżego ananasa, papai i mango, owoce te sprawią, że galaretka nie stężeje. Winny temu jest enzym z grupy peptydaz, zawarty w tych owocach. Rozkłada on białko zawarte w żelatynie.
Aby temu zapobiec, należy:
sparzyć owoce wrzątkiem lub obgotować je, lub
użyć wody, w której gotowana była wcześniej papryczka chili. Kapsaicyna zawarta w papryczce neutralizuje ten problematyczny enzym.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na krem śmietanowy z galaretką, gdzie w dokładny sposób opisałam sposób rozrabiania i mieszania galaretki ze śmietaną.
1opgalaretki jagodowej Opcjonalnie zamiast żelatyny
14gżelatyny w proszku 14g = 4,5 łyżeczek = 5 listków żelatyny (Opcjonalnie zamiast galaretki)
Instructions
Jagody (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej), sok z cytryny i cukier umieść w garnuszku. Podgrzej i zagotuj do rozpuszczenia się cukru, zdejmij z palnika. Dokładnie zmiksuj blenderem.
Jeśli używasz galaretkę zamiast żelatyny, dodaj ją teraz do ciepłego puree z jagód. Mieszaj, aż do rozpuszczenia.
Jeżeli używasz żelatynę. Żelatynę zalej wodą tylko do jej przykrycia (wymieszaj delikatnie), odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie ogrzej ostrożnie w mikrofalówce przez ok 5s, w razie potrzeby kolejne 5. Żelatyny nie można zagotować! (straci wtedy swoje żelujące właściwości) Rozpuszczoną żelatynę dodaj do jagodowej mieszanki i wymieszaj dokładnie.
W misie miksera umieść schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij. Dodaj puree z jagód, powoli, po jednej łyżce. Całość wymieszaj delikatne lecz dokładnie.
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.
Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂