Mus z mango to świetna opcja dla tych, którzy uwielbiają mocno owocowe desery. Uniwersalny smak tego musu sprawia, że smakuje on doskonale zarówno jako samodzielny deser jak i dodatek do ciast i tortów.
Dlaczego mus z mango jest taki wyjątkowy?
Mus z mango świetnie się komponuje z innymi smakami, jest bardzo uniwersalny, choć po pierwszym kęsie może wydawać się ciut za słodki. W moim przepisie ta słodycz jest świetnie przytłumiona przez odrobinę soku z cytryny. W oryginalnym przepisie zawarty był również dodatek cukru. Jeśli chodzi o musy lub kremy, ja zawsze cukru dodaje do smaku. Tutaj cukier był nie potrzebny.
Kompozycje smakowe z mango.
Do musu z mango pasuje praktycznie każdy rodzaj biszkoptu, wszytko zależy od tego jaki efekt chcemy osiągnąć.
Innymi owocami, musami owocowymi i kremami, szczególnie tymi kwaskowymi jak np.: malina i oczywiście marakuje. Nie zapomnijmy też o różnych curdach, czyli np.: kremie cytrynowym.
Doskonale pasuje też do różnych kremów czekoladowych. Kremu z białej czekolady, kremu truflowego lub po prostu do ubitego ganache.
Robią wrażenie też niecodzienne połączenia smakowe takie jak: mango z alkoholowym Prosecco, np z żelowaną porcją wina Prosecco lub innym szampanem. Ponad to jeszcze krem kokosowy… mniam.
Od dawna wiadomo, że „nie jest dobre to co jest dobre, tylko to co lubimy jeść” 🙂 Osobiście nie wyobrażam sobie łączenia mango z kremami mocno alkoholowymi, kremem kawowym lub kremem mocno orzechowym.
W małej miseczce zalej żelatynę wodą. Odstaw do napęcznienia.
Mango i sok z cytryny umieścić w garnuszku z grubym dnem. Gotuj chwilę (ok. 5 min), aż do rozprażenia mango.
Gdy mango będzie już miękkie. Zmiksuj sok i mango na gładki krem.
Do ciepłej (nie gotującej się) mieszanki dodaj żelatynę. Mieszaj, aż do jej całkowitego rozpuszczenia się.
Całość włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.
Dobrze stężałą żelkę mango zmiksuj blenderem. Dzięki temu mus będzie miękki, gładki i puszysty. 🙂
Mus mango smakuje doskonale samodzielnie oraz jako dodatek do ciast i tortów. Nakładaj go za pomocą ciepłej łyżki lub worka cukierniczego.
Notes
Miąższ ze świeżego mango waży ok 200g. Świeże mango może nie być tak słodkie jak mango z puszku, którego ja użyłam. Dlatego należy dodać odrobinę cukru (lub innego dosładzacza) do smaku. 🙂
Keyword cytryna, mango, mus, mus z mango, żelatyna
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami.
Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi. 🙂
Witaj 🙂 To jest gruba warstwa frużeliny malinowej. Czyli malin ( ja używam mrożonych) wraz z sokiem wymieszanych z żelatyną, ostudzonych do całkowitego stężenia, a następnie zmiksowane delikatnie. Pozdrawiam, życzę powodzenia i samych sukcesów.
Hej! W ten weekend będę próbować robić mus z mango wg Twojego przepisu 🙂 myślałam o drugim przełożeniu śmietanka i Lemon curd, jednak patrząc na Twoje zdjęcie nie wiem czy nie zmienić zdania. 🙂 Czy to jakaś żelka malinowa? Będę wdzięczna za pomoc i radę 🙂
12 komentarzy
Agnieszka Niedźwiedzka
Tak, oczywiście że można 🙂
Gosia
Czy do garnka wlewamy też sok z mango czt jedynie sok z cytryny?
Agnieszka Niedźwiedzka
Razem z zalewą 🙂 Pozdrawiam.
Anna
Witam a to ma być 850g po odsączeniu mango? Czy 860g puszka razem z zalewą?
Zuzanna
Dzień dobry , czy można użyć mrożone mango ?
Ania
Ładnie to razem wygląda, więc chyba w takim połączeniu wypróbuję 🙂 pozdrawiam!!!
Agnieszka Niedźwiedzka
Witaj 🙂 To jest gruba warstwa frużeliny malinowej. Czyli malin ( ja używam mrożonych) wraz z sokiem wymieszanych z żelatyną, ostudzonych do całkowitego stężenia, a następnie zmiksowane delikatnie. Pozdrawiam, życzę powodzenia i samych sukcesów.
Ania
Hej! W ten weekend będę próbować robić mus z mango wg Twojego przepisu 🙂 myślałam o drugim przełożeniu śmietanka i Lemon curd, jednak patrząc na Twoje zdjęcie nie wiem czy nie zmienić zdania. 🙂 Czy to jakaś żelka malinowa? Będę wdzięczna za pomoc i radę 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Oczywiście, że można 🙂 Też smakuje pysznie… 🙂
Dorota
Czy można użyć pulpę mango z puszki?
Agnieszka Niedźwiedzka
to jest przepis na fi 18. a przynajmniej ja taki robiłam i warstwa musu (jak widać na zdjęciu jest dość gruba, ok 2cm)
Basia
Witam, na jakie fi jest ten przepis? Na ile przełożeń?