mus mango
Musy owocowe,  Przepisy,  Torty

Mus z mango.

Mus z mango to świetna opcja dla tych, którzy uwielbiają  mocno owocowe desery. Uniwersalny smak tego musu sprawia, że smakuje on doskonale zarówno jako samodzielny deser jak i dodatek do ciast i tortów.

Dlaczego mus z mango jest taki wyjątkowy?

Mus z mango świetnie się komponuje z innymi smakami, jest bardzo uniwersalny, choć po pierwszym kęsie może wydawać się ciut  za słodki. W moim przepisie ta słodycz jest świetnie przytłumiona przez odrobinę soku z cytryny. W oryginalnym przepisie zawarty był również dodatek cukru. Jeśli chodzi o musy lub kremy, ja zawsze cukru dodaje do smaku. Tutaj cukier był nie potrzebny.

Kompozycje smakowe z mango.

Do musu z mango pasuje praktycznie każdy rodzaj biszkoptu, wszytko zależy od tego jaki efekt chcemy osiągnąć. 

Innymi owocami, musami owocowymi i kremami, szczególnie tymi kwaskowymi jak np.: malina i oczywiście marakuje. Nie zapomnijmy też o różnych curdach, czyli np.: kremie cytrynowym.

Doskonale pasuje też do różnych kremów czekoladowych. Kremu z białej czekolady, kremu truflowego lub po prostu do ubitego ganache.

Robią wrażenie też niecodzienne połączenia smakowe takie jak: mango z alkoholowym Prosecco, np z żelowaną porcją wina Prosecco lub innym szampanem. Ponad to jeszcze  krem kokosowy… mniam.

Od dawna wiadomo, że „nie jest dobre to co jest dobre, tylko to co lubimy jeść” 🙂 Osobiście nie wyobrażam sobie łączenia mango z kremami mocno alkoholowymi, kremem kawowym lub kremem mocno orzechowym.

mus mango

Mus mango

Danie: Deser, Dodatek do deseru
Rodzaj: worldwide
Słowa kluczowe: cytryna, mango, mus, mus z mango, żelatyna
Przygotowanie: 30 minutes
czas tężenia: 2 hours
Razem: 2 hours 30 minutes
Porcje: 500 ml
SmartBake.pl wypieki z pomysłem.
Wydrukuj

Składniki

  • 850 g mango z puszki lub świeżego owocu
  • 1 szt sok z całej cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml letniej wody

Przygotowanie

  • W małej miseczce zalej żelatynę wodą. Odstaw do napęcznienia.
  • Mango i sok z cytryny umieścić w garnuszku z grubym dnem. Gotuj chwilę (ok. 5 min), aż do rozprażenia mango.
    mango i sok z cytryny
  • Gdy mango będzie już miękkie. Zmiksuj sok i mango na gładki krem.
  • Do ciepłej (nie gotującej się) mieszanki dodaj żelatynę. Mieszaj, aż do jej całkowitego rozpuszczenia się.
    mango z żelatyną
  • Całość włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.
  • Dobrze stężałą żelkę mango zmiksuj blenderem. Dzięki temu mus będzie miękki, gładki i puszysty. 🙂
    miksujemy mus z mango
  • Mus mango smakuje doskonale samodzielnie oraz jako dodatek do ciast i tortów. Nakładaj go za pomocą ciepłej łyżki lub worka cukierniczego.
    mus mango na torcie

Notes

Miąższ ze świeżego mango waży ok 200g. 
Świeże mango może nie być tak słodkie jak mango z puszku, którego ja użyłam. Dlatego należy dodać odrobinę cukru (lub innego dosładzacza) do smaku. 🙂

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.

Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

 

Zostaw mi swojego maila@,

a 2-3 razy w miesiącu wyślę Ci moje najnowsze przepisy i tutoriale.

Twój adres e-mail będzie użyty tylko do powiadamiania o nowych wpisach.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
2
+1
3
+1
2
+1
0
+1
0
+1
1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.






error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)