Owocowe ciasteczko
Ciasta kruche,  Musy owocowe

Owocowe ciasteczko w torcie schowane

Owocowe ciasteczko w torcie schowane . Pomysł na zrobienie owocowego ciasteczka przyszedł niespodziewanie. Na specjalne życzenie mojej siostrzenicy, która uwielbia cakepops i wszystkie deserki tego typu, postanowiłam umieścić jej przysmak  wewnętrz tortu. Ten, kto kiedykolwiek jadł cakepops, wie o czym mówię. Ciasto jest zrobione ze zmielonego ciasta kruchego i pasty owocowej. Równie dobrze można użyć pasty z orzechów i kawy lub pasty kokosowej, lub karmelowej, można pokusić się też o dodatek alkoholu, lub dodać wiórki czekoladowe.

tort z ciasteczkiem

Owocowe ciasteczko w torcie schowane ma gęstą i zwartą konsystencję, łatwo się kroi, smakuje super owocowo. Warstwa ciasteczka stanowi element zaskoczenia. Wygląda świetnie. Dzięki swojej miękkości zadowoli nawet najbardziej wrażliwe zęby.

Odparowywanie wody z mrożonych owoców, powoduje, że ich smak jest bardziej intensywny. Ja użyłam mieszanki owoców leśnych, które są dość kwaśne, ale dodatek słodzonych ciastek kruchych równoważy smaki. Dodatek cukru nie jest wymagany dla osób, które lubią kwaśny smak. Ja dosłodziłam miodem i uważam, że to był dobry wybór. Zamiast cukru można użyć również ksylitolu, stewi lub innego zastępnika cukru. W przypadku wykorzystania innych owoców należy dosładzać do smaku.

ciasteczko owocowe

Owocowe ciasteczko

Owocowe ciasteczko w torcie schowane.

Danie: Deser
Rodzaj: łatwe
Słowa kluczowe: ciasto kruche, miód, owoce
Przygotowanie: 5 minutes
Obróbka termiczna: 20 minutes
Schładzanie: 30 minutes
Razem: 55 minutes
Porcje: 20 cm (średnica blaszki)
SmartBake.pl udane wypieki.
Wydrukuj

Składniki

  • 400 g owoców mrożonych
  • 200 g kruchych ciasteczek
  • 100 g miodu

Przygotowanie

  • Mrożone owoce rozmróź na patelni i odparuj wodę. Redukuj do momentu, aż powstanie zwarta pasta.
    mrożone owodce
  • Dodaj miód. Ogrzej jeszcze chwilę, tylko do momentu rozpuszczenia miodu.
    miód i owoce
  • W międzyczasie zmiksuj drobno kruche ciasteczka. Formę wyściel papierem do pieczenia.
    kruche okruszki
  • Okruszki ciasta połącz z owocami. W razie konieczności ugniataj rękoma, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być zwarte ale podatne na ugniatanie.
    pasta owocowa
  • Powstałą pastę przenieś do przygotowanej formy. Wygładź górną powierzchnię i włóż do lodówki na minimum 30min.
  • Schłodzone ciastko wyjmujemy z lodówki, wyjmujemy z formy i komponujemy z przygotowanym wcześniej biszkoptem lub ciastem. Ciasto najlepiej posmarować wcześniej cienką warstwą masy, aby Owocowe ciasteczko dobrze się przykleiło.
    tort z ciasteczkiem

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)