Pierniczki kruche
Ciasteczka,  Przepisy,  Slider,  Strona Główna

Pierniczki kruche do dekorowania.

kruche pierniczki

Przepis na pierniczki kruche wstawiam dla wszystkich pasjonatów świątecznych wypieków.

Ja uwielbiam ozdabiać pierniczki i już od dawna szukam przepisu idealnego. Mam wrażenie, że w tym roku doszłam do perfekcji. Pierniczki są równe, płaskie o wyraźnie odciętych, ostrych krawędziach. A przy tym wszystkim pachną i smakują cudownie.

Przygotowując moje pierniczki kruche skorzystałam z kilku rad, które okazały się kluczowe.

Po pierwsze jeszcze ciepłe ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia, na grubość ok 5mm, a następnie te płaskie blaty włożyłam do lodówki na przynajmniej 2h. Ciepłe ciasto podczas wałkowania lepiej się układa i tworzy gładszą strukturę niż ciasto zimne. 

Kruche pierniczki

Po drugie wycinałam kształty w zimnym cieście. I tylko delikatnie przekładałam je z miejsca na miejsce, i tylko jeśli na prawdę było to konieczne. Zimne ciasto lepiej trzyma kształt niż ciepłe.

Po trzecie –  temperatura. Moje osobiste odkrycie, choć jestem pewna, że Ameryki nie odkryłam, już od dawna zastanawiałam się jak robią to inni, że ich pierniki są równe i bez bąbli. Moje pierniki pieczone w wysokiej temperaturze ok 180*C, zawsze były nie jednorodne na górze tzn. miały bąble i inne nierówności. Pewnego razu, podczas pieczenia pierników przez przypadek wyłączyłam zegar, a co za tym idzie piekarnik przestał grzać i powoli tracił temperaturę. Zorientowałam się dopiero, gdy piekarnik osiągną 140*C. Była to połowa czasu pieczenia, zwiększyłam temperaturę, ale nie zdążyła podrosnąć wiele. Gdy uznałam, że pierniki są już upieczone okazało się, że są bardziej gładkie i równe, niż te pieczone w 180*C. Od tamtej pory piekę pierniki w 150*C przez ok 15min (w zależności od wielkości ciastka).

Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Jak dla mnie jest świetny. Pierniczki po upieczeniu są kruche i dość twarde, ale miękną z czasem. A ich dekorowanie to czysta przyjemność 🙂

Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony    f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.

Dziękuję i smacznie zapraszam 😀

Pierniczki kruche

Pierniczki kruche do dekorowania

Danie: Dessert
Rodzaj: średnio trudne
Słowa kluczowe: miód, pierniczki
Przygotowanie: 30 minutes
Obróbka termiczna: 15 minutes
Chłodzenie: 2 hours
Razem: 45 minutes
Porcje: 20
SmartBake.pl  tylko sprawdzone przepisy.
Wydrukuj

Składniki

  • 20 ml mleka
  • 100 g ulubionego miodu
  • 140 g brązowego cukru Muscovado
  • 5 g imbiru w proszku lub 1 przyprawa do pierników
  • 5 g cynamonu w proszku
  • 5 g mielonych goździków
  • szczypta soli
  • 165 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie, ja nie dodaję
  • 375 g mąki pszennej Typ 405 – Typ 500
  • ½ szt zapach pomarańczowy

Przygotowanie

  • Przygotuj, odmierz składniki. Przygotuj płaskie blachy, przynajmniej 2. Nagrzej piekarnik do 150*C.
  • Mokre składniki połącz w niewielkim rondelku i rozpuść, czyli: wodę, mleko, miód, masło, cukier muscavado, zapach. Dodaj przyprawy korzenne i sól. Wszystkie składniki wymieszaj, aż do ich połączenia. Nie gotuj. (Odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie lub dodaj gorące bezpośrednio do suchych składników w misie miksera planetarnego.)
  • Suche składniki: mąkę i sodę oczyszczoną (opcjonalnie) wymieszaj razem i przesiej.
  • Gorące, mokre składniki dodawaj do przesianej mąki. Na początku miksuj mikserem ręcznym lub wolnostojącym. Potem zagnieć ciasto rękoma, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
  • Jeszcze miękkie ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na blaty grubości ok 5mm, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.
  • Z chłodnych blatów wycinaj kształty wykrawaczką. Zbędne ciasto odstaw na bok, gdy się ogrzeje rozwałkuj jeszcze raz.
  • Do piekarnika rozgrzanego do 150*C (termoobieg) włóż pierniczki ułożone na blaszce w odstępach nie mniejszych niż 2 cm. 
  • Pierniki piecz przez 15 min.
  • Upieczone pierniczki muszą ostygnąć w pozycji leżącej, na płaskiej powierzchni. Aby nie zmieniły swojego kształtu.
  • Pierniczki nadają się do dekorowania po ostygnięciu. Chociaż najlepiej poczekać do następnego dnia, aby pierniki nie kruszyły się podczas przenoszenia.

Notes

Jeżeli zależy nam na twardych piernikach, które nie rosną w trakcie pieczenia, użyj powyższego przepisu, ale bez dodawania sody oczyszczonej.

Print Friendly, PDF & Email
Jeśli lubisz mój blog, podziel się nim 🙂
Czy podobał Ci się ten artykuł?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu




error

Podoba Ci się mój blog? Proszę, podziel się nim ze światem :)