Owocowe ciasteczko w torcie schowane . Pomysł na zrobienie owocowego ciasteczka przyszedł niespodziewanie. Na specjalne życzenie mojej siostrzenicy, która uwielbia cakepops i wszystkie deserki tego typu, postanowiłam umieścić jej przysmak wewnętrz tortu. Ten, kto kiedykolwiek jadł cakepops, wie o czym mówię. Ciasto jest zrobione ze zmielonego ciasta kruchego i pasty owocowej. Równie dobrze można użyć pasty z orzechów i kawy lub pasty kokosowej, lub karmelowej, można pokusić się też o dodatek alkoholu, lub dodać wiórki czekoladowe.
Owocowe ciasteczko w torcie schowane ma gęstą i zwartą konsystencję, łatwo się kroi, smakuje super owocowo. Warstwa ciasteczka stanowi element zaskoczenia. Wygląda świetnie. Dzięki swojej miękkości zadowoli nawet najbardziej wrażliwe zęby.
Odparowywanie wody z mrożonych owoców, powoduje, że ich smak jest bardziej intensywny. Ja użyłam mieszanki owoców leśnych, które są dość kwaśne, ale dodatek słodzonych ciastek kruchych równoważy smaki. Dodatek cukru nie jest wymagany dla osób, które lubią kwaśny smak. Ja dosłodziłam miodem i uważam, że to był dobry wybór. Zamiast cukru można użyć również ksylitolu, stewi lub innego zastępnika cukru. W przypadku wykorzystania innych owoców należy dosładzać do smaku.
Mrożone owoce rozmróź na patelni i odparuj wodę. Redukuj do momentu, aż powstanie zwarta pasta.
Dodaj miód. Ogrzej jeszcze chwilę, tylko do momentu rozpuszczenia miodu.
W międzyczasie zmiksuj drobno kruche ciasteczka. Formę wyściel papierem do pieczenia.
Okruszki ciasta połącz z owocami. W razie konieczności ugniataj rękoma, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być zwarte ale podatne na ugniatanie.
Powstałą pastę przenieś do przygotowanej formy. Wygładź górną powierzchnię i włóż do lodówki na minimum 30min.
Schłodzone ciastko wyjmujemy z lodówki, wyjmujemy z formy i komponujemy z przygotowanym wcześniej biszkoptem lub ciastem. Ciasto najlepiej posmarować wcześniej cienką warstwą masy, aby Owocowe ciasteczko dobrze się przykleiło.
Mam pytanie czy te ciasteczko można mrozić z tym musem? Potrzebuje mieć bardzo zmrożone ciasto/biszkopt i środek do mirror glaze 🙂 takie mam zamówienie na tort od syna i nie mogę odmówić 😉 tak jak sama polewa jest w miarę łatwa tak wyzwaniem jest dla mnie samo ciasto, bo nie wszystko można mrozić…
3 komentarze
Justyna
Jakich ciasteczek najlepiej użyć? mogą być zwykle herbatniki ?
Agnieszka Niedźwiedzka
Oczywiście można mrozić 🙂
Magdalena
Mam pytanie czy te ciasteczko można mrozić z tym musem? Potrzebuje mieć bardzo zmrożone ciasto/biszkopt i środek do mirror glaze 🙂 takie mam zamówienie na tort od syna i nie mogę odmówić 😉 tak jak sama polewa jest w miarę łatwa tak wyzwaniem jest dla mnie samo ciasto, bo nie wszystko można mrozić…