Pierniczki kruche do dekorowania.
Przepis na pierniczki kruche wstawiam dla wszystkich pasjonatów świątecznych wypieków.
Ja uwielbiam ozdabiać pierniczki i już od dawna szukam przepisu idealnego. Mam wrażenie, że w tym roku doszłam do perfekcji. Pierniczki są równe, płaskie o wyraźnie odciętych, ostrych krawędziach. A przy tym wszystkim pachną i smakują cudownie.
Przygotowując moje pierniczki kruche skorzystałam z kilku rad, które okazały się kluczowe.
Po pierwsze jeszcze ciepłe ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia, na grubość ok 5mm, a następnie te płaskie blaty włożyłam do lodówki na przynajmniej 2h. Ciepłe ciasto podczas wałkowania lepiej się układa i tworzy gładszą strukturę niż ciasto zimne.
Po drugie wycinałam kształty w zimnym cieście. I tylko delikatnie przekładałam je z miejsca na miejsce, i tylko jeśli na prawdę było to konieczne. Zimne ciasto lepiej trzyma kształt niż ciepłe.
Po trzecie – temperatura. Moje osobiste odkrycie, choć jestem pewna, że Ameryki nie odkryłam, już od dawna zastanawiałam się jak robią to inni, że ich pierniki są równe i bez bąbli. Moje pierniki pieczone w wysokiej temperaturze ok 180*C, zawsze były nie jednorodne na górze tzn. miały bąble i inne nierówności. Pewnego razu, podczas pieczenia pierników przez przypadek wyłączyłam zegar, a co za tym idzie piekarnik przestał grzać i powoli tracił temperaturę. Zorientowałam się dopiero, gdy piekarnik osiągną 140*C. Była to połowa czasu pieczenia, zwiększyłam temperaturę, ale nie zdążyła podrosnąć wiele. Gdy uznałam, że pierniki są już upieczone okazało się, że są bardziej gładkie i równe, niż te pieczone w 180*C. Od tamtej pory piekę pierniki w 150*C przez ok 15min (w zależności od wielkości ciastka).
Zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Jak dla mnie jest świetny. Pierniczki po upieczeniu są kruche i dość twarde, ale miękną z czasem. A ich dekorowanie to czysta przyjemność 🙂
Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera, a na pewno nie ominie Cię żaden nowy wpis. Proszę również o współdzielenie przepisu z innymi, poprzez naciśnięcie ikony f (Facebook) i P (Pinterest) na końcu, po prawej stronie tego artykułu.
Dziękuję i smacznie zapraszam 😀
Pierniczki kruche do dekorowania
Ingredients
Instructions
Notes
11 komentarzy
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję 🙂
Agnieszka Niedźwiedzka
Oczywiście, można dodać odrobinę kakao.
Agnieszka Niedźwiedzka
Prawdziwy 🙂
Anonim
Miód prawdziwy czy sztuczny ?
Ola
Czy można dodać kakao, by były ciemniejsze? Jeśli tak, to na jakim etapie i ile+ czy zmienia to jakoś proporcje pozostałych składników? Dziękuję.
Anonim
Świetny przepis, ciasto kruche i nie wybrzusza się podczas pieczenia. Z racji swojego lenistwa, jedynie schlodziłam ciasto i wykrawałam pierniczki, potem chwilę je chłodziłam na balkonie, ale myślę, że obeszłoby się i bez tego.
Jestem fanką pierników i piekę je z różnych przepisów. Ten ląduję na szczycie mojej listy.
Agnieszka Niedźwiedzka
Dziękuję za komentarz 🙂 Już poprawiam błąd. Wodę można dać opcjonalnie, ok 50ml (nie więcej). Ja lubię dodać, ponieważ cukier się ładniej rozpuszcza. Pozdrawiam. 🙂
Violka
A jaką wodę? W składnikach nie ma wody.
Kamila
W składnikach nie ma wody, a w instrukcji pisze aby dodać wodę, mleko…ile wody skąd ta woda?
Agnieszka - SmartBake.pl
Dziękuję 🙂
Wiola
Najlepszy przepis na pierniki ! Pyszne 🙂